Τη λήψη όλων των απαραίτητων προληπτικών μέτρων για την αποφυγή κρουσμάτων από τη νόσο της λεγεωνέλλας, συνιστά στους πολίτες το υπουργείο Υγείας, μέσω της σχετικής ενημερωτικής εγκυκλίου που εξέδωσε και την οποία απέστειλε στις κατά τόπους διευθύνσεις υγείας της χώρας.
Η εν λόγω εγκύκλιος στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, ώστε να αποφευχθεί η εμφάνιση λοιμώξεων από το βακτηρίδιο της λεγεωνέλλας που αναπτύσσεται στα επιφανειακά νερά και που παρουσιάζει αυξημένη συχνότητα κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.
Και ενώ οι ειδικοί τονίζουν ότι η νόσος των λεγεωναρίων μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και σε νοσοκομεία, σε εξοχικές κατοικίες, αλλά και σε ξενοδοχεία, οι επιχειρηματίες του τουρισμού στο Ρέθυμνο, υποστηρίζουν πως το τουριστικό προϊόν του νομού μας, είναι υψηλού επιπέδου, όμως παρόλα αυτά, θα πρέπει να διαφυλαχτεί.
Ωστόσο, εφιστούν την προσοχή των συναδέλφων τους, δεδομένου ότι όταν καταγράφονται τέτοιου είδους κρούσματα, τα τουριστικά γραφεία αναγκάζονται αφενός να αποσύρουν άμεσα στους πελάτες τους, ενώ αφετέρου εκδίδονται και οδηγίες αποκλεισμού τους από την τουριστική αγορά με ότι αυτό συνεπάγεται.
Σύμφωνα με τα όσα τόνισε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου, Μανόλης Τσακαλάκης, σχεδόν την τελευταία δεκαετία οι έλεγχοι που διεξάγονται και στις ξενοδοχειακές μονάδες κυρίως του νομού είναι συστηματικοί και δεν προέρχονται μόνο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δημοσίου, αλλά ακόμα και από ιδιωτικά εργαστήρια, στα οποία απευθύνονται οι ίδιοι οι επιχειρηματίες του τουρισμού. Σκοπός τους είναι, όπως είπε, να διαφυλάξουν τις υπηρεσίες υψηλού επιπέδου που προσφέρουν στους αλλοδαπούς επισκέπτες του τόπου.
«Γνωρίζουμε πολύ καλά τις συνέπειες από την εμφάνιση κρουσμάτων λεγεωνέλλωσης στους αλλοδαπούς μας επισκέπτες. Για τον λόγο αυτό λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα και πάντα είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Άλλωστε, έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που στην Κρήτη καταγράφηκαν κρούσματα λεγεωνέλλας σε τουρίστες.
Αναγνωρίζοντας λοιπόν το πόσο ευαίσθητοι είναι και σε αυτά τα θέματα οι αλλοδαποί επισκέπτες μας και ειδικότερα οι Σκανδιναβοί -που κάθε καλοκαίρι προτιμούν τα Χανιά και το Ρέθυμνο για τις διακοπές τους- προβαίνουμε από μόνοι μας σε προληπτικούς ελέγχους σε συνεργασία με ιδιωτικά επιστημονικά εργαστήρια. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι τα τελευταία πολλά χρόνια, σχεδόν το σύνολο των ξενοδοχειακών μονάδων της Κρήτης, έχουν αντικαταστήσει όλα τα παλιά συστήματα κλιματισμού, με νέο σύγχρονο εξοπλισμό που είναι απολύτως ασφαλής.
Την άνοιξη επίσης όταν προετοιμαζόμαστε για τη νέα σεζόν, κάνουμε όλες τις απαραίτητες απολυμάνσεις σε όλα τα σημεία των ξενοδοχείων μας που μπορεί ενδεχομένως να αναπτυχθεί το συγκεκριμένο βακτηρίδιο, από τις βρύσες και τις ντουζιέρες στα δωμάτια έως και τις πισίνες. Κατά συνέπεια, αυτό που οφείλω να πω είναι ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος στα ξενοδοχεία της Κρήτης», παρατήρησε μεταξύ άλλων ο κ. Τσακαλάκης.
Για την ιστορία πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία φορά που αναφέρθηκαν μαζικά κρούσματα λεγεωνέλλωσης σε αλλοδαπούς τουρίστες στην Κρήτη, ήταν την διετία 2010-2011, που τα κρούσματα σε αριθμό άγγιξαν συνολικά τα 38. Εκ τότε οι ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού και κατ’ επέκταση και του Ρεθύμνου, είναι πλέον πολύ καλά οργανωμένες λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την αποφυγή εμφάνισης κρουσμάτων της νόσου των λεγεωναρίων.
Η νόσος
Η νόσος των λεγεωναρίων οφείλεται κυρίως σ’ ένα συγκεκριμένο βακτηρίδιο (Legionella Pneumo-phila) που αναπτύσσεται στα επιφανειακά νερά. Η λεγεωνέλλα επιβιώνει αδρανής σε χαμηλές θερμοκρασίες και αναπτύσσεται, καθώς και πολλαπλασιάζεται σε θερμοκρασίες μεταξύ 20οC και 45οC κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες, όπως για παράδειγμα όπου υπάρχει σκουριά, πουρί, άλατα και άλλα βακτηρίδια. Έτσι σχηματίζεται η μολυσμένη βιομεμβράνη που απελευθερώνει συνεχώς μικροοργανισμούς στο δίκτυο του νερού.
Η λεγεωνέλλα μεταδίδεται κυρίως αερογενώς με την εισπνοή λεπτών σταγονιδίων από κλιματιστικά μηχανήματα, spa, πισίνες, συντριβάνια, ντους ή και κατά το πλύσιμο των χεριών και εκδηλώνεται ως πνευμονία, με συμπτώματα όπως πυρετός, βήχας, πόνοι στο στήθος και δύσπνοια.
Στην ομάδα υψηλού κινδύνου νόσησης περιλαμβάνονται, τα άτομα άνω των 50 ετών, οι καπνιστές, τα άτομα με παθήσεις, όπως σακχαρώδη διαβήτη, νεοπλασματικά νοσήματα, πνευμονοπάθειες, νεφρική ανεπάρκεια και γενικά άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Η έγκαιρη διάγνωση αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης. Έχει θνητότητα 15% περίπου, ενώ στα ανοσοκατασταλμένα άτομα και τα άτομα των καλούμενων ομάδων υψηλού κινδύνου η θνητότητα είναι μεγαλύτερη.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες η Ελλάδα ως μεσογειακή χώρα διαθέτει θεωρητικά όλες τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση λοιμώξεων από λεγεωνέλλα, ενώ κρίσιμες είναι οι μεγάλες χρονικές περίοδοι κατά τις οποίες, ειδικά οι ξενοδοχειακές μονάδες παραμένουν κλειστές ή υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα το νερό του δικτύου διανομής να μπορεί να θεωρηθεί «στάσιμο», δηλαδή, είναι σε κατάσταση που ευνοεί την ανάπτυξη της λεγεωνέλλας.