Κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας επικρατεί στον κλάδο της εστίασης στο Ρέθυμνο, καθώς τα δεδομένα ανατρέπονται σε καθημερινή βάση και οι επιχειρηματίες αδυνατούν να κάνουν σωστό προγραμματισμό ακόμα και για τις προσλήψεις του προσωπικού τους.
Η κίνηση είναι περιορισμένη και η απουσία τουρισμού φέρνει σοβαρές οικονομικές απώλειες για τον κλάδο. Η εστίαση σε τοπικό επίπεδο είναι τομέας άμεσα συνδεδεμένος και αλληλοεξαρτώμενος από τον τουρισμό και επί της ουσίας υφίσταται στον ίδιο βαθμό της επιπτώσεις που δημιουργούν οι απώλειες σε κρατήσεις και αφίξεις. Όπως λένε οι επιχειρηματίες του κλάδου η εστίαση πληρώνει ακριβά την επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας τους νομού.
Αν και η εικόνα έδειχνε σαφή σημάδια βελτίωσης από τα μέσα Ιούνιου και οι κρατήσεις κατέγραφαν ανοδικές τάσεις η έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού στην πόλη και η σαφή επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας όχι μόνο φρέναρε τις κρατήσεις αλλά έφερε και ακυρώσεις περιορίζοντας εκ νέου τις όποιες προσδοκίες είχαν καλλιεργηθεί για ενίσχυση της κίνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τουριστικά καταστήματα της πόλης, που είναι πολλά σε αριθμό, τα οποία απευθύνονται αμιγώς σε ξένους επισκέπτες στα ανατολικά της παραλίας και στις τουριστικές περιοχές καταγράφουν ελάχιστους τζίρους, αφού η πελατεία τους είναι περιορισμένη. Και μπορεί η εικόνα να είναι λίγο καλύτερη στα καταστήματα της παλιάς πόλης που συγκεντρώνουν ντόπιους πελάτες, όμως, και σε αυτή την κατηγορία η εικόνα δεν θεωρείται καλή, αφού η κίνηση είναι περιορισμένη τις Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα. Με αυτά τα δεδομένα η κατάσταση είναι εξίσου δύσκολη και για τον εσωτερικό τουρισμό, στον οποίο ποντάρουν κάθε χρόνο οι επιχειρηματίες , και ειδικά την περίοδο του δεκαπενταύγουστου.
Αν τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αλλάξουν άμεσα, οι εξελίξεις θα είναι πολύ αρνητικές για τον κλάδο της εστίασης και για την οικονομία του τόπου γενικότερα, επισημαίνουν οι επιχειρηματίες. Το θολό αυτό τοπίο και το αρνητικό κλίμα που κυριαρχεί δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας στους επιχειρηματίες, οι οποίοι πορεύονται με την λογική του «βλέποντας και κάνοντας».
«Υπάρχει ανασφάλεια, υπάρχει αβεβαιότητα, υπάρχουν ακυρώσεις, υπάρχουν μη κρατήσεις. Γενικά τα περιμέναμε διαφορετικά προς το καλύτερο τα πράγματα, αλλά έχουν λιγάκι αλλάξει προς τις τελευταίες 15 με 20 μέρες. Οι ακυρώσεις ξεκινήσανε πριν 15 μέρες, ενώ ήδη έχουμε λίγους τουρίστες. Αρχικά όμως υπήρχε αισιοδοξία, έστω και μετρημένη. Δηλαδή λέγαμε ότι μπορεί να φτάναμε και το 50-55% της κίνησης του 19. Τώρα όμως δεν ξέρουμε. Περιμέναμε διαφορετικά τα πράγματα.
Απλά έγιναν πάρα πολλές αναβολές από τις 15 Ιουνίου, που ήταν η επίσημη έναρξη της τουριστικής σεζόν μέχρι και σήμερα που μιλάμε, δηλαδή ένα μήνα μετά έχουνε αλλάξει 3-4 φορές οι ημερομηνίες που θα ανοίγανε κάποιες αγορές, δηλαδή το 15 Ιουνίου θυμάμαι είχε γίνει 26 Ιουνίου, το 26 Ιουνίου είχε γίνει 7 Ιουλίου, το 7 Ιουλίου έγινε 15 Ιουλίου, το 15 Ιουλίου έχει γίνει 23 Ιουλίου. Η εγγλέζικη αγορά και κάποιες σκανδιναβικές δεν έχουν ακόμα στις πρώτες τους προτεραιότητες την Κρήτη λόγω του ότι οι άνθρωποι που θα έρχονταν εδώ έπρεπε να κάτσουν 10 μέρες καραντίνα στην επιστροφή, ποιος θα το έκανε αυτό το πράγμα; Κανείς. Και επίσης το άλλο πρόβλημα είναι ότι όποιος ήθελε να έρθει διακοπές στην Κρήτη και δεν είχε ξανάρθει στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο φυσικά δεν θα προτιμούσε να πάει σε ένα πορτοκαλί ή κόκκινο προορισμό. Θα πήγαινε κάπου αλλού. Δηλαδή τα Ιόνια νησιά έχουν πάρα πολύ κίνηση αυτή την περίοδο και ξέρω εγώ προσωπικά ανθρώπους και Άγγλους και Ολλανδούς, οι οποίοι έρχονταν μια φορά εκεί μια φορά στην Κρήτη και έχουν επιλέξει φέτος τα Ιόνια νησιά. Δηλαδή το πληρώνουμε το επιδημιολογικό, την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου. Όλοι εμείς οι άνθρωποι που ασχολούνται αμιγώς με το τουριστικό κομμάτι το πληρώνουμε και το βιώνουμε καθημερινά. Άλλο που κάποιοι δεν το βλέπουν, δεν το καταλαβαίνουν, δεν ασχολούνται. Πάντως υπάρχει πρόβλημα.
