Ευοίωνα είναι μέχρι στιγμής τα μηνύματα για την επερχόμενη τουριστική σεζόν. Οι παράγοντες του κλάδου μπορεί να κοιμούνται (πιο) ήσυχοι (συγκριτικά με την προηγούμενη διετία), βλέποντας το ενδιαφέρον και τη ροή των (προ)κρατήσεων από το εξωτερικό, παρά ταύτα η έλλειψη προσωπικού για τη στελέχωση των ξενοδοχειακών μονάδων, τους κρατά …ξάγρυπνους! Το πρόβλημα είναι μεγάλο και σοβαρό, επιβεβαιώνουν στα «Ρ.Ν.» επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην πιο βαριά βιομηχανία της πατρίδας μας, φοβούμενοι μήπως το πιο ισχυρό… χαρτί της οικονομίας μας κινδυνεύσει να καεί!
Ήδη έχει ξεκινήσει… σαφάρι για την εξεύρεση ανθρώπινου δυναμικού: και στην Κρήτη, και στην υπόλοιπη Ελλάδα (ιδιαίτερα στη βόρεια), ακόμα και στο εξωτερικό! Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η «1η Παγκρήτια ημέρα καριέρας στις ξενοδοχειακές μονάδες της Κρήτης» που συνδιοργανώνουν στις 25 και τις 26 Φεβρουαρίου ο Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων και η Περιφέρεια Κρήτης, σε Χανιά και Ηράκλειο αντίστοιχα.
«Πήραμε την πρωτοβουλία να βοηθήσουμε τον κόσμο να βρει δουλειά και να στελεχώσουμε τα ξενοδοχεία μας» σχολίασε στα «Ρ.Ν.» ο κ. Γιώργος Σφακιανάκης, πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων.
Οι (τρεις) αιτίες
Οι εργαζόμενοι (εν δυνάμει και μη) δεν …εξαφανίστηκαν, έτσι ξαφνικά. Υπάρχουν αιτίες για την αριθμητική τους συρρίκνωση, τις οποίες ανέλυσε και ανέπτυξε στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου και γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Μανόλης Τσακαλάκης:
«Το πρόβλημα είναι τεράστιο. Με την πανδημία και με το να είναι κλειστά ουσιαστικά τα περισσότερα ξενοδοχεία για το 2020 – δούλεψαν δύο μήνες όλους κι όλους, και το 2021 δούλεψαν άλλους τρεις, οι οικογενειάρχες αναγκάστηκαν να στραφούν σε άλλες μορφές απασχόλησης. Πιο σταθερές, πιο μεγάλες που να παίρνουν 12 μισθούς για να μπορούν να ζήσουν την οικογένειά τους. Ούτως ή άλλως, με τα 535 ευρώ της αναστολής δεν μπορούσαν να ζήσουν. Αναγκάστηκαν πάρα πολλοί να φύγουν από το επάγγελμα. Μια κατηγορία είναι αυτή.
Η δεύτερη κατηγορία είναι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι που παίρνανε ταμείο ανεργίας και έπαιρναν τα 535 ευρώ. Κάποιοι απ’ αυτούς βολεύτηκαν με αυτά τα χρήματα. Κατά κανόνα, εκεί που λείπουν τα πολλά (εργατικά) χέρια είναι στις μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων, οι οποίες είναι δύο: η καθαριότητα και το σέρβις. Εκεί ως επί το πλείστον απασχολούνται νεαρά άτομα, νεαρές ηλικίες. Ορισμένοι από αυτούς, με τα 535 ευρώ έκατσαν κι έκαναν τον εξής συλλογισμό: αξίζει τον κόπο να κάτσω να δουλέψω για να πάρω τρία κατοστάρικα επιπλέον; Καλύτερα με τα 535 ευρώ και αραχτός, και να πίνω το φραπεδάκι μου!
Κι έχουμε και μία τρίτη κατηγορία ανθρώπων, εξίσου τεράστια: Πάρα πολύς κόσμος προτίμησε τη μαύρη εργασία και να παίρνει και το ταμείο. Και το βρήκε σε παράνομα καταλύματα, που δεν ασφαλίζουν προσωπικό. Αυτός ο εργαζόμενος θα πάρει το ρίσκο, γιατί η Αστυνομία, η Επιθεώρηση Εργασίας θα πάνε στο νόμιμο (κατάλυμα). Έτσι έχουν μάθει μέχρι τώρα.
Εκεί απασχολήθηκαν πάρα πολλά άτομα, γιατί με μετρήσιμα στοιχεία το 2020-2021 τα παράνομα τα καταλύματα αυτά που σας λέω έφτασαν στο σημείο να κάνουν τις ίδιες διανυκτερεύσεις με ξενοδοχεία στην Ελλάδα. Άρα, χρειάζονταν προσωπικό για τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Καταλαβαίνετε λοιπόν το πόσο πολύ μεγάλο είναι το πρόβλημα».
Μάχη… για τους ντόπιους, «δίχτυα» και στο εξωτερικό!
