Συνεχίστηκε χθες στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου η δίκη του Γερμανού καθηγητή Χάινς Ρίχτερ, που κατηγορείται για «άρνηση εγκλημάτων πολέμου του ναζισμού, τα οποία στρέφονται κατά του κρητικού λαού» και δικάζεται βάσει του αντιρατσιστικού νόμου. Αιτία της εις βάρος του ποινικής δίωξης αποτέλεσαν αναφορές που κάνει σε βιβλίο του για τη Μάχη της Κρήτης, όπου εμφανίζει τους ναζί ως θύματα των Κρητών και τους Κρήτες ως θύτες που διέπραξαν «κτηνωδίες» εις βάρος των ναζιστικών στρατευμάτων.
Κατά τη χθεσινή δεύτερη μέρα της ακροαματικής διαδικασίας το δικαστήριο και αφού προηγήθηκε σχετική πρόταση από τον εισαγγελέα της έδρας Ιωακείμ Κασσωτάκη, εξέφρασε την επιθυμία του ο Χαϊνς Ρίχτερ να παραβρεθεί στη δίκη καθώς, όπως τόνισε, κρίνει επιβεβλημένη την παρουσία του. Το Δικαστήριο ξεκαθάρισε ότι δεν διατάσσει τη βίαιη προσαγωγή του ενώ ο πρόεδρος της έδρας Αλέξανδρος-Ιωάννης Καργόπουλος ανέφερε ότι θα περιμένουν την απάντηση του γερμανού καθηγητή, μέσω των συνηγόρων του, τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι, οπότε και θα συνεχιστεί η δίκη. Ο πρόεδρος της έδρας πρόσθεσε ότι σε συνεννόηση με την εισαγγελία θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για την παρουσία του κατηγορουμένου.
Παράλληλα χθες το δικαστήριο, μετά από πρόταση του εισαγγελέα, ζήτησε την κλήτευση των καθηγητών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης που αποφάσισαν την αναγόρευση του καθηγητή Ρίχτερ σε επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης (δηλαδή τα μέλη της γενικής συνέλευσης, στην οποία συμμετέχουν και οι καθηγητές που αποτελούν την τριμελή επιτροπή που εισηγήθηκε την αναγόρευση του). Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα του συνηγόρου πολιτικής αγωγής Ν. Κοτζαμπασάκη για κλήτευση και του τότε πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Ευριπίδη Στεφάνου.
Στην έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας χθες ο συνήγορος υπεράσπισης Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος, απευθυνόμενος στη δικαστική έδρα, ζήτησε αυξημένα μέτρα ασφαλείας αναφέροντας ότι μάρτυρες του κατηγορούμενου καθηγητή διακατέχονται από φόβο και με τον τρόπο αυτό δεν μπορεί να διεξαχθεί δίκαιη δίκη. Επιπλέον υπέβαλλε αίτημα για σωματικό έλεγχο όλων όσων εισέρχονται στη δικαστική αίθουσα. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου απάντησε στον συνήγορο υπεράσπισης ότι ο ίδιος εγγυάται την ασφαλή διεξαγωγή της δίκης, τού συνέστησε ωστόσο εάν οι μάρτυρες φοβούνται να απευθυνθούν στην Αστυνομία και να ζητήσουν την προστασία τους, ώστε να προσέλθουν να καταθέσουν άφοβα. Το αίτημα της υπεράσπισης για σωματικό έλεγχο των εισερχομένων στην αίθουσα απερρίφθη από το δικαστήριο.
Σημειώνεται ότι και χθες πλήθος κόσμου, απόγονοι θυμάτων των ναζί παρακολούθησαν τη δίκη.
Δ. Κοτρόγιαννος: «Ο κ. Ρίχτερ μέσα από το βιβλίο του στοχεύει στην αποκατάσταση των γερμανικών εγκλημάτων»
Πρώτος μάρτυρας στη χθεσινή διαδικασία κατέθεσε ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και μέλος ΔΕΠ Δημήτρης Κοτρόγιαννος.
