Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση έως και 1.360.000 ευρώ διεκδικεί ο Δήμος Ρεθύμνου από το ΕΣΠΑ για να υλοποιήσει το πρόγραμμα με τίτλο «Κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας», που στόχο έχει την προστασία και φροντίδα αστέγων και ατόμων που βρίσκονται σε φτώχεια ή απειλούνται από αυτή. Από την υλοποίηση του προγράμματος που έχει διάρκεια δύο έτη θα επωφεληθούν άνεργοι νέοι ηλικίας έως και 30 ετών.
Το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικά στενό, καθώς μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει υποβληθεί η πρόταση, η οποία όμως είναι αβέβαιο αν θα ενταχθεί, καθώς το πρόγραμμα είναι ανταγωνιστικό και η αξιολόγηση άμεση. Αυτό σημαίνει ότι όσο νωρίτερα κατατεθεί τόσο μεγαλώνουν και οι πιθανότητες αυτή να επιλεχθεί, διαφορετικά οι ευρωπαϊκοί πόροι μπορεί να έχουν απορροφηθεί από άλλες περιοχές που ανταποκρίθηκαν νωρίτερα.
Οι επιλέξιμες δράσεις του συγκεκριμένου προγράμματος, που παρουσιάστηκε χθες στους φορείς, είναι οκτώ, εκ των οποίων μπορούν να υποβληθούν στην πρόταση όσες εκτιμάται ότι μπορούν να υλοποιηθούν. Ειδικότερα οι τομείς είναι: 1) Κοινωνικό Παντοπωλείο, 2) Ανοιχτό Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων, 3) Υπνωτήριο, 4) Δομή Παροχής Συσσιτίων, 5) Κοινωνικό Φαρμακείο, 6) Δημοτικός Λαχανόκηπος, 7) Τράπεζα Χρόνου και 8) Γραφεία Διαμεσολάβησης.
Αν και θα περίμενε κανείς, ο Δήμος να επενδύσει σε δράσεις που δεν υπάρχουν αυτή την ώρα στην πόλη, όπως είναι το Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων, εντούτοις, όπως τόνισε χθες ο δήμαρχος αυτό δεν είναι εφικτό, γιατί από το πρόγραμμα δεν προβλέπεται υποδομή και προϊόντα, αλλά στελέχωση των δομών με προσωπικό και κάλυψη μέρος των λειτουργικών τους εξόδων. Αρά, όπως υποστήριξε από την στιγμή που δεν υπάρχουν χώροι έτοιμοι αλλά ούτε χρόνος για να βρεθούν, δεν μπορούν να υλοποιηθούν αυτές οι δομές.
Για τον λόγο αυτό και επειδή τα χρονικά περιθώρια είναι ήδη πολύ στενά, στην διάρκεια της χθεσινής πρώτης συνάντησης παρουσία εκπροσώπων φορέων αποφασίστηκε να επενδύσουν στις υπόλοιπες δομές, κάποιες εκ των οποίων ήδη λειτουργούν προκειμένου, όπως ανέφεραν, αυτές να στελεχωθούν με το απαιτούμενο προσωπικό, να αναβαθμιστούν και να καταστούν πιο λειτουργικές για τους ανθρώπους που θα τις χρησιμοποιούν.
Σημειώνεται, ότι φορέας υλοποίησης του έργου δεν θα είναι ο Δήμος αλλά άλλος φορέας και στην προκειμένη περίπτωση, όπως αποφασίστηκε στην διάρκεια της χθεσινής πρώτης συνάντησης θα είναι η «Αναπτυξιακή Εταιρία Ρεθύμνου» του ΕΒΕΡ και συμπράττοντες φορείς είναι ο Δήμος, νομικά πρόσωπα ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ.
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου παίρνοντας το λόγο στην αρχή της σύσκεψης διευκρίνισε πως δε μπορούσε να κατατεθεί νωρίτερα η πρόταση, καθώς υπήρχε κώλυμα λόγω του πληθυσμού, το οποίο όμως ξεπεράστηκε μετά την επίσημη ανακοίνωση της απογραφής, οπότε και ο Δήμος Ρεθύμνου πληρούσε τα κριτήρια: «Το πρόγραμμα προϋποθέτει την παρουσία τη λειτουργική και οργανική του Δήμου ως υπεύθυνος, αλλά την διαχείριση του προγράμματος την κάνουν συγκεκριμένοι φορείς. Θεωρούμε καταλληλότερος λόγω εμπειρίας, γνώσεως και κυρίως στελέχωσης πως είναι η Αναπτυξιακή του Επιμελητηρίου μας. Ο Δήμος είναι πρόθυμος να πάρει την πολιτική υπευθυνότητα, το Επιμελητήριο είναι διαθέσιμο να πάρει τη υπευθυνότητα αυτή, χωρίς να πάρει κανένα όφελος. Το πρόγραμμα δεν δίδει τη δυνατότητα να αγοράσουμε τρόφιμα και συσσίτια, δίδει όμως την δυνατότητα πρόσληψης ανθρώπων σε δομές και με την συμμετοχή της κοινωνία να δημιουργηθεί μια αλυσίδα. Έχει άλλη φιλοσοφία και θέλει την συμμετοχή της κοινωνίας».
