Τεράστιες οικονομικές απώλειες για την Κρήτη
ΧΑΝΟΝΤΑΙ 200 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΚΟΙΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2014-2020
• Κατά 68% υπολογίζεται ότι θα περικοπούν οι ενισχύσεις της Ε.Ε. για την ελαιοκαλλιέργεια
• Οι απώλειες από τις επιδοτήσεις, η μειωμένη παραγωγή και οι χαμηλές τιμές ελαιολάδου, οδηγούν σε οικονομικό αδιέξοδο χιλιάδες παραγωγούς
Νέο πλήγμα αναμένεται να δεχθεί η οικονομία της Κρήτης εφόσον επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για το περιεχόμενο της Κ.Α.Π. 2014-2020 (Κοινή Αγροτική Πολιτική) της Ε.Ε.
Στις τάξεις των παραγωγών του νησιού επικρατεί αναβρασμός το τελευταίο διάστημα, αποτέλεσμα των πληροφοριών που θέλουν τη νέα Κ.Α.Π. να επιφέρει σημαντική μείωση στο αγροτικό εισόδημα, μέσω της περικοπής των επιδοτήσεων (ειδικά των ελαιοκαλλιεργητών).
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, καθώς οι ελαιοπαραγωγοί και οι φορείς του νησιού δεν έχουν λάβει ακόμη επίσημες απαντήσεις για το πώς σχεδιάστηκε η νέα Κ.Α.Π., τί προβλέπει για την ελαιοκαλλιέργεια και ποιές θα είναι οι επιπτώσεις της στην ενιαία ενίσχυση, οι οικονομικές απώλειες στην Κρήτη αναμένεται να υπερβούν το ποσό των 200 εκατ. ευρώ ετησίως!
Όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (Σ.Ε.ΔΗ.Κ.), με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, οι ενισχύσεις για την ελαιοκαλλιέργεια θα υποστούν μείωση της τάξεως του 68%, καθώς λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία του Ελαιοκομικού Μητρώου, σύμφωνα με τα οποία στην Κρήτη υπάρχουν 173.739 ελαιοκομικές εκμεταλλεύσεις, 35,5 εκατ. ελαιόδεντρα και 1.739.608 στρέμματα ελαιώνες, εκτιμάται ότι το «ψαλίδισμα» των ενισχύσεων θα ανέλθει στα 205 εκατομμύρια το χρόνο (1.739.608 στρ. Χ 118,4€/στρ= 205,9 εκατ. ευρώ).
Εφόσον ισχύσουν τα παραπάνω, χιλιάδες αγρότες της Κρήτης θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να βρεθούν σε οικονομικό αδιέξοδο τα επόμενα χρόνια, καθώς πέραν των περικοπών στην ενιαία ενίσχυση, θα πρέπει να υπολογιστούν οι οικονομικές απώλειες από τις ζημιές που προκάλεσε η ακαρπία του 2013, γεγονός που επέφερε τεράστιο πλήγμα στην οικονομία της Κρήτης γενικότερα. Τα προβλήματα του κλάδου, ωστόσο, δεν σταματούν εδώ, καθώς εδώ και πολλούς μήνες οι τιμές του ελαιολάδου κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με εξαίρεση την τελευταία χρονική περίοδο κατά την οποία παρατηρείται αύξηση ανά κιλό, εξαιτίας του γεγονότος ότι αναμένεται μείωση της ελαιοπαραγωγής σε ανταγωνιστικές ευρωπαϊκές αγορές.
Ο Σ.Ε.ΔΗ.Κ. στην ιστοσελίδα του, προσθέτει: «Το τεράστιο αυτό ποσό των 200 κατ. ευρώ προφανώς θα μεταφερθεί στις ενισχύσεις άλλων καλλιεργειών, με τις οποίες η ελιά σχεδόν εξομοιώνεται, αφού η ανά στρέμμα επιδότησή της θα απέχει μόλις 6 ευρώ από τις επιδοτήσεις π.χ. στις αροτραίες καλλιέργειες.
Πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι μέχρι σήμερα ενισχύσεις στην ελαιοκαλλιέργεια μπορεί να φαίνονται υψηλότερες ανά στρέμμα, όμως είναι πολύ χαμηλότερες ανά δικαιούχο από ό,τι σε άλλες καλλιέργειες.
