Η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση είναι τα βασικότερα χαρακτηριστικά της πλειοψηφίας των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τη σχολική κοινότητα με δυσμενείς συνέπειες για εκατοντάδες μαθητές. Δύο εβδομάδες μετά το πρώτο σχολικό κουδούνι και έντεκα σχολεία-δέκα νηπιαγωγεία και ένα δημοτικό σχολείο στον νομό παραμένουν κλειστά αφού δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί ενώ τα περισσότερα σχολεία υπολειτουργούν με ελάχιστους δασκάλους και καθηγητές να καλούνται να διαχειριστούν ένα μεγάλο αριθμό παιδιών. Οι δάσκαλοι μάλιστα έχουν θέσει και θέμα ασφάλειας του μαθητικού πληθυσμού, τονίζοντας ότι υπάρχουν περιπτώσεις σχολείων, όπου μόλις τρεις εκπαιδευτικοί καλούνται να ασχοληθούν με περισσότερα από εκατό παιδιά. Εκπαιδευτικές ώρες χάνονται, μαθητές ακόμα και στο λύκειο που θα κληθούν να δώσουν σε λίγους μήνες πανελλαδικές εξετάσεις δεν διδάσκονται βασικά μαθήματα αφού δεν υπάρχουν καθηγητές. Ακόμα χειρότερη είναι η εικόνα στην ειδική αγωγή όπου τα κενά των εκπαιδευτικών είναι πολύ μεγάλα. Συνοπτικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση του νομού οι ελλείψεις δασκάλων-νηπιαγωγών ξεπερνούν τις 250 ενώ στη δευτεροβάθμια ο αριθμός των κενών θέσεων σε καθηγητές φτάνει τους 150.
Η κάλυψη των κενών θέσεων αναμένεται να γίνει από τους αναπληρωτές, όπως είχε προαναγγείλει η υπηρεσιακή υπουργός ενώ η σχολική κοινότητα αγωνιά για το πότε οι εκπαιδευτικοί θα φτάσουν στα σχολεία.
Επίσημη ενημέρωση μέχρι στιγμής δεν υπάρχει παρά ανεπίσημη πληροφόρηση πως οι τοποθετήσεις θα ξεκινήσουν σταδιακά τη επόμενη εβδομάδα και θα ολοκληρωθούν το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη. Την εικόνα αυτή της διάλυσης στα σχολεία καλείται να διαχειριστεί ο νέος υπουργός Νίκος Φίλης, από τον οποίο η εκπαιδευτική κοινότητα περιμένει να κάνει πράξη τα όσα δεσμεύτηκε παραλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Παιδείας, ότι δηλαδή θα είναι πρώτο του μέλημα η κάλυψη των κενών θέσεων στα σχολεία.
Μέσα σ’ αυτό το θολό τοπίο με τις τεράστιες ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού τα σχολεία έχουν να αντιμετωπίσουν ένα ακόμα «αγκάθι» που αφορά την υποχρηματοδότηση τους. Η συντήρηση των σχολικών μονάδων αλλά και η κάλυψη των λειτουργικών τους εξόδων αλλά και της προμήθειας τους με πετρέλαιο θέρμανσης είναι αρμοδιότητα που των δήμων, ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση η πολιτεία έχει φανεί ασυνεπής ως προς τις οικονομικές της υποχρεώσεις, αφού εδώ και μήνες εκκρεμούν οι σχετικές επιχορηγήσεις.
Αποτέλεσμα είναι τα ταμεία των σχολικών επιτροπών να είναι άδεια και μετά βίας να μπορούν να ανταποκριθούν στις βασικές τους ανάγκες ενώ άγνωστο παραμένει το τι θα γίνει με το πετρέλαιο. Ήδη μάλιστα το αρμόδιο τμήμα παιδείας του δήμου σε συνεργασία με την ένωση γονέων μαθητών ετοιμάζει επιστολές διαμαρτυρίας στο αρμόδιο υπουργείο διεκδικώντας την άμεση καταβολή των απαιτούμενων χρηματοδοτήσεων.