Όπως ανέφερε κατά την άποψη του τίθενται δύο ζητήματα: Ο τρόπος ανακήρυξης του καθηγητή Ρίχτερ ως επίτιμο διδάκτορα και το περιεχόμενο του βιβλίου του. Επεσήμανε ότι η πρόταση ανακήρυξης έγινε με συνοπτικές διαδικασίες και ο ίδιος ήταν θετικός διότι δεν γνώριζε το περιεχόμενο του βιβλίου του κατηγορούμενου καθηγητή. «Όταν ξεκίνησε ο θόρυβος γύρω από το βιβλίο, είπα να δούμε που έχουμε κάνει λάθος. Όταν είδα το βιβλίο, διαπίστωσα ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και είπα στη γενική συνέλευση να δούμε ξανά το θέμα. Υπάρχουν προβλήματα ως προς την επιστημονικότητα του και ως τα μηνύματα του έργου» είπε ο μάρτυρας προσθέτοντας ότι ο τρόπος επιστημονικής προσέγγισης του κ. Ρίχτερ για τη Μάχη της Κρήτης έχει αναθεωρητική τάση.«Ο κ. Ρίχτερ αποδίδει γενναιότητα, ευγένεια, αυτοσυγκράτηση σε αυτούς που ήρθαν να κατακτήσουν την Κρήτη και κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται σε συνθήκες πολέμου».
O Δημήτρης Κοτρόγιαννος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του συνηγόρου πολιτικής αγωγής Νίκου Κοτζαμπασάκη, τόνισε ότι οι αναφορές στο βιβλίο του κ. Ρίχτερ δεν αφήνουν κανένα περιθώριο στο μεγάλο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, ενώ έκανε λόγο για δόλο και σκοπιμότητα από πλευράς Ρίχτερ να μειώσει, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, τα εγκλήματα των Γερμανών μέσα από το βιβλίο του.
Σε ερώτηση του προέδρου του Δικαστηρίου για το βιβλίο, ο μάρτυρας τόνισε ότι κάθε βιβλίο στοχεύει, είτε να παρερμηνεύσει, είτε να δει τα πράγματα διαφορετικά. Το θέμα, όπως ανέφερε, είναι αν έχει ανορθολογικά πράγματα σε αυτό και αν με μια πράξη του αναιρεί μια άλλη. Τόνισε ωστόσο πως το συγκεκριμένο βιβλίο προκαλεί και ενοχλεί.
Ο μάρτυρας ανέφερε παράλληλα ότι δεν επιθυμεί την καταδίκη του κατηγορουμένου, αλλά την ανάκληση του τιμητικού τίτλου, απαντώντας σε ερώτηση της υπεράσπισης για τυχόν ανησυχία του που ένας συνάδελφος του καθηγητής σείεται στη δικαιοσύνη για τα όσα αναφέρει σε ένα βιβλίο. Σε άλλη ερώτηση που αφορούσε τυχόν ψέματα στο περιεχόμενο του βιβλίου ο κ. Κοτρόγιαννος είπε: «Δεν μπορώ να καταθέσω ότι λέει ψέματα. Δεν το έχω ανιχνεύσει».
Ο συνήγορος υπεράσπισης Αθ. Αναγνωστόπουλος έκανε σωρεία ερωτήσεων στον μάρτυρα επικαλούμενος αναφορές από το βιβλίο του Άντονι Μπιβόρ για να λάβει την απάντηση από τον κ. Κοτρόγιαννο ότι «Δεν μπορεί να κρίνει αποσπασματικά».
Ο κ. Κοτρόγιαννος επέμεινε κατά την εξέταση του ότι ο Γερμανός καθηγητής Χ. Ρίχτερ προσπαθεί να εξομοιώσει μια κατάσταση ενώ παραδέχτηκε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι ο συγγραφέας αναφέρεται και σε βαρβαρότητες των γερμανικών εγκλημάτων. Απαντώντας σε άλλο ερώτημα του συνηγόρου υπεράσπισης κ. Καλλίρη τόνισε ότι ο κ. Ρίχτερ αποσκοπεί με το βιβλίο του στην αποκατάσταση των γερμανικών εγκλημάτων.
