Με ένα άτομο προσωπικό και συγκεκριμένα με μια φυσικοθεραπεύτρια λειτουργεί το Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης Ρεθύμνου. Ένας χώρος τεράστιος, που παραμένει αναξιοποίητος και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συνεισφέρει και να συμβάλλει στις αυξημένες ανάγκες των ατόμων με αναπηρίες, όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζει το Σωματείο ΑμεΑ, το οποίο διεκδικεί αφενός τη στελέχωσή του με τον απαραίτητο αριθμό προσωπικού αλλά κυρίως την υπαγωγή του κέντρου στον τομέα της πρόνοιας, όπως ήταν πριν το 2012, για να μπορέσει, όπως υποστηρίζουν, να εξυπηρετήσει τους σκοπούς για τους οποίους συστήθηκε. Οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους ασθενείς αλλά και στις οικογένειές τους, οι οποίες συχνά αναγκάζονται να απευθύνονται σε ιδιωτικές δομές αποκατάστασης και δικαίως διαμαρτύρονται για την ανεπάρκεια αυτή.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ, το κέντρο που αποτελεί μοναδική δομή για την Κρήτη διέθετε το 2011 τέσσερα άτομα προσωπικό και τώρα μόλις μια φυσικοθεραπεύτρια, η οποία καλείται να αντεπεξέλθει και να παράσχει υπηρεσίες όχι μόνο στα άτομα ΑμεΑ αλλά σε όλο τον κόσμο. Χαρακτηριστικά, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο κ. Δημήτρης Τσαχάκης τόνισε: «Ήδη ετοιμάζω μια επιστολή προς τον υπουργό Υγείας τον κ. Κουρουμπλή, ο οποίος το γνωρίζει πολύ καλά το θέμα, γιατί ήταν εκείνος, ο οποίος είχε ιδρύσει τα 25 ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ της χώρας. Εμείς αυτό που ζητάμε είναι να επανέλθουν τα κέντρα αυτά στον τομέα της πρόνοιας και να προσληφθεί το προσωπικό που είναι απαραίτητο για να λειτουργήσει τουλάχιστον στοιχειωδώς. Εμείς απαιτούμε να παρέχει τις υπηρεσίες για τις οποίες δημιουργήθηκε, δηλαδή εργοθεραπείες, λογοθεραπείες, φυσικοθεραπείες, ψυχολογική υποστήριξη, κατάρτιση, εκπαίδευση, κτλ. Σήμερα στο κέντρο είναι μια φυσικοθεραπεύτρια, που προσπαθεί να εξυπηρετεί όλο τον κόσμο. Εμείς και σαν σωματείο και σαν ομοσπονδία έχουμε αγωνιστεί για αυτό, δεν έχουμε καταθέσει τα όπλα. Το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ σήμερα είναι υπό διάλυση. Για να λειτουργήσει στοιχειωδώς χρειάζεται τουλάχιστον δέκα άτομα προσωπικό. Έχουμε συναντηθεί και με τον κ. Ξανθό και με ενημέρωσε ότι δεν έχει συζητηθεί ακόμα το θέμα στο υπουργείο. Η Συνομοσπονδία μας έχει ήδη αποστείλει σχετική επιστολή με τα ίδια αιτήματα. Και περιμένουμε τις επόμενες μέρες να δούμε το σχεδιασμό του αρμόδιου υπουργείου Υγείας».
Ήδη τον τελευταίο χρόνο, λόγω των πολλών κενών χώρων που διαθέτει το κέντρο, ζητήθηκε και έχει γίνει δεκτό από το Διοικητικό Συμβούλιο να στεγάζεται εκεί ο Σύλλογος Γονέων Αυτιστικών Νομού Ρεθύμνου, τα μέλη του οποίου μπορούν να αναπτύσσουν δραστηριότητες και παράλληλα να κάνουν χρήση του εξοπλισμού για τις θεραπείες τους. Τις επόμενες μέρες μάλιστα σε διαφορετικό χώρο θα στεγαστεί και ο Σύλλογος «Αγάπη» έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες που θα γίνουν στον κτίριο του Τιμίου Σταυρού, όπου φιλοξενούνται μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΕΦΙΑΠ και διοικητή του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, Νίκο Ξυπολυτά, το Δ.Σ. έλαβε σχετικές αποφάσεις για τη φιλοξενία των δυο συλλόγων, προκειμένου να εξυπηρετούνται στους χώρους του ΚΕΦΙΑΠ, ενώ υποστήριξε πως έχει εκ νέου κατατεθεί αίτημα στη ΔΥΠΕ Κρήτης για ενίσχυση του κέντρου με ένα ακόμα φυσικοθεραπευτή, ένα εργοθεραπευτή και ένα διοικητικό υπάλληλο. Ειδικότερα, ο κ. Ξυπολυτάς υποστήριξε: «Επειδή υπήρχαν πολλοί χώροι άδειοι, αποφασίσαμε σαν Διοικητικό Συμβούλιο να δώσουμε ένα χώρο στον Σύλλογο Γονέων Αυτιστικών και άλλο έναν στον Σύλλογο «Αγάπη». Οι σύλλογοι αναπτύσσουν δραστηριότητες και κάνουν και θεραπείες ταυτόχρονα. Έχουν δικό τους προσωπικό, όμως, υπάρχει πολύ καλή συνεργασία και αλληλεγγύη. Εμείς άλλωστε έχουμε ζητήσει από την ΔΥΠΕ έναν εργοθεραπευτή, έναν φυσικοθεραπευτή και έναν διοικητικό υπάλληλο για να μπορέσει να λειτουργήσει το κέντρο αποτελεσματικά».
Το Σωματείο ΑμεΑ μάλιστα διαφωνεί με τη στέγαση συλλόγων σε ένα κέντρο που δημιουργήθηκε για διαφορετικό σκοπό: «Δεν μπορεί το κέντρο αυτό να στεγάζει συλλόγους. Το κράτος είναι αρμόδιο να το λειτουργήσει» τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στα «Ρ.Ν.».
Προβληματική η λειτουργία των ΚΕΠΑ
Σε ότι αφορά τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση σε σχέση με τις ατελείωτες λίστες αναμονής, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ, ο οποίος ωστόσο επισημαίνει σειρά δυσλειτουργιών, που πρέπει άμεσα να διευθετηθούν για να περιοριστεί η ταλαιπωρία των ασθενών. Χαρακτηριστικά, τονίζει: «Όσοι ασθενείς χρειάζεται να περάσουν από δευτεροβάθμιες επιτροπές, πρέπει να πάνε στα Χανιά. Για το ΚΕΠΑ του Ρεθύμνου πρέπει να συγκεντρωθούν 17 αιτήσεις ασθενών ιδίας ειδικότητας για να έρθει η επιτροπή από την Αθήνα. Υπάρχουν πολλά λάθη στη λειτουργία τους, αλλά και ελλείψεις. Για παράδειγμα για κάθε παροχή από το κράτος πρέπει να περνάμε ξεχωριστά από επιτροπή. Το σύστημα είναι δυσλειτουργικό και ταυτόχρονα έχουμε έναν παρωχημένο οργανισμό πιστοποίησης αναπηρίας».