Αύριο Παρασκευή αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για την έγκριση της χρηματοδότησης κατασκευής του νέου δημοτικού σχολείου από την αρμόδια επιτροπή που εξετάζει τους φακέλους με τις μελέτες έργων που διεκδικούν χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Φιλόδημος». Αυτό ανέφερε ο αν. υπουργός εσωτερικών Στέλιος Πέτσας στην συνάντηση που είχε με το δήμαρχο Ρεθύμνου Γιώργο Μαρινάκη στην Αθήνα την Τρίτη. Η εξασφάλιση της χρηματοδότησης του συγκεκριμένου έργου αποτελεί μεγάλο στοίχημα για το δήμο Ρεθύμνης δεδομένου ότι πρόκειται για ένα έργο αφενός ζωτικής σημασίας για την σχολική κοινότητα της περιοχής και αφετέρου αν και έχει φάκελο με ώριμες μελέτες εν τούτοις δεν μπόρεσε μέχρι σήμερα να χρηματοδοτηθεί από κάποιο πρόγραμμα.
«Νομίζω κλείδωσε η υπόθεση για την χρηματοδότηση του δημοτικού σχολείου Ρουσσοσπιτίου, ένα έργο το οποίο δεν μπορεί να υλοποιηθεί με άλλο πρόγραμμα. Ο φάκελος του έργου θα τεθεί προς έγκριση στην επιτροπή αξιολόγησης του προγράμματος Φιλόδημος, αύριο Παρασκευή, ωστόσο οι πληροφορίες που έχω είναι ότι η επιτροπή που έχει εξετάσει το φάκελο διαπίστωσε την αρτιότητα του. Είμαι αισιόδοξος και εκτιμώ ότι το κλειδώσαμε το σχολείο και σύντομα θα έχουμε τα καλά νέα για να ακολουθήσει η ένταξη του μεγάλου έργου κατασκευής του υπόγειου χώρου στάθμευσης στου Τέσσερις Μάρτυρες. Έπεται η χρηματοδότηση του ΚΕΓΕ το οποίο είναι έργο εκτός πλαφόν » ανέφερε μιλώντας στα «ΡΝ» ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης.
Το έργο κατασκευής του σχολείου έχει συνολικό προϋπολογισμό 3,7 εκ. ευρώ και αφορά ουσιαστικά την κατασκευή του νέου δημοτικού σχολείου σε δυο συνεχόμενα δημοτικά οικόπεδα συνολικής έκτασης 4.361 τ. μ.
Σύμφωνα και με το εγκεκριμένο κτιριολογικό πρόγραμμα του σχολικού συγκροτήματος αυτό περιλαμβάνει:
– μια ισόγεια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων εμβαδού 246,40 τ. μ. με σκηνή, αποθήκη και αποδυτήρια,
– δυο διώροφα κτίσματα των οποίων το κτιριολογικό πρόγραμμα διαρθρώνεται ως εξής:
– υπόγειος βοηθητικός χώρος:
στον χώρο αυτό εμβαδού 338,56 τ. μ. θα εγκατασταθούν μηχανολογικές εγκαταστάσεις, λεβητοστάσιο, αποθήκη βιβλίων, αποθήκη οργάνων γυμναστικής, γενικό αρχείο σχολείου και μια γενική αποθήκη.
– ισόγειο:
στη στάθμη αυτή συνολικού εμβαδού 742,08 τ. μ. θα αναπτυχθούν τρεις αίθουσες διδασκαλίας, WC αγοριών – κοριτσιών, WC ΑΜΕΑ, κυλικείο, γραφείο διευθυντή, γραφείο δασκάλων, γραφείο ενημέρωσης γονέων, γραμματεία, ιατρείο – αναρρωτήριο, βιβλιοθήκη και WC ανδρών – γυναικών
– όροφος:
– στη στάθμη αυτή συνολικού εμβαδού 544,64 τ. μ. θα αναπτυχθούν εργαστήριο Φ/Χ και πληροφορικής, γραφείο συλλόγου γονέων, εργαστήριο αισθητικής αγωγής, τρεις αίθουσες διδασκαλίας, αποθήκη και WC
– ανοιχτός στεγασμένος χώρος με εμβαδό 172,96 τ. μ., ο οποίος θα αποτελεί τον χώρο για το μάθημα της γυμναστικής.
Οικονομική ενίσχυση και προσλήψεις στην ΔΕΥΑ
Παράλληλα, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ρεθύμνου μιλώντας στα ΡΝ ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών μια οικονομική ενίσχυση για τον δήμο και την ΔΕΥΑ εξαιτίας των ζημιών που έχουν υποστεί στην περίοδο της πανδημίας. Παράλληλα στο τραπέζι της συζήτηση τέθηκε και το θέμα των προσλήψεων όπου ο Γιώργος Μαρινάκης ζήτησε αυτές να γίνονται χωριστά για την κάθε ΔΕΥΑ και να μην αφορά το σύνολο της Ελλάδας η προκήρυξη πάντα σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τα πρότυπα του ΑΕΣΠ, ώστε ν’ αποφεύγονται οι τεράστιες καθυστερήσεις και η γραφειοκρατία.
Ειδικότερα, ανέφερε: «Ζήτησα από τον υπουργό μια οικονομική βοήθεια για το δήμο και την ΔΕΥΑ εξαιτίας των ζημιών που έχουμε πάθει το τελευταίο διάστημα και είπε ότι επιφυλάσσεται να μου απαντήσει την Παρασκευή.
Για το θέμα της ενέργειας που απασχολεί έντονα τις ΔΕΥΑ, μου είπε ότι μέχρι 20 του μήνα θα μας ανακοινώσει τι προτίθεται να κάνουν για τις ΔΕΥΑ και τη Δευτέρα θα μου απαντήσει για το θέμα που του ανέφερα σχετικά με το σύστημα προσλήψεων στη ΔΕΥΑ, ώστε να μην είναι με καθολικές διακηρύξεις για όλη τη χώρα , αλλά κάθε ΔΕΥΑ να κάνει τις δικές της,να επιμελείται των φακέλων των υπηρεσιακών η κάθε ΔΕΥΑ και μόνο κατ’ ένσταση να πηγαίνουν στον ΑΣΕΠ και φυσικά οι διακηρύξεις να γίνονται με εγκεκριμένες από τον ΑΣΕΠ προτοτυποποιημένες διακηρύξεις ώστε να μην υπάρχει τόση καθυστέρηση. Να γνωρίζουμε ποια είναι τα κριτήρια του ΑΣΕΠ που ακολουθούνται, να έρχονται οι φάκελοι σε εμάς ,να αναρτούμε τα στοιχεία στο Διαύγεια και όποιος θέλει να κάνει ενστάσεις. Με τον τρόπο αυτό θα γλιτώσει και όγκο εργασίας στο ΑΣΕΠ και ο καθένας θα πηγαίνει πιο γρήγορα στη δουλειά του ώστε να μην έρχονται άνθρωποι για παράδειγμα από τη βόρεια Ελλάδα και μετά να φεύγουν»