Όλα τα πράγματα και ο εμβολιασμός και η αύξηση κρουσμάτων είναι σταθερές, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα το τουριστικό προϊόν. Αν δεν μεταβληθούν η μία προς τα πάνω ο εμβολιασμός δηλαδή και τα κρούσματα προς τα κάτω δεν μπορείς να βλέπεις αισιόδοξα το μέλλον ή τουλάχιστον δεν μπορείς να κάνεις προβλέψεις» ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο γραμματέας του Συλλόγου Εστίασης και Αναψυχής Ρεθύμνου Χάρης Αυγουστάκης.
Αναφερόμενος στον εσωτερικό τουρισμό, ο οποίος κάθε καλοκαίρι αποτελεί σημαντική ανάσα για τον κλάδο, ο κ. Αυγουστάκης τόνισε: «Η ελπίδα μας για άλλη μια φορά είναι ο εσωτερικός τουρισμός, αλλά και ο κοινωνικός τουρισμός. Υπάρχει πάρα πολύς ενδιαφερόμενος κόσμος γιατί είναι καλύτερες οι προϋποθέσεις για τον κοινωνικό τουρισμό και είναι προσβάσιμος σε διάφορα πορτοφόλια, γιατί έχουν να επιλέξουν από πιο φθηνό μέχρι ακριβότερο ξενοδοχείο, δηλαδή υπάρχουν διαβαθμίσεις τέτοιες που κάνουν τον κοινωνικό τουρισμό πιο ελκυστικό σε μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών.
Το σίγουρο είναι ότι φέτος αυτός που θέλει να επισκεφτεί το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο για πρώτη φορά είτε είναι Έλληνας είτε όχι θα το σκεφτεί 2 και 3 φορές.
Στο εξής θα το πληρώσουμε αυτό το πράγμα, την αύξηση του ιικού φορτίου σε τοπικό επίπεδο. Μπορεί πιο εύκολα ενδεχομένως κάποιος που έχει κάποιον γνωστό, κάποιον συγγενή σε κάποιο χωριό κλπ. να έρθει στον τόπο μας παρά τον Γερμανό, τον Ελβετό, τον Εγγλέζο, τον Γάλλο που θα έρθει πρώτη φορά στην Ελλάδα. Αλλά ότι θα υπάρξει μείωση και από τον εσωτερικό τουρισμό λόγω της επιβαρυμένης υγειονομικής εικόνας είναι σίγουρο. Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τίποτα, δεν μπορούμε να κάνουμε προγραμματισμό. Πάμε βδομάδα βδομάδα, δεκαπενθήμερο δεκαπενθήμερο. Ακόμα και με τις προσλήψεις του προσωπικού δεν ξέρεις τι να κάνεις. Τους λες παιδιά θα δουλέψετε μέχρι τέλος Αυγούστου και βλέπουμε. Δηλαδή υπάρχει μια μεγάλη αβεβαιότητα η οποία πηγάζει και από την συλλογική εικόνα, αλλά σίγουρα υπάρχει και το μεγάλο μειονέκτημα η εικόνα σε τοπικό επίπεδο. Αυτή θα μετρήσει σε κάθε άνθρωπο που θέλει να έρθει στην Κρήτη, θα το σκεφτεί και 2 και 3 φορές».
Ο γραμματέας του Σωματείου Εστίασης και Αναψυχής τόνισε πως ο κλάδος είναι εν αναμονή των ανακοινώσεων για τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων:
«Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να ανοίξουν και οι εσωτερικοί χώροι γιατί πραγματικά υπάρχουν καταστήματα τα οποία έχουν καταστραφεί, περιμένουν πως και πως κι αυτοί να δουλέψουν. Πρέπει να βρουν έναν τρόπο να ανοίξουν και τους εσωτερικούς χώρους» είπε.