Η προτεραιότητα στο δίδυμο, Υγεία ή Οικονομία, αποτέλεσε πολιτική στρατηγική στην πανδημία. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες έδωσαν προτεραιότητα στην υγεία (π.χ. Ελλάδα) κι άλλες στην οικονομία (π.χ. Ηνωμένο Βασίλειο).
Στην πολιτική στρατηγική: του «πρώτα η υγεία και μετά η οικονομία», η ύπαρξη του ανθρώπου θεωρείται αναγκαία συνθήκη για τη δημιουργία της Οικονομίας, αναδεικνύοντας έτσι τον πρωταγωνιστικό του ρόλο απέναντι στο «εργαλείο» που δημιούργησε για να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του.
Στην πολιτική στρατηγική: του «πρώτα η οικονομία και μετά η υγεία του ανθρώπου», η οικονομία θεωρείται ικανή να εξασφαλίσει την υγεία…με την παραδοχή και αποδοχή ότι μπορεί να υπάρξουν και ανθρώπινες απώλειες.
Αυτή η πολιτική στρατηγική, στην ουσία, θεοποιεί «εργαλείο»… ακόμα και σε χριστιανικές κοινότητες!
Τα επιχειρήματα των δύο πολιτικών στρατηγικών, εκ πρώτης όψεως, θυμίζουν το «εάν έκανε η κότα το αυγό ή το αυγό την κότα» μιας και οι δύο πλευρές ισχυρίζονται… η κάθε μια από την πλευρά της… ότι χωρίς υγεία δεν μπορεί να υπάρξει οικονομία αλλά και ότι χωρίς οικονομία η εξασφάλιση της υγείας θεωρείται επισφαλής.
Για το «εάν έκανε η κότα το αυγό ή το αυγό την κότα» ομάδα ειδικών του University of Queensland και του NEEL Institude αποφάνθηκαν ότι: ΚΑΙ το αυγό αλλά ΚΑΙ η κότα μπορεί να προηγηθούν γιατί στην περίεργη κβαντική φυσική τα γεγονότα μπορεί να συμβούν χωρίς μια συγκεκριμένη σειρά
αλλά αυτό, κατά τη γνώμη μου, στο δίλημμα προτεραιότητας υγείας ανθρώπου ή οικονομίας, δεν μπορεί να ισχύσει γιατί πρόκειται για σχέση δημιουργού – δημιουργήματος (Ανθρώπου – Οικονομίας) και όχι σχέση φερόμενων δημιουργημάτων (Κότας – Αυγού).
Ας μείνουμε λοιπόν στην ευόδωση της ευχής που έχουν ψιθυρίσει ή φωνάξει δυνατά εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο «Την υγειά μας να έχουμε και όλα θα γίνουν»… που ο κ. Τσιόδρας εισηγήθηκε και η κυβέρνηση (υπ) άκουσε.