Μ. Παραγιουδάκης: «Το βιβλίο διακατέχεται από διάθεση επαγγελματικής αποτύπωσης γκεμπελικής προπαγάνδας»
Δεύτερος μάρτυρας που αναγνώστηκε και εξετάστηκε χθες ήταν ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑΑ στρατηγός Μανούσος Παραγιουδάκης. Ο κ. Παραγιουδάκης, κατά την εξέταση του, αναφέρθηκε στην ιδιότητα του ως στρατηγός και στον τιμητικό ισόβιο τίτλο του, τονίζοντας ότι έχει μελετήσει πολύ καλά τη στρατιωτική ιστορία. Είπε ότι ήταν ο πρώτος που ασχολήθηκε με το θέμα καθώς είχε βρεθεί στην παρουσίαση του βιβλίου του κ. Ρίχτερ στο Ηράκλειο το 2011. Ο κ. Παραγιουδάκης αναφέρθηκε στη γνωριμία του με τον κ. Ρίχτερ με τον οποίο, όπως είπε, είχαν κοινό γνωστό τον Νάουμαν τον γερμανό φιλέλληνα στρατηγό συνάδελφο του. Ο κ. Παραγιουδάκης αναφέρθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου, όπου όπως είπε ακούστηκαν καταφρονητικά λόγια για τη Μάχη της Κρήτης. Ο καθηγητής Ανδρέας Στεργίου, που έκανε την παρουσίαση, όπως τόνισε ο κ. Παραγιουδάκης, έλεγε ότι η Μάχη της Κρήτης δεν ήταν σπουδαίο γεγονός, ότι είναι ένας μύθος και ότι η Μάχη της Κρήτης καθυστέρησε έξι μήνες την επιχείρηση Μπαρμπαρόσα. Ο κ. Παραγιουδάκης υποστήριξε ότι ο κ. Στεργίου μίλησε με χυδαιότητα για το αντάρτικο της Κρήτης. Ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ διέψευσε τους ισχυρισμούς αυτούς, αλλά και άλλους που αφορούσαν στην αντιμετώπιση των κρητικών απέναντι στους νεκρούς αλεξιπτωτιστές, φέροντας καταγεγραμμένα παραδείγματα της ιστορίας, με ειδική αναφορά στο Φόδελε και πως μια γυναίκα συμπεριφέρθηκε σε έναν νεκρό γερμανό.
Ο κ. Παραγιουδάκης ξεκαθάρισε ότι το βιβλίο του Ρίχτερ προετοιμάζει το κλίμα. Όπως είπε βάζει τίτλο «Μάχη της Κρήτης» και όταν ανοίγεις το βιβλίο υπάρχει άλλος τίτλος «Επιχείρηση Ερμής». Ο μάρτυρας έκανε λόγο για ψευδεπίγραφο τίτλο, για ένα πόνημα που διακατέχεται από διάθεση επαγγελματικής αποτύπωσης γκεμπελικής προπαγάνδας. Μίλησε για την επιστολή που είχε στείλει στον κ. Ρίχτερ αλλά και στην απάντηση που έλαβε 3,5 χρόνια μετά από τον καθηγητή Στεργίου, στην οποία όπως είπε ο κ. Στεργίου τον χαρακτήρισε γραφικό. Ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑΑ υποστήριξε ότι έχει εντρυφήσει στη Μάχη της Κρήτης και τόνισε πως ο κ. Ρίχτερ, παρότι εξαιρετικός επιστήμονας, πέφτει έξω στα στρατιωτικά θέματα τα οποία, όπως ο είπε ο ίδιος, τα γνωρίζει πολύ καλά. Μίλησε για παραλείψεις και για ψέματα που εμπεριέχονται στο βιβλίο του Ρίχτερ το οποίο όπως ανέφερε από την αρχή μέχρι το τέλος απαξιώνει τους κρητικούς. «Απαξιεί τους κρητικούς, την πατρίδα και τον τόπο κακόβουλα ο κ. Ριχτερ» είπε ο κ. Παραγιουδάκης και συνέχισε τονίζοντας ότι ο κ. Ρίχτερ χρησιμοποιεί εκφράσεις που προκαλούν αρνητικά συναισθήματα.«Προσπαθεί να απαλύνει τα γερμανικά εγκλήματα» τόνισε και υποστήριξε άτι καταπάτησε το διεθνές δίκαιο, λέγοντας άτι είναι η αφετηρία ενός βρώμικου πολέμου που περιλαμβάνει επιθέσεις ανταρτών και αντιπάλων, τους οποίους όπως ανέφερε ο μάρτυρας, ο συγγραφέας τους ονομάζει εχθρούς, κάτι που επιστημονικά, όπως τόνισε δεν λέγεται. Παράλληλα, σχολίασε πως ο κ. Ρίχτερ δεν κάνει αναφορά στα βιώματα των κρητικών.