Αναλυτικά…
Άδεια τα ταμεία των σχολικών επιτροπών
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ
• Στον αέρα η προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης
Σε οικονομικό αδιέξοδο βρίσκονται πλέον οι σχολικές επιτροπές του Δήμου Ρεθύμνου. Τα σχολεία έχουν ξεκινήσει, ωστόσο τα ταμεία είναι άδεια και οι αρμόδιοι του Δήμου εμφανίζονται αδύναμοι να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να μεριμνήσουν για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των σχολικών συγκροτημάτων από γραφική υλη μέχρι και καθαριστικά, αλλά κυρίως την προμήθειά τους με πετρέλαιο θέρμανσης. Η κατάσταση είναι απογοητευτική, καθώς οι σοβαρές καθυστερήσεις στην καταβολή των κρατικών επιχορηγήσεων δημιουργούν ασφυκτικές καταστάσεις για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Μέχρι και σήμερα το αρμόδιο τμήμα Παιδείας του Δήμου μεριμνούσε μέσα από την καλή διαχείριση και προσπαθούσε με κάθε τρόπο εξοικονομώντας πόρους να διατηρεί τα σχολεία σε μια ικανοποιητική κατάσταση έχοντας μάλιστα εξοφλήσει και τις σχολικές καθαρίστριες από χρήματα των επιτροπών, μιας και σε αυτή την περίπτωση το υπουργείο είναι ασυνεπές ως προς τις υποχρεώσεις του. Ήδη ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παιδείας μετά και τις σχετικές συναντήσεις που είχε με τα μέλη των δυο σχολικών επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και την πρόεδρο της Ένωσης Γονέων Μαθητών θα αποστείλουν επιστολές διαμαρτυρίας στα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας διεκδικώντας την άμεση καταβολή των χρημάτων.
Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργαλής, από τα μέσα του 2011 οι κρατικές επιχορηγήσεις για τα σχολεία κουτσουρεύτηκαν κατά 60%, ενώ από τον Ιανουάριο του 2015 έχουν κυριολεκτικά παγώσει. Σε σχετικές δηλώσεις του ανέφερε: «Εκκρεμεί η τρίτη δόση του 2015 για τα λειτουργικά έξοδα. Έχουν προσληφτεί οι σχολικές καθαρίστριες σε όλα τα σχολεία από 1η Σεπτεμβρίου, έχουν πληρωθεί με χρήματα των σχολικών επιτροπών, χωρίς όμως να έχουν έρθει τα αντίστοιχα χρήματα από το υπουργείο Παιδείας. Άρα περιμένουμε για τις καθαρίστριες να μας εξοφλήσουν την περυσινή περίοδο το 2014-2015 και να μας στείλουν και ένα πόσο έναντι για το 2015-2016, ώστε να γίνειται ομαλά η πληρωμή τους. Η επιχορήγηση του υπουργείου Εσωτερικών προς τις σχολικές επιτροπές του Δήμου έχει μειωθεί από το 2011 και μετά κατά 60%, όμως, από τις αρχές του έτους η χρηματοδότηση έχει παγώσει. Πραγματικά είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση. Φέτος θα είναι η χειρότερη χρονιά όσον αφορά τη λειτουργία των σχολείων. Έχουν καθυστερήσει πάρα πολύ οι δόσεις που μας οφείλει το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Παιδείας. Στους Δήμους ανατέθηκε η αρμοδιότητα αυτή της συντήρησης με την προϋπόθεση ότι θα μας στέλνουν και τους αντίστοιχους πόρους. Όταν αυτό δεν συμβαίνει αντιλαμβάνεστε ότι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι σχολικές επιτροπές είναι ασφυκτική. Αν άμεσα και εννοώ τις επόμενες δυο-τρεις μέρες δεν έρθει η τρίτη δόση -γιατί είναι και χρονοβόρες οι διαδικασίες για την εκταμίευση τω συγκεκριμένων χρημάτων και την κατανομή τους- δεν θα μπορούμε να βάλουμε πετρέλαιο μέχρι τον Δεκέμβριο, εκτός αν βρουν άλλη λύση τα συναρμόδια υπουργεία. Έχουν γίνει διαβήματα από την ΚΕΔΕ και προχθές συναντήθηκα με την πρόεδρο της Ένωσης Γονέων Μαθητών και θα στείλουμε έγγραφο διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας και στο υπουργείο Εσωτερικών για αυτή την καθυστέρηση και την υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών. Παράλληλα, θα στείλουμε έγγραφο διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΣ, στο τμήμα που κάνει την κατανομή των πιστώσεων, διότι σαν Δήμος έχουμε 12 ειδικά σχολεία, τα οποία απευθύνονται σε μαθητές ολόκληρου του Νομού και ο Δήμος Ρεθύμνης θα πρέπει να έχει μια επιπλέον χρηματοδότηση. Δεν πρέπει να αντιμετωπιζόμαστε όπως οι υπόλοιποι δήμοι μιας και τα σχολεία αυτά που εξυπηρετούν παιδιά από όλο τον Νομό τα συντηρούμε εμείς».
