Οι τεράστιες αλυσιδωτές καθυστερήσεις των διαδικασιών για τη δημοπράτηση τμημάτων αιγιαλού, έχουν ως αποτέλεσμα να βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και το θέμα να μην έχει ακόμα διευθετηθεί.
Σε μια κατεξοχήν τουριστική πόλη όπως είναι το Ρέθυμνο το σκηνικό αταξίας στις παραλίες είναι ακόμα πιο έντονο. Οι απώλειες πολλών εσόδων για τη Δημοτική Αρχή από τη μια- μιας και ο διαγωνισμός ακόμα εκκρεμεί- και από την άλλη επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται ήδη στον αιγιαλό επί της ουσίας παράνομα, ρισκάροντας να έρθουν αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα από την κτηματική εταιρία του δημοσίου, στην αρμοδιότητα της οποίας είναι ο έλεγχος της παραλίας, είναι η εικόνα που καταγράφεται και θα εξακολουθεί να καταγράφεται μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Και όλα αυτά είναι πλέον φαινόμενα που παρατηρούνται κάθε χρόνο μιας και η ΚΥΑ που παραχωρεί στους Δήμους τις παραλίες εκδίδεται το Μάρτιο και για την εφαρμογή της απαιτούνται σειρά άλλων γραφειοκρατικών διαδικασιών που έχουν ως αποτέλεσμα το συγκεκριμένο πρόβλημα να παίρνει διαστάσεις μονιμότητας.
Ο διαγωνισμός εκμίσθωσης τμημάτων αμμουδιάς σε όλο τον Καλλικρατικό Δήμο Ρεθύμνης για ομπρελοκαθίσματα, θαλάσσια Spor, καντίνες και ομπρελοκαθίσματα ΑΜΕΑ, δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες το περασμένο Σάββατο και αυτός θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Τετάρτη 8 Ιουλίου. Συνολικά αφορά 36 τμήματα από το ύψος της Επισκοπής μέχρι και την Σκαλέτα για ομπρελοκαθίσματα και θαλάσσια σπορ, οχτώ θέσεις για τροχήλατες καντίνες και τρεις θέσεις για ομπρελοκαθίσματα ΑμεΑ. Οι διαδικασίες αυτές αναμένεται να ολοκληρωθούν καλώς εχόντων των πραγμάτων στα μέσα Ιουλίου και ενώ ήδη έχουν χαθεί κοντά τρεις μήνες αν αναλογιστεί κανείς ότι ήδη από τον Μάιο δεκάδες λουόμενοι κατεβαίνουν στις παραλίες για μπάνιο.
«Η κατάσταση είναι αφόρητη και δυστυχώς επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο», τονίζει μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο αντιδήμαρχος οικονομικών Τάσος Παπαδουράκής, ο οποίος υποστηρίζει πως ή θα έπρεπε οι παραλίες να παραχωρούνται στους Δήμους από την 1η Ιανουαρίου, ώστε να γίνονται στην ώρα τους όλες οι διαδικασίες ή η παραχώρηση να ισχύει για τρία χρόνια, ώστε να μην υπάρχει κάθε καλοκαίρι το ίδιο πρόβλημα: «Δυστυχώς κάθε χρόνο έχουμε την ίδια καθυστέρηση. Από την στιγμή που τις παραχωρούνε Μάρτιο είναι λογικό να μην μπορούμε να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες. Θα έπρεπε να μας τις παραχωρούσαν από τον Ιανουάριο και η παραχώρηση να έχει τριετή ισχύ. Πρέπει να γίνεται νωρίς η διαδικασία αυτή για να είμαστε συνεπείς», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι σχετικά με τις απευθείας παραχωρήσεις τμημάτων αιγιαλού στους δικαιούχους, όσοι δεν υπέγραψαν την σχετική σύμβαση μέχρι τις 31 Μαΐου θα καταβάλλουν το 50% στο Δήμο και το υπόλοιπο 50% στο Δημόσιο.