Ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι οι διεργασίες για την ίδρυση του κινήματος, που θα απευθύνεται στο χώρο της Κεντροαριστεράς, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, επεσήμανε ότι σκοπός του είναι να «ενώσει κι όχι να χωρίσει», ενώ τόνισε πως τα περισσότερα στελέχη θα είναι νέα, χωρίς προηγούμενη ενασχόληση με την πολιτική.
Ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία της ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ., συναντήθηκε με το προεδρείο του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου, όπου κατέθεσε πρόταση για την κατάργηση της αδειοδότησης των νέων επιχειρήσεων από το κράτος και την εκκίνηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας χωρίς την μεσολάβηση του δημοσίου.
«Η εκκίνηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας θα πρέπει να γίνεται χωρίς να μεσολαβεί το δημόσιο, αλλά με συλλογή των απαραίτητων προϋποθέσεων που το δημόσιο θέτει από ιδιώτες επιστήμονες, εγγεγραμμένους στον Δικηγορικό Σύλλογο, στον Ιατρικό Σύλλογο, στο Σύλλογο των Μηχανικών κ.α. Η πρόταση περιλαμβάνει όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Η αυτοαδειοδότηση των επιχειρήσεων, μαζί με ένα νέο, απλό φορολογικό σύστημα και επιπλέον το σχέδιο νόμου που η κυβέρνηση υποσχέθηκε για την επιμήκυνση των στεγαστικών δανείων, χωρίς αύξηση του επιτοκίου, είναι αυτά που έχει ανάγκη ο Έλληνας πολίτης» δήλωσε ο κ. Λοβέρδος.
Ερωτώμενος από τους δημοσιογράφους για τους στόχους που θέτει ενόψει της ίδρυσης του νέου πολιτικού φορέα, που δεν θα φέρει το όνομα ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ., ο ανεξάρτητος βουλευτής ανέφερε: «Μέχρι τον Μάιο-Ιούνιο θα είμαστε έτοιμοι. Γίνονται επαφές και σύντομα θα καταλήξουμε στο όνομα του κόμματος, γιατί πρέπει να είναι συλλογική αυτή η επιλογή. Δεν θα λέγεται ΡΙΚΣΣΥ, γιατί θα είναι κάτι που θα σχετίζεται με το μέλλον. ΡΙΚΣΣΥ έχουμε με το παρελθόν. Στόχος είναι μέσα από τη δημιουργία ενός νέου κόμματος, για το οποίο έχουμε ενθαρρυνθεί από τις δημοσκοπήσεις, να ωθήσουμε τα πράγματα προς μια συνεργασία όλων των κομμάτων της Κεντροαριστεράς.
Να δημιουργήσουμε μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη για να μπορέσουμε να απευθυνθούμε στον ελληνικό λαό και να κερδίσουμε την πλειοψηφία του. Αυτό δεν γίνεται με μικρές πολιτικές δυνάμεις του 3%-5%.
Χρειαζόμαστε μια παράταξη του 20%. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν απομακρυνθεί, η δική μου πολιτική πρωτοβουλία τους συναντά ξανά και μιλώντας μαζί τους, βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα, τόσο από καινούριους όσο και από παλιούς ανθρώπους. Το στοίχημα που έχουμε και αυτό θα το δείτε στην Κρήτη, είναι από τα 10 στελέχη τα 7 θα είναι καινούρια».
Σε ότι αφορά τη δική του παρουσία ως υπουργός στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, ο κ. Λοβέρδος, αν και εκφράζει πλέον σοβαρές επιφυλάξεις για την μνημονιακή πολιτική, έχοντας τονίσει πως δεν σκοπεύει να ψηφίσει άλλα οικονομικά μέτρα, στις δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ, δήλωσε υπερήφανος για όσα πέτυχε κατά τη διάρκεια της θητείας του στα υπουργεία Εργασίας και Υγείας.
Ειδικότερα, ανέφερε: «Είμαι περήφανος που σήκωσα στην πλάτη μου τόσα πολλά βάρη. Ξέρω ότι πολλοί πολίτες είναι δυσαρεστημένοι, αλλά εγώ έκανα πράγματα προς το συμφέρον του πολίτη. Πράγματα που βραχυπρόθεσμα πόνεσαν αλλά μακροπρόθεσμα θα φανεί το πόσο ευεργετικά θα λειτουργήσουν στην ελληνική οικονομία».
Στο ερώτημα γιατί δεν εξέφρασε εντός της Βουλής, πριν από δυο χρόνια, τις αντιρρήσεις του σχετικά με την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στον μηχανισμό οικονομικής στήριξης, αλλά ζητάει τώρα την απεμπλοκή του Δ.Ν.Τ., ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε ό,τι έχει πει στις τελευταίες του συνεντεύξεις, ότι δηλαδή ο ίδιος είχε εκφράσει τη διαφωνία του στα κυβερνητικά όργανα.
Τέλος, σχετικά με το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και αν σκοπεύει να ανταποκριθεί σε ενδεχόμενη πρόσκληση, ο κ. Λοβέρδος είπε: «Εμένα με διέγραψαν πριν από ένα μήνα διότι έκανα μια πολιτική κίνηση, την ώρα που καλούσαν όλες τις πολιτικές κινήσεις να συμμετάσχουν στο συνέδριο, άρα πως θα με καλέσουν τώρα; Δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοια περίπτωση. Πρέπει να ξαναγίνει μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη και σε αυτό πρέπει να συμβάλλουμε όλοι. Εγώ είμαι παρών για να ενώσουμε όχι για να χωρίσουμε».