Την αναστολή τέλους ταφής απορριμμάτων ζητούν οι δήμαρχοι της Κρήτης επισημαίνοντας πως αυτό δεν εξυπηρετεί κάποια περιβαλλοντική ανάγκη αλλά αντίθετα λειτουργεί τιμωρητικά για την τοπική αυτοδιοίκηση και τους πολίτες.
Στην επιστολή που απέστειλε η ΠΕΔ Κρήτης προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, αναφέρεται:
«Σύμφωνα με το άρθρο 38 του 4819/2021 (ΦΕΚ 129/Α/23-7-2021) από την 1η Ιανουαρίου 2022 επιβάλλεται τέλος ταφής για διάφορες κατηγορίες στερεών αποβλήτων. Υπόχρεοι καταβολής του τέλους ταφής είναι οι ΦοΔΣΑ και οι Ο.Τ.Α. α’ βαθμού ή τα νομικά πρόσωπα που ανήκουν στους Ο.Τ.Α. και ασκούν τις αρμοδιότητες ΦοΔΣΑ του άρθρου 227 του ν. 4555/2018 (Α’ 133).
Στην Κρήτη προωθείται με αποφασιστικότητα από τους Φορείς Διαχείρισης η εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού για την αποτελεσματική διαχείριση των στερών αποβλήτων και σταδιακά ολοκληρώνονται οι απαιτούμενες υποδομές επεξεργασίας.
Ειδικότερα, τον Ιούνιο του 2022 ολοκληρώνεται η κατασκευή της Μονάδας Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Ρεθύμνου στο Αμάρι, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί για τις ΜΕΑ Ηρακλείου, Χερσονήσου και Σητείας, ενώ στα Χανιά έχει ήδη ολοκληρωθεί η ΜΕΑ, ενώ βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης η επέκταση του ΧΥΤΥ Χανίων – Γ Φάση.
Ταυτόχρονα βρίσκονται στο στάδιο υλοποίησης οι Μονάδας Επεξεργασίας Βιο Αποβλήτων (ΜΕΒΑ) Ιεράπετρας και Αρχανών – Αστερουσίων. Επισημαίνουμε την σημαντική οικονομική συμμετοχή των Δήμων από ιδίους Πόρους στα ως άνω έργα.
Οι εμπλεκόμενοι Φορείς Διαχείρισης στην Κρήτη έχουν έγκαιρα αναλάβει τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες για την ωρίμανση των έργων και την εξασφάλιση της χρηματοδότησής τους.
Δυστυχώς, οι γνωστές καθυστερήσεις στις διαδικασίες δημοπράτησης σε συνδυασμό με τις δυσλειτουργίες που προέκυψαν από την πανδημία, δεν επέτρεψαν την ολοκλήρωση των έργων στο χρόνο που είχε αρχικά προβλεφθεί.
Στις συνθήκες αυτές η επιβολή του τέλους δεν εξυπηρετεί καμιά περιβαλλοντική ή κοινωνική ανάγκη αλλά αντίθετα λειτουργεί τιμωρητικά για τη τοπική αυτοδιοίκηση και τους πολίτες.
Επισημαίνουμε πως με την ολοκλήρωση και λειτουργία των νέων επενδύσεων και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων υποδομών, θα αναβαθμιστεί η διαδικασία ανακύκλωσης και θα περιοριστούν δραστικά οι ποσότητες αποβλήτων που καταλήγουν σε ΧΥΤΥ, σε συνδυασμό με την πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ για την ενεργειακή αξιοποίηση του υπολείμματος των ΜΕΑ.
Εξάλλου είναι γνωστό ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πρωτοπορεί σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος συμβάλλοντας σημαντικά στην εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας.
Θεωρούμε αναγκαίο, υπό τις παρούσες συνθήκες οικονομικής και λειτουργικής αβεβαιότητας που έχουν προκληθεί από την πανδημία, και την ενεργειακή κρίση να μετατοπιστεί η επιβολή του τέλους ταφής για μετά το 2023 έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους φορείς να ολοκληρώσουν έγκαιρα τα έργα επεξεργασίας.
Κύριε Υπουργέ
Αναμένουμε από εσάς να αναλάβετε άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να υλοποιηθεί η παραπάνω πρότασή μας που αποτελεί και ομόφωνη απόφαση του συνεδρίου της ΚΕΔΕ για την διευκόλυνση των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και φυσικά των πολιτών».