Αυτό φαίνεται σαφώς από τα στοιχεία του Ελαιοκομικού Μητρώου, από τα οποία προκύπτει ότι η μέση έκταση ανά ελαιοκαλλιεργητή της Κρήτης είναι μόλις 10 στρ. έναντι πολλαπλάσιας έκτασης (5-8 φορές μεγαλύτερης) των καλλιεργητών που ασχολούνται με άλλες καλλιέργειες.
Άρα η μέση επιδότηση ανά ελαιοκαλλιεργητή είναι περίπου 1.500 ευρώ και αυτή θα πρέπει ληφθεί υπόψη για να είναι κοινωνικά δίκαιη η κατανομή σε περιφέρειες όπως τονίζει ο Κανονισμός».
Σιγή ιχθύος από το υπουργείο
Το χειρότερο είναι ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τηρεί σιγή ιχθύος, με τους ελαιοπαραγωγούς και τους φορείς της Κρήτης να έχουν επανειλημμένα ζητήσει να ενημερωθούν για το πώς σχεδιάστηκε η νέα Κ.Α.Π., τί ακριβώς προβλέπει για την ελαιοκαλλιέργεια, ποιές είναι οι επιπτώσεις της στην ενιαία ενίσχυση και ποιοι λόγοι επέβαλαν τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί.
Σημειώνεται ότι για τις επιπτώσεις της νέας Κ.Α.Π. στην ελαιοκαλλιέργεια της Κρήτης, έχουν καταθέσει ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές του νησιού, ενώ την έντονη ανησυχία του έχει εκφράσει και ο Σ.Ε.ΔΗ.Κ., ο οποίος, μάλιστα, έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, για την περίοδο 2014-2020.
Αναφορικά με το τί προτείνεται να γίνει, ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, τονίζει ότι υποχρέωση του υπουργείου είναι να ενημερώσει, έστω και με καθυστέρηση, τους παραγωγούς για το περιεχόμενο του σχεδιασμού που έχει εκπονηθεί.
«Εάν πράγματι υπάρχει η πολιτική βούληση για αποδοχή της δυνατότητας που επιτρέπει ο Κανονισμός για μείωση όχι μεγαλύτερη του 30%, θα πρέπει να υπάρξει και σχετική θεσμική κατοχύρωση και βέβαια ανάλογη αναπροσαρμογή των εκτάσεων και των ποσών των Περιφερειών που έχουν ανακοινωθεί.
Οι εκτάσεις 9,7 εκατ. στρ. που έχουν κατανεμηθεί για τις δενδρώδεις, πρέπει να αυξηθούν κατά πολύ, ώστε να καλύπτουν όλους τους ελαιώνες της χώρας που (σύμφωνα με το Ελαιοκομικό Μητρώο) είναι 10,5 εκατ. στρ., αλλά και τα αμπέλια και τα άλλα δενδρώδη που θα υπαχθούν στην ίδια κατηγορία.
Ανάλογη αύξηση με τις εκτάσεις πρέπει να υπάρξει και στον προϋπολογισμό που θα κατανεμηθεί για τις δενδρώδεις, ώστε να καλύπτει τη μη μείωση περισσότερο από 30% των ιστορικών δικαιωμάτων, αλλά και τα νέα δικαιώματα που θα προκύψουν.
Τέλος, αποτελεί χρέος του Υπ.Α.Α.Τ. να δώσει τα επίσημα στοιχεία εκτάσεων, δικαιούχων και δικαιωμάτων που ισχύουν σήμερα, καθώς και εκείνα που θα ισχύσουν το 2019 για την ελαιοκαλλιέργεια στη χώρα και στην Κρήτη ιδιαίτερα. Έτσι οι παραγωγοί, αφού δεν ενημερώθηκαν κατά τη διαβούλευση, να ενημερωθούν έστω και των υστέρων» αναφέρει ο Σ.Ε.ΔΗ.Κ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελαιοκομικού Μητρώου, στην Κρήτη υπάρχουν 173.739 ελαιοκομικές εκμεταλλεύσεις, 35,5 εκατ. ελαιόδεντρα και 1.739.608 στρέμματα ελαιώνες