Ο κ. Παραγιουδάκης αναφερόμενος στην απονομή του τίτλου στον Γερμανό καθηγητή από το Πανεπιστήμιο Κρήτης ανέφερε «Δεν μπορεί ο τόπος που ψέγεται από το βιβλίο να τον τιμά».
Ν. Κοτζαμπασάκης: «Θεωρούμε ότι η δίκη θα αναδείξει την ιστορική αλήθεια και πραγματικότητα»
Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Νίκος Κοτζαμπασάκης τόνισε πως εκτιμά ότι αυτή η δίκη θα αναδείξει την ιστορική αλήθεια και πραγματικότητα ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση του για την άποψη του δικαστηρίου να θεωρήσει απαραίτητη την αυτοπρόσωπη εμφάνιση του κ. Ρίχτερ, την οποία είχαν ήδη ζητήσει.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο κ. Κοτζαμπασάκης ανέφερε: «Το δικαστήριο πράγματι προβαίνει σε μια εξονυχιστική διερεύνηση των νομικών και πραγματικών δεδομένων της υπόθεσης αυτής, ανάλογη της ιστορικότητας και της σημασίας της. Ο κ. Ρίχτερ, όπως εκπροσωπείται από τους δικηγόρους του, φυσικά και δεν αρκείται μόνο στην ελευθερία της έκφρασης, την οποία επικαλείται από την αρχή, αλλά μπαίνει στο βάθος των γεγονότων και υπερασπίζεται σθεναρά την αλήθεια (σε πολλά εισαγωγικά κατά τη γνώμη μας) των αναγραφομένων στο βιβλίο του. Δηλαδή υποστηρίζει όλα εκείνα για τα οποία έχει έρθει κατηγορούμενος μέχρι σήμερα και θεωρεί η υπεράσπιση του άτι κακώς κατηγορείται για όσα έχει αναφέρει σε σχέση με τη Μάχη της Κρήτης και τις φερόμενες και τις υποτιθέμενες ωμότητες και αγριότητες από τον κρητικό λαό σε βάρος των κατακτητών του. Υπό μια έννοια οι μάσκες πέφτουν, υπό την έννοια ακριβώς ότι στη δίκη αυτή ουσιαστικά θα κριθεί και η ουσία των ισχυρισμών του κ. Ρίχτερ και βεβαίως θεωρούμε ότι θα αναδειχθεί η ιστορική αλήθεια και η πραγματικότητα. Όπως ξέρετε από την πρώτη στιγμή ζήτησα ως πολιτικός ενάγων, ως πολιτική αγωγή, ζητήσαμε να είναι παρών. Γιατί πέρα των επιστημονικών, ιστορικών και άλλων δεδομένων και πέραν των μαρτυρικών καταθέσεων, πάνω και πέρα από όλα και πέρα από την ιστορική αλήθεια θα πρέπει να διερευνηθεί ο άνθρωπος αυτός, ο συγκεκριμένος συγγραφέας τι πρόθεση και τι διάθεση είχε σε σχέση με αυτή, την κατά τη γνώμη μας αναθεώρηση της ιστορίας την οποία επιδιώκει. Και προφανώς δεν αρκεί η εκπροσώπηση του από συνηγόρους, αλλά θα πρέπει προσωπικά να βρεθεί ενώπιον του δικαστηρίου για να μπορέσουμε να αντιληφθούμε όλοι οι παρακολουθούντες τη δίκη ή οι συμμετέχοντες στη δίκη, τί ήθελε, τι πρόθεση είχε και τι πρέσβευε ο συγκεκριμένος συγγραφέας και ήδη κατηγορούμενος. Το δικαστήριο πράγματι κατά την πρόοδο της διαδικασίας θεώρησε απαραίτητη την παρουσία του και σε πρώτο χρόνο θεώρησε σκόπιμο-ορθότατα-κατά τη γνώμη μας -να ζητήσει από τον κ. Ρίχτερ να είναι παρών. Από την πρώτη στιγμή ισχυρίζομαι και νομίζω δικαιώνομαι ότι η προσωπική παρουσία του Ρίχτερ θα αρκεί να καταδείξει πέραν των άλλων στοιχείων την ενοχή του, στην οποία από την αρχή μέχρι και σήμερα επιμένουμε».