Για την Τρίτη το πρωί αναβλήθηκε χθες, η δίκη για την αποτυχημένη αστυνομική επιχείρηση που έγινε στα Ζωνιανά στις 5 Νοεμβρίου 2007, όπου τραυματίστηκε σοβαρά ο 34χρονος σήμερα ειδικός φρουρός Στάθης Λαζαρίδης (που εξακολουθεί να νοσηλεύεται με βαρύτατες βλάβες), τραυματίστηκαν ελαφρά δυο ακόμα συνάδελφοί του και κινδύνευσε η ζωή όλης της ομάδας αστυνομικών που συμμετείχαν στην επιχείρηση, στη διάρκεια ένοπλης επίθεσης που δέχτηκαν από κατοίκους των Ζωνιανών.
Κατηγορούμενοι στην υπόθεση, για παράβαση καθήκοντος, είναι ο αντιστράτηγος ε.α. Αντώνης Βιτωράκης, τότε γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Κρήτης, ο αστυνομικός υποδιευθυντής ε.α. στον οποίο ο πρώτος είχε αναθέσει καθήκοντα επικεφαλής της υλοποίηση της επιχείρησης και ο αστυνομικός υποδιευθυντής ε.α. στον οποίο ο πρώτος είχε αναθέσει την εποπτεία της επιχείρησης.
Το Δικαστήριο κατά την ακροαματική διαδικασία καλείται να διερευνήσει και να αποδώσει ευθύνες εφόσον κρίνει ότι υπάρχουν σε οποιονδήποτε από τους παραπάνω τρεις, για λάθη, παραλείψεις, προχειρότητα και ερασιτεχνισμό στον σχεδιασμό και την οργάνωση της επιχείρησης.
Να υπενθυμίσουμε ότι στην Δικαιοσύνη προσέφυγαν τέσσερις ειδικοί φρουροί από την μεγάλη ομάδα αστυνομικών που συμμετείχαν στην επιχείρηση, που μαζί με τον άτυχο Στάθη Λαζαρίδη ήταν τα μέλη του πληρώματος του περιπολικού που δέχτηκε πυρά από καλάσνικοφ.
Αν και χθες ήταν παρόντες όλοι οι παράγοντες της δίκης, κατηγορούμενοι, συνήγοροι υπεράσπισης και Πολιτικής Αγωγής, η ακροαματική διαδικασία, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου, αναβλήθηκε για την Τρίτη. Πρόκειται για την τρίτη αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης γεγονός που δυσαρέστησε και τις δυο πλευρές των διαδίκων, ωστόσο λόγω παρέλευσης του ωραρίου δεν ήταν δυνατόν να γίνει το δικαστήριο. Ωστόσο θεωρείται βέβαιο πως την Τρίτη η υπόθεση, ύστερα από πέντε χρόνια, θα δικαστεί.
Ο Στάθης Λαζαρίδης, εκπροσωπείται στο Δικαστήριο από την σύζυγό του Μαρία Λαζαρίδη.
«Θέλω να δικαστούν και έχουν ήδη καθυστερήσει. Να τιμωρηθούν αυτοί που φταίνε για ότι έπαθε ο άνδρας μου και οι άλλοι αστυνομικοί. Θεωρώ ότι αν ο Στάθης ήταν ο κατηγορούμενος, τώρα θα είχε δικαστεί και θα ήταν φυλακή. Και αυτό το Δικαστήριο και το Εφετείο στην Αθήνα, καθυστερούν πολύ. Πέντε χρόνια για να γίνει ένα Δικαστήριο. Ενώ και αυτό στην Αθήνα που έγινε με τους κατηγορούμενους Ζωνιανούς, στην ουσία δεν τιμωρήθηκε κανείς για την κατάσταση στην οποία έφεραν τον Στάθη. Τέλειωσε η δίκη και δεν βρέθηκε ποιος τον πυροβόλησε και τον τραυμάτισε. Δεν ξέρω για ποιο λόγο γίνονται όλα αυτά.
Οτιδήποτε συνέβη τότε, σήμερα το πληρώνει μόνο ο Στάθης και η οικογένειά μας. Στενοχωριέμαι πάρα πολύ για την κατάστασή του. Εδώ και πέντε χρόνια εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο 401. Έχουμε κι ένα παιδί, 5,5 ετών, που συνέχεια ζητά τον πατέρα του και δεν ξέρω τι να του λέω. Είναι και εξοργιστικό ότι μέχρι σήμερα δεν έχουμε ακούσει ένα συγνώμη από κανέναν» δήλωσε χθες η σύζυγος του Στάθη Λαζαρίδη, Μαρία Κουρούπη.
