Στην επιστολή του το τοπικό σωματείο αναφέρεται στην απόγνωση των 1.330 μελών που υφίστανται τεράστια ταλαιπωρία για να εξυπηρετηθούν. Χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων στην επιστολή τους τα άτομα με αναπηρία τονίζουν: «Καθημερινά στο σωματείο μας εκτυλίσσονται γεγονότα απερίγραπτα από απογοητευμένα άτομα με αναπηρία, τα οποία βρίσκονται σε εξαθλίωση και απόγνωση. Η κατάσταση αυτή δεν κρίνεται απλά τραγική, αλλά απάνθρωπη. Το χρονικό διάστημα αναμονής σε ορισμένες κατηγορίες αναπηρίας όπως: Νευρολογικές, ψυχιατρικές, καρδιολογικές κ.ά. φτάνει και τους 16 μήνες με επακόλουθο αυτό το διάστημα να τους έχει κοπεί το αναπηρικό επίδομα, η αναπηρική σύνταξη, η ασφαλιστική κάλυψη και κάθε άλλη παροχή που δικαιούνται από το κράτος.
Όπως γνωρίζεται στις περισσότερες περιπτώσεις όταν πρόκειται για αναπηρικές συντάξεις οι δικαιούχοι παραπέμπονται από τους διευθυντές των ασφαλιστικών φορέων για επανεξέταση στις Β’βάθμιες υγειονομικές επιτροπές με συνέπεια την εκ νέου αναμονή τους.
Όπως επίσης γνωρίζετε σε πολλές περιπτώσεις όπως οι φοροαπαλλαγές, το Ε.Ε.Τ.Α. κ.ά. ως μοναδικό αποδεικτικό της αναπηρίας απαιτείται το πιστοποιητικό του ΚΕΠΑ. Σε ορισμένες περιπτώσεις η υγειονομική επιτροπή παραπέμπει τους εξεταζόμενους σε υγειονομική επιτροπή που συγκροτείται από γιατρούς άλλης ειδικότητας, ή την προσκόμιση και άλλων δικαιολογητικών με συνέπεια τη μετακίνηση τους σε γειτονικούς φορείς και την επί πλέον ταλαιπωρία τους.
Ένα ακόμα κωμικοτραγικό γεγονός αποτελεί η εξέταση των παραπληγικών, τετραπληγικών κυριολεκτικά στο δρόμο, μέσα σε ταξί και Ι.Χ. δεδομένου ότι το κτήριο του ΕΟΠΥΥ που στεγάζει τις υγειονομικές επιτροπές του ΚΕΠΑ δεν είναι προσβάσιμο. Απορίας άξιον προκαλεί το γεγονός ότι για κάθε περιοχή τα άτομα με αναπηρία χρειάζονται επανεξέταση. Γιατί να μην ισχύει το ίδιο πιστοποιητικό για όλες τις χρήσεις; Άτομα με αναπηρία που η αναπηρία τους κρίνεται μόνιμη και μη αναστρέψιμη θα πρέπει να λαμβάνουν πιστοποιητικό με την ένδειξη: επ’ αόριστον».
Το Σωματείο ΑμεΑ ζητά να μην αναστέλλεται καμιά οικονομική ή κοινωνική παροχή εάν η έκδοση της γνωμάτευσης καθυστερεί πέραν του ενός μηνός υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων: «Ειδικά για τους επί μήνες εγκλωβισμένους ΑμεΑ, των οποίων έχει διακοπεί η σύνταξη ή το επίδομα απαιτείται νομοθετική ρύθμιση με την οποία ρυθμίζεται:
α) η χορήγηση της σύνταξης ή του προνοιακού, επιδόματος αναδρομικά για όσους μήνες βρίσκονται σε αναμονή και έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία επανεξέτασής τους,
β) για όσους κατέθεσαν αίτηση επανεξέτασης για τη συνέχιση καταβολής προνοιακού επιδόματος ή σύνταξης αναπηρίας να οριστεί η αυτόματη ανανέωση της Γνωμάτευσης που έχει λήξει έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία επανεξέτασής τους από τις Υγειονομικές Επιτροπές και εκδοθεί η τελική γνωμάτευση.
Η ρύθμιση αυτή θα αποφορτίσει τις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ, δίνοντας τη δυνατότητα να προχωρήσει ταχύτερα η εξέταση όσων καταθέτουν αίτηση για τη χορήγηση νέας σύνταξης ή προνοιακού επιδόματος με την παράλληλη επανεξέταση όσων έχει λήξει η γνωμάτευση αναπηρίας τους, χωρίς να αντιμετωπίζουν οι επανεξεταζόμενοι σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.
– Η γνωμάτευση του ΚΕΠΑ να ισχύει για όλες τις χρήσεις.
– Ειδική πρόβλεψη για την κατ’ οίκον εξέταση ατόμων που αδυνατούν να μετακινηθούν.
– Στελέχωση των Υγειονομικών Επιτροπών με καταρτισμένους γιατρούς, και όχι ανεκπαίδευτους όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Κατάργηση του απαράδεκτου μέτρου της καταβολής του ποσού των 46 ευρώ από ΑμεΑ και χρόνια πάσχοντες».