Ο Βουλευτής Ρεθύμνου και Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός συζήτησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση του νομού Ρεθύμνου σε διαδοχικές τηλεδιασκέψεις με την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου κα Μαίρη Λιονή και τον Δήμαρχο Ρεθύμνου κ. Γιώργη Μαρινάκη.
Η κ. Λιονή παρουσίασε αρχικά την εικόνα από την προετοιμασία της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου για την αντιμετώπιση των νέων αναγκών και προκλήσεων της πανδημίας. Επαίνεσε την προσπάθεια όλου του προσωπικού της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας να συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη υγειονομική διαχείριση της λοίμωξης Covid-19 και ζήτησε την ενίσχυση και πιο ενεργό εμπλοκή των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του κεντρικού Κράτους. Τόνισε την ανάγκη να ενεργοποιηθούν οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας στην ιχνηλάτηση των πιθανών κρουσμάτων στο Νομό και στον έλεγχο της τήρησης των περιοριστικών μέτρων και ειδικά της «καραντίνας» με τη συνδρομή κοινωνικών λειτουργών, του προγράμματος «Βοήθειας στο Σπίτι» κλπ. Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου έδωσε έμφαση επίσης στο «πάγωμα» έργων που είναι ενταγμένα αλλά όχι συμβασιοποιημένα είτε στο ΕΣΠΑ είτε στο ΠΔΕ, μετά από κεντρική οδηγία του Υπουργείου Ανάπτυξης. Αυτό αποτελεί πλήγμα στον αναπτυξιακό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οδηγεί σε οικονομικό «στραγγαλισμό» της και ακυρώνει κάθε έννοια δημοκρατικού προγραμματισμού της τοπικής ανάπτυξης και των δημόσιων επενδύσεων.
Ο Δήμαρχος Ρεθύμνου από την πλευρά του αναφέρθηκε στην οικονομική πίεση που θα δεχθούν αυτή την περίοδο οι Δήμοι, ιδιαίτερα οι τουριστικοί, λόγω μείωσης των εσόδων από την δραστηριότητα ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων. Διατύπωσε την πρόταση να ενταχθούν στις «πληττόμενες επιχειρήσεις» οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) που αναμένεται να εμφανίσουν ταμειακά ελλείμματα και που για λόγους Δημόσιας Υγείας δεν πρέπει να υπάρξει αντικίνητρο στην άφθονη χρήση νερού για πλύσιμο χεριών, ατομική υγιεινή, κλπ. Ο κ. Μαρινάκης επίσης, τόνισε την ανάγκη να μην εγκαταλειφθούν ή να καθυστερήσουν σοβαρά έργα υποδομών που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΦιλόΔημος». Το νέο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» προέκυψε εντελώς συγκεντρωτικά και δεν είχαν κανένα ρόλο οι φορείς της Τ.Α. όπως η ΚΕΔΕ, η ΕΝΠΕ, η ΕΔΕΥΑ και οι ΠΕΔ.
Ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, διαπιστώνοντας παραλείψεις, ολιγωρίες και προβλήματα στην εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, κατέθεσε 70+1 προτάσεις για την Δημόσια Διοίκηση και τον Α’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αφορούν πρόσθετες παρεμβάσεις για την εξυπηρέτηση των πολιτών, για την προστασία των εργαζομένων, τη στήριξη των κοινωνικών υπηρεσιών, των επιχειρήσεων, των επαγγελματιών και των θέσεων εργασίας. Οι ΟΤΑ μπορούν και οφείλουν να γίνουν ασπίδα προστασίας των πολιτών απέναντι στην επερχόμενη οικονομική κρίση. Αλλά και να συμβάλλουν στην καλύτερη δυνατή υγειονομική φροντίδα των πολιτών με συνεργασία των δημόσιων δομών ΠΦΥ και του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Είναι επίσης κρίσιμη προτεραιότητα η στελέχωση των κοινωνικών δομών των Δήμων με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, για την τηλεφωνική και κατ’ οίκον υποστήριξη συμπολιτών μας που διαβιούν χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον (ηλικιωμένοι, ΑμεΑ, πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, ψυχικά ασθενείς), κλπ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ο κ. Ξανθός, προτείνει τη στήριξη των Δήμων με ένα νέο έκτακτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα αντίστοιχο με τον «ΦιλόΔημο» για τις ανάγκες εύρυθμης λειτουργίας των Δήμων και στήριξης των Δημοτικών Επιχειρήσεων, στο οποίο η αξιολόγηση των αιτημάτων των ΟΤΑ ανατίθεται σε μια Επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν ιδιώτες. Όσον αφορά δε το ίδιο το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος», είναι προκλητική η απλή μετονομασία του σε «Αντώνης Τρίτσης» και η δήθεν ένταξη ήδη ενταγμένων έργων με υπογεγραμμένες δανειακές συμβάσεις μεταξύ του κάθε δικαιούχου ΟΤΑ και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Έργα που στη συντριπτική πλειοψηφία τους έχουν δημοπρατηθεί και πολλά έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί και εκτελούνται, μεταξύ των οποίων το εμβληματικό έργο του Διυλιστηρίου του Φράγματος Ποταμών ύψους 18 εκ. ευρώ. Το έργο έχει δημοπρατηθεί εδώ και μήνες, έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Κρήτης και εκκρεμεί η δικαστική προσφυγή υποψήφιου αναδόχου εναντίον του ΟΑΚ, μετά την εκδίκαση της οποίας θα υπογραφεί η σύμβαση. Το Διυλιστήριο του Φράγματος Ποταμών θα λύσει για δεκαετίες το πρόβλημα της ύδρευσης του Ρεθύμνου και είναι έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Το Γραφείο Τύπου της Νομαρχιακής Επιτροπής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