«Πρόκειται για μια ζωντανή υπόθεση. Έχουμε ένα πόρισμα το οποίο λέει πολλά πράγματα και από κει και πέρα περιμένουμε το δικαστήριο και την απόφασή του. Ευελπιστούμε πως από την ακροαματική διαδικασία, θα μάθουμε όλοι τι έγινε σε κείνη την επιχείρηση» είπε ο συνήγορος της, Γιώργος Κομισσόπουλος.
Από την πλευρά του, ο συνήγορος ενός εκ των κατηγορουμένων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. (απόστρατοι σήμερα), Θοδωρής Τσούλας, υποστήριξε ότι η πραγματική ουσία στην αιματηρή αστυνομική επιχείρηση, είναι να τιμωρηθούν εκείνοι που πυροβόλησαν εν ψυχρώ εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι ειδικά την περίοδο εκείνη σε καθημερινή βάση προκειμένου να αντιμετωπίσουν το έγκλημα, έβαζαν το κεφάλι τους στον «ντορβά».
«Δεν μπορούμε να κάνουμε τους μετά Χριστόν προφήτες. Σε αυτή την υπόθεση ερχόμαστε να μάθουμε, εκ των υστέρων, για το πως έπρεπε να είχε στηθεί μια επιχείρηση. Ας σκεφτεί όμως κάποιος πως μετά από το περιστατικό αυτό, δυο μέρες μετά, έγινε η επιχείρηση με τεθωρακισμένα, με ελικόπτερα και όλα τα μέσα που υπήρχαν. Αν εκ των προτέρων ζητούσε η αστυνομία όλα αυτά, θα τον έλεγαν τρελό κι αυτό είναι το μόνο βέβαιο. Αυτό που θα πρέπει να φωτιστεί, κατά την γνώμη μου, είναι το εξής: ότι οι αστυνομικοί, οι οποίοι είναι υπάλληλοι χαμηλόμισθοι, καθημερινά και πολύ περισσότερο εκείνη την περίοδο στην Κρήτη, έβαζαν το κεφάλι τους στον ντορβά από το πρωί μέχρι το βράδυ. Άνθρωποι με οικογένειες που ήθελαν να επιστρέψουν στο σπίτι τους, βρέθηκαν να πυροβολούνται εν ψυχρώ από κάποιους που τους είχαν στήσει ενέδρα. Ήταν απροστάτευτοι και αν αμύνονταν θα έπρεπε να βάλλουν εναντίον ενός χωριού. Αυτά όλα πιστεύω ότι θα φανούν.
Η γνώμη μου είναι ότι η δικαιοσύνη θα έπρεπε να στραφεί προς αυτή την κατεύθυνση: Ποιοί ήταν εκείνοι οι οποίοι τραυμάτισαν τους αστυνομικούς και συμπεριφέρθηκαν με αυτόν τον τρόπο. Είναι δεδομένο ότι αν κάποιος θέλει να πλήξει ένα αστυνομικό, δεν υπάρχει περίπτωση να μην το πετύχει. Στην περίπτωση αυτή, οι δράστες θα μπορούσαν να στήσουν την ενέδρα λίγα μέτρα πιο πριν, θα μπορούσαν να πυροβολήσουν τους αστυνομικούς όταν έφευγαν. Ήταν εκτεθειμένοι στον κίνδυνο ούτως ή άλλως. Οι άνθρωποι οι οποίοι σχεδίασαν την επιχείρηση, σχεδίασαν με βάση τα δεδομένα που είχαν εκείνη τη στιγμή και με βάση την πίεση του χρόνου. Κάποιος ή κάποιοι πυροβολούσαν δολίως, εν ψυχρώ. Αυτοί είναι οι ένοχοι» είπε ο κ. Τσούλας.
Δύο οι δράστες του εμπρησμού στο αμαξοστάσιο του δήμου Μαλεβιζίου
Δύο άτομα φέρεται να κρύβονται πίσω από την φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στο αμαξοστάσιο του δήμου Μαλεβιζίου, στον επαρχιακό δρόμο...