Αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για το επίδομα θέρμανσης, προκειμένου οι δικαιούχοι να πραγματοποιήσουν τις αιτήσεις τους.
Το επίδομα θέρμανσης θα κυμαίνεται από 80 έως 650 ευρώ με την πρώτη πληρωμή να πραγματοποιείται τον Ιανουάριο, για όσους έχουν υποβάλει όλα τα τιμολόγια. Θα ακολουθήσει μια δεύτερη φάση πληρωμών του επιδόματος θέρμανσης τον Μάρτιο για όσους καταθέσουν αργότερα τα τιμολόγια, ενώ ενδεχομένως υπάρξει και μια Τρίτη για όσους χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.
Το επίδομα που δικαιούται θα προκύψει μετά από τον υπολογισμό που πραγματοποιηθεί στην πλατφόρμα βάσει των τιμολογίων που έχει καταθέσει και των βαθμοημερών που δικαιούται βάσει του νέου συστήματος υπολογισμού.
Επίδομα θέρμανσης θα λάβουν φέτος εκατοντάδες νοικοκυριά που διαβιούν σε ορεινές περιοχές του Ρεθύμνου και της Κρήτης, καθώς ένα πάγιο αίτημα των ορεινών δήμων ικανοποιήθηκε αναφορικά με την κατανομή του επιδόματος με βάση το υψόμετρο και τη θερμοκρασία που αναπτύσσεται σε κάθε περιοχή.
Έτσι φέτος καταργήθηκαν αι οι γεωγραφικές ζώνες, κριτήριο το οποίο χαρακτηρίζονταν άδικο, με δεδομένο ότι στο σύνολό τους οι δήμοι της Κρήτης ελάμβαναν το ίδιο ποσό επιδότησης την ώρα που οι θερμοκρασίες ειδικά τον χειμώνα καταγράφουν τεράστιες διαφορές στις ορεινές περιοχές.
Ταυτόχρονα, από φέτος το επίδομα θα δοθεί και στα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν για θέρμανση φυσικό αέριο ή υγραέριο, ενώ σε ορεινούς οικισμούς με πληθυσμό έως 2.500 κατοίκους θα επιδοτηθεί η αγορά καυσόξυλων και πέλετ. Με το νέο σύστημα τα ορεινά χωριά, ανεξαρτήτως αν βρίσκονται στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο ή στη Μακεδονία, θα έχουν υψηλότερη επιδότηση, αφού και οι ανάγκες θέρμανσης είναι πολύ μεγαλύτερες. Μέχρι πρότινος, μια παραθαλάσσια περιοχή, για παράδειγμα στην Κρήτη, βρισκόταν στην ίδια ζώνη με την ορεινή περιοχή, αν και οι ανάγκες ήταν τελείως διαφορετικές.
Σε αντίθεση δηλαδή, με ό,τι συνέβαινε μέχρι πρότινος, όπου η χώρα ήταν χωρισμένη σε τέσσερις ζώνες με συντελεστές για το επίδομα θέρμανσης, πλέον θα καταβάλλεται ανά περιοχή. Έτσι, θα υπάρξουν πλέον 13.549 περιοχές με διαφορετικά ποσά. Εξυπακούεται πως περιοχές όπως η Φλώρινα, η Κοζάνη, τα Γρεβενά κ.ά. θα έχουν τον υψηλότερο συντελεστή, αφού εκεί καταγράφονται οι χαμηλότερες θερμοκρασίες
Το .Σημειώνεται ότι θα επιδοτείται φέτος και το υγραέριο, η γνωστή «μπουκάλα» που χρησιμοποιούν αρκετές σόμπες, ενώ τα χρήματα που καταβάλλονται θα ξεκινούν από 64 ευρώ και θα φτάνουν ως τα 650 ευρώ. .
Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Με τη σχετική απόφαση, στη λίστα των δικαιούχων για το επίδομα θέρμανσης – εκτός από τους δικαιούχους που χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης θα προστεθούν όσοι χρησιμοποιούν:
- φυσικό αέριο
- υγραέριο
- καυσόξυλα ή pellet (για ορεινές περιοχές, πληθυσμιακό όριο 2.500)
Το επίδομα ξεκινάει από τα 80 ευρώ και μπορεί να φθάνει τα 600-700 ευρώ και θα καταβληθεί στους δικαιούχους μέχρι το τέλος του έτους.
Για να γίνει πιο δίκαιη η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης το υπουργείο Οικονομικών χώρισε τις περιοχές της χώρας ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, που επικρατούν σε αυτές (σε 200.000 τετραγωνάκια 750Χ750 μέτρα). Η λογική είναι πως το ύψος του επιδόματος θα υπολογίζεται με βάση το πόσες ημέρες του χρόνου η θερμοκρασία μιας περιοχής υποχωρεί κάτω από τους 15,5 βαθμούς Κελσίου.
Προϋποθέσεις
Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι φυσικά πρόσωπα για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.
Για να πάρει κάποιος το επίδομα θέρμανσης θα πρέπει να βάλει το διπλάσιο ποσό από αυτό που θα λάβει. Επίσης, τα χρήματα που θα πάρει πρέπει να τα ξοδέψει, αλλιώς τα επιστρέφει.
Εισοδηματικά κριτήρια
- Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.
- Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
- Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ που κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.