Εν τω μεταξύ τα Χριστούγεννα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες συντήρησης στα σχολεία με την εργολαβία των 144.000 ευρώ. Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ψηφίστηκε η διενέργεια ανοιχτού διαγωνισμού για την ανάληψη του έργου από ανάδοχο, ωστόσο οι διαδικασίες που ακολουθούν είναι χρονοβόρες και δεν προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί πριν τις γιορτές. Οι εργασίες αυτές αφορούν παρεμβάσεις σε εσωτερικούς αλλά και αύλειους χώρους και θα γίνονται τα σαββατοκύριακα και τις αργίες, ώστε να μην επηρεάζεται η λειτουργία των σχολικών μονάδων.
Μέχρι τις 26 Νοεμβρίου παραδίδονται τα νέα σχολεία
Η 26 η Νοεμβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για τους ανάδοχους εργολάβους των έργων ανέγερσης των νέων σχολείων σε Σφακάκι, Ατσιπόπουλο και Γεράνι προκειμένου να παραδώσουν τα κτίρια. Ήδη με απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας έχει ανασταλεί η λειτουργία του νέου Γυμνασίου-Λυκείου στο Σφακάκι και του Λυκείου Ατσιποπούλου. Ωστόσο επιτακτική κρίνεται η ανάγκη για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση του Γυμνασίου στο Ατσιπόπουλο για να μπορέσουν να μεταφερθούν εκεί οι μαθητές και στο κτίριο του κόμβου να φιλοξενηθούν, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός, οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ.
Προς το παρόν το 1ο με το 2ο ΕΠΑΛ στεγάζονται στο κτίριο των Περιβολίων.
Έχουν παραχωρηθεί δύο αίθουσες από το Πειραματικό Γυμνάσιο, τις οποίες ο Δήμος ανακαίνισε, καθώς και άλλη μια αίθουσα που ήταν η βιβλιοθήκη και χρησιμοποιείται προσωρινά από τους μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ. Συνεργεία ελαιοχρωματιστών που έχει επιστρατεύσει ο Δήμος μεριμνούν για την ανακαίνιση των χώρων.
Προσδοκίες για κατασκευή σχολείων από το νέο ΕΣΠΑ
Εν τω μεταξύ, το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο του ΕΣΠΑ που αναμένεται να ανοίξει τους επόμενους μήνες θέλει να αξιοποιήσει και αυτή την προγραμματική περίοδο ο Δήμος Ρεθύμνου προκειμένου να προχωρήσει στην ανέγερση νέων μονάδων που έχει ανάγκη ο τόπος. Η κατασκευή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ατσιποπούλου βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα με πλήρη και ώριμη μελέτη, μιας και είναι το σχολικό συγκρότημα εκείνο που έμεινε έκτος στο προηγούμενο πρόγραμμα, αφού τα κονδύλια δεν επαρκούσαν αφενός και αφετέρου είχαν κάποιες εκκρεμότητες σε ότι αφορά το φάκελό του. Παράλληλα σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Παιδείας η Τεχνική Υπηρεσία έχει αναλάβει να διερευνήσει το ενδεχόμενο ένταξης του έργου κατασκευής του νέου Δημοτικό Σχολείου Ρουσσοσπιτίου από το νέο ΕΣΠΑ. Με δεδομένο ότι ο Ο.Σ.Κ. δεν αποστέλλει το πόσο για να ξεκινήσουν οι εργασίες -μιας και το έργο ήδη από το 2009 έχει δημοπρατηθεί και υπάρχει ανάδοχος εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις, προκειμένου το άκρως απαραίτητο για την περιοχή νέο εξαθέσιο Δημοτικό Σχολείο να μπορέσει να υλοποιηθεί.
Παράλληλα, αναζητείται οικόπεδο για την ανέγερση του 16ου Δημοτικού Σχολείου. Μέχρι στιγμής διερευνάται μια έκταση τεσσάρων στρεμμάτων στα Τρία Μοναστήρια και ο Δήμος Ρεθύμνου είναι σε επαφή με τους ιδιοκτήτες.