«Η φιλοσοφία του προγράμματος είναι να ωφεληθεί μια μεγάλη κατηγορία του πληθυσμού που είναι στα όρια της φτώχειας και η άλλη φιλοσοφία του είναι να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για ανέργους νέους. Θα δώσει σε μας τη δυνατότητα να συντονίσουμε τις κοινωνικές δομές που υπάρχουν στην πόλη μας και έχουν αφιερωθεί στην αλληλεγγύη της κοινωνίας μας» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο υπεύθυνος της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ρεθύμνου Γρηγόρης Τσιομπίκας.
Την αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος έκανε ο υπεύθυνος προγραμματισμού του Δήμου Ρεθύμνου Νίκος Βώβος, ο οποίος τόνισε την ανάγκη κινητοποίησης των φορέων λόγω των σφικτών χρονικών περιθωρίων.
Αναφερόμενος μεταξύ άλλων στις δομές που μπορεί η πόλη να αναβαθμίσει και να λειτουργήσει αποτελεσματικά, παρέχοντας αξιοπρεπείς υπηρεσίες, είπε για το για το κοινωνικό παντοπωλείο, για το οποίο το πρόγραμμα προβλέπει πέντε εργαζόμενους. Είναι μια δομή της Περιφέρειας, την οποία επιθυμούν, όπως είπαν, οι φορείς να την στηρίξουν και να την αναβαθμίσουν, ώστε αυτή να καταστεί λειτουργική και να μπορεί καθημερινά να εξυπηρετεί τους ωφελούμενους.
Η άλλη δομή παροχής συσσιτίων που ήδη λειτουργεί, με την εξασφάλιση του προγράμματος θα απασχολεί επτά άτομα προσωπικό και συγκεκριμένα ένα διοικητικό υπάλληλο, δυο υπαλλήλους καθαριότητας, τρεις μάγειρες και έναν κοινωνικό λειτουργό. Η δομή αυτή είναι επιλέξιμη για την πόλη με την στήριξη όλων των παρευρισκομένων, οι οποίοι τόνισαν πως θα δοθεί η δυνατότητα η διαδικασία των συσσιτίων να αναβαθμιστεί και να επεκταθεί, προσφέροντας ακόμα και φαγητό σε πακέτο, ενώ θα μπορούν ταυτόχρονα να εξοικονομούνται χρήματα που σήμερα δίδονται σε ενοίκια.
Το ίδιο τονίστηκε και για το Κοινωνικό Φαρμακείο, το οποίο επίσης ήδη λειτουργεί και προβλέπεται να απασχολεί τρία άτομα προσωπικό και ειδικότερα δυο φαρμακοποιούς και έναν κοινωνικό λειτουργό και θα λειτουργεί καθημερινά 9:00-5:00, όπως προβλέπει το πρόγραμμα. Για την δράση του Δημοτικού Λαχανόκηπου το πρόγραμμα παρέχει γεωργική έκταση 50 τ.μ. αρδευόμενη και περιφραγμένη σε τουλάχιστον 100 άπορους και άνεργους με σκοπό την σίτισή τους για ένα έτος, αλλά και την υποχρέωσή τους να παρέχουν το 10% της παραγωγής τους στο Κοινωνικό Παντοπωλείο. Θα απασχολεί τρία άτομα και ειδικότερα έναν γεωπόνο, έναν επιστάτη και έναν κοινωνικό λειτουργό.
Οι Τράπεζες Χρόνου είναι δομές που λειτουργούν στην βάση της ανταλλαγής υπηρεσιών ή χρησιμοποιούμενων προϊόντων. Από τα μέλη θα απασχολούνται τρία άτομα, δύο διοικητικό προσωπικό και έναν κοινωνικό λειτουργό. Θετικοί ήταν οι φορείς και για το Γραφείο Διαμεσολάβησης που θα παρέχει πληροφόρηση σε τουλάχιστον 200 άπορους άνεργους για να ωφεληθούν από τις δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και να πληροφορούνται για τις υπηρεσίες στις οποίες θα μπορούν να απευθύνονται. Θα απασχοληθούν δύο άτομα με ειδικότητα στις ανθρωπιστικές επιστήμες.
Σημειώνεται ότι η εθελοντική προσφορά φορέων και επιχειρήσεων κρίνεται απαραίτητη για την επιτυχία του προγράμματος, καθώς η προσφορά τους είναι απαραίτητη για την τροφοδοσία των δομών αυτών. Οι εμπλεκόμενοι φορείς καλούνται να ετοιμάσουν και να υποβάλλουν την πρότασή τους το ταχύτερο δυνατό, ώστε να μπορέσουν να έχουν ελπίδες στην πίτα του ευρωπαϊκού προγράμματος.
Δύο οι δράστες του εμπρησμού στο αμαξοστάσιο του δήμου Μαλεβιζίου
Δύο άτομα φέρεται να κρύβονται πίσω από την φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στο αμαξοστάσιο του δήμου Μαλεβιζίου, στον επαρχιακό δρόμο...