Ο κ. Τσακαλάκης περιέγραψε αυτό που συμβαίνει σε τοπικό επίπεδο, στο Ρέθυμνο, προσομοιάζοντάς το με μεταγραφικό… παζάρι: «Ψάχνουμε όλοι εναγωνίως. Τα ξενοδοχεία αυτή την περίοδο δέχονται αιτήσεις. Οι γηγενείς, οι Ρεθεμνιώτες, έχουν βγει στο… σφυρί. Έχει γίνει χρηματιστήριο για το ποιος θα πάρει τον έναν υπάλληλο. Γίνονται παζάρια. Δίνει ο ένας επιχειρηματίας περισσότερα λεφτά και τον κλείνει!». Μάλιστα, όπως θα προσθέσει ότι «σε πολλές περιπτώσεις» (ξενοδοχείων) η έλλειψη του αναγκαίου προσωπικού φτάνει στο 50%! «Σε άλλα νησιά δεν υπάρχει ούτε για δείγμα ξενοδοχοϋπάλληλος» τόνισε ο ίδιος, υποστηρίζοντας ακόμα πως «Εδώ στην Κρήτη, άνεργος από τον Απρίλη έως και τον Οκτώβρη, δεν υπάρχει. Είναι μόνο εκ πεποιθήσεως που δεν θέλει να δουλέψει. Για όλους υπάρχει μία θέση εργασίας».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου ξεκαθαρίζει πως «Απ’ όπου μπορούμε να βρούμε υπάλληλο, θα τον βρούμε. Έχουμε κάνει αίτημα στο υπουργείο επειδή έχουμε 17% ποσόστωση προσωπικού, να μπορούμε να φέρουμε μαθητές είτε από την Ελλάδα είτε από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να αυξηθεί αυτό το ποσοστό, να φέρουμε κι άλλους, γιατί δεν βρίσκουμε. Να το πάμε τουλάχιστον στο 30%».
Επ’ αυτού, ο κ. Σφακιανάκης συμπλήρωσε: «Ένα κενό που υπάρχει πρέπει να καλυφθεί. Ως Παγκρήτιος Σύλλογος μας ενδιαφέρει η κουλτούρα μας, το αίσθημα της φιλοξενίας μας, γι’ αυτό κι επιθυμούμε το μεγαλύτερο ποσοστό από το προσωπικό μας να είναι από το νησί μας. Άρα, το πρώτο βήμα είναι η κάλυψη των κενών να γίνεται από την Κρήτη. Το δεύτερο βήμα είναι να κοιτάμε στην υπόλοιπη Ελλάδα και το τρίτο βήμα να ψάχνουμε στο εξωτερικό».
Ο επικεφαλής του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων βλέπει περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος τα επόμενα χρόνια, λόγω των έργων που πρόκειται να γίνουν (όπως ο ΒΟΑΚ και το αεροδρόμιο Καστελίου). Κατά συνέπεια, θα δημιουργηθούν κι άλλες μονάδες, με αποτέλεσμα οι ανάγκες για προσωπικό να αυξηθούν ακόμη περισσότερο.
«Υπάρχει ροή, υπάρχουν και προκρατήσεις. Θα αγγίξουμε το 80-90% μίας φυσιολογικής σεζόν, άρα θα χρειαστούμε πλήρως το προσωπικό μας» υπολογίζει ο κ. Σφακιανάκης, έχοντας πάντα κατά νου κι ευχόμενος να μην προκύψει κάποια υγειονομική αναποδιά, όπως μια νέα μετάλλαξη του ιού, που κατ’ επέκταση θα (μπορούσε να) επιφέρει έξαρση των κρουσμάτων. «Τα δύο προηγούμενα χρόνια, με τον κορονοϊό, ο τουρισμός δεν λειτούργησε πλήρως. Λειτούργησε μ’ ένα ποσοστό της τάξεως του 30% με 50% των ξενοδοχείων. Πέρυσι δουλέψαμε όλα βέβαια, με λιγότερους μήνες, αλλά αργήσαμε να πάρουμε προσωπικό. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι να στραφούν σε άλλους τομείς» εξήγησε επιπλέον, εκτιμώντας πως «αν δεν γίνει κάτι και διαταράξει τη ροή των κρατήσεων, θα έχουμε μία σεζόν που θα είναι πάρα πολύ κοντά σε μία φυσιολογική χρονιά. Θα χρειαστούμε όλο μας το προσωπικό, για να καλύψουμε όλες τις θέσεις μας. Έχουμε αυξημένες ανάγκες».
Το φαινόμενο, πάντως, δεν είναι ελληνικό. «Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο. Η Αγγλία έψαχνε 220.000 εργαζόμενους για τον τουρισμό της. Όλες οι χώρες έχουν πρόβλημα. Οι άνθρωποι, λόγω της πανδημίας και των πληγμάτων που επέφερε στον τουρισμό, δεν μπόρεσαν να ζήσουν και αναγκάστηκαν και πήγαν σε άλλες δουλειές. Σε δουλειές που δεν επηρεάζονταν από την πανδημία» σημείωσε ο κ. Τσακαλάκης. «Κάποια στιγμή, θεωρώ, ότι θα επανέλθουμε στην κανονικότητα. Σχεδιάζεται να δοθεί μεγάλη (μισθολογική) αύξηση» προανήγγειλε με την ιδιότητα του γραμματέα της ΠΟΞ. «Στα χρόνια της οικονομικής λαίλαπας κατέπεσαν όλες οι κλαδικές συμβάσεις. Η μοναδική που ανανεωνόταν συνεχώς και πάντα με αύξηση, ακόμα και στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων, ήταν η σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Και τώρα ετοιμαζόμαστε να υπογράψουμε για το 2023 και το 2024 (συνήθως υπογράφουμε για δύο χρόνια) με 5% + 5%, σύνολο 10% αύξηση» είπε συγκεκριμένα, μιλώντας με… αριθμούς: «Μια καμαριέρα μπορεί να παίρνει και 1.200 ευρώ το μήνα. Είναι μία πολύ καλή πληρωμή που γίνεται σε καλό περιβάλλον. Και με προνόμια: διατροφή, διανομή, tips. Είναι μία καλά αμειβόμενη αυτή στα ξενοδοχεία».