Με το βλέμμα στραμμένο στην δεύτερη φάση των προσλήψεων των αναπληρωτών, παραμένει το τελευταίο διάστημα η σχολική κοινότητα του Ρεθύμνου, προκειμένου να καταφέρει να καλύψει -έστω και εν μέρει- τα εκατοντάδες κενά που έχουν καταγραφεί σε όλα τα σχολεία του νομού από την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς.
Με βάση την ενημέρωση που έχουν οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σήμερα (εκτός απρόοπτου) αναμένεται να γίνουν γνώστες οι αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας σε ό,τι αφορά στο δεύτερο «κύμα» των προσλήψεων των αναπληρωτών, που θα συμβάλουν καθοριστικά στην κάλυψη των κενών θέσεων στα σχολεία της πόλης και της ενδοχώρας. Άλλωστε, οι αναπληρωτές -για πολλοστή πλέον χρονιά- καλούνται να «σηκώσουν στους ώμους» τους το «βάρος» της εκπαίδευσης χιλιάδων μαθητών και της ορθής λειτουργίας των σχολείων τους, δεδομένου ότι οι προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού μάλλον αποτελεί «όνειρο θερινής νυκτός»…
Σύμφωνα πάντως με τα όσα σχολίασαν χθες στα «Ρ.Ν.» οι διευθυντές των δυο βαθμίδων εκπαίδευσης στο Ρέθυμνο, οι ελλείψεις εκπαιδευτικών εξακολουθούν να είναι πραγματικότητα, παρά την πρώτη φάση των προσλήψεων, που έγινε σχεδόν ταυτόχρονα με το πρώτο κουδούνι.
«Περιμένουμε πλέον να γίνει η δεύτερη φάση των προσλήψεων και ελπίζουμε τότε, να καλυφτούν τα κενά ή έστω το μεγαλύτερο μέρος τους», υπογράμμισαν χαρακτηριστικά τόσο η Ευαγγελία Μαντά από την Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης, όσο και ο Γιάννης Μαρκαντές από την Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης του νομού.
Με την γλώσσα των αριθμών λοιπόν, στα γυμνάσια και τα λύκεια του Νομού Ρεθύμνου, οι κενές θέσεις εκπαιδευτικών γενικής παιδείας, είναι 110. Ωστόσο, στην ειδική αγωγή έχει ήδη καλυφτεί το 60% των κενών θέσεων που υπήρχαν και εκκρεμεί το υπόλοιπο 40%.
«Εξαρχής ζητήσαμε 184 καθηγητές και μας έστειλαν 74 γενικής παιδείας. Όμως, παραιτήθηκε ένας, άρα τοποθετήσαμε τους 73 και έτσι παραμένουν τα υπόλοιπα κενά που σε αριθμό είναι περίπου 110. Σε ό,τι αφορά στην ειδική αγωγή ζητούσαμε 100 εκπαιδευτικούς και μας έστειλαν 60. Σε γενικές γραμμές πάντως, είναι ικανοποιητικό το ότι έγιναν προσλήψεις αναπληρωτών. Όμως, έχουμε αρκετά κενά ακόμα, τα οποία περιμένουμε να καλυφτούν στην δεύτερη φάση των προσλήψεων που θα γίνουν από το υπουργείο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Μαρκαντές.
Ο ίδιος μάλιστα πρόσθεσε πως στην παρούσα χρονική περίοδο, υπάρχουν σχολεία στο νομό, τα οποία όμως είναι ελάχιστα και τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στην επαρχία, στα οποία οι μαθητές δεν διδάσκονται ακόμα κάποια από τα βασικά μαθήματα.
Οι ελλείψεις σε νηπιαγωγεία και δημοτικά
Σε ό,τι αφορά στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά του Ρεθύμνου, παραμένουν 17 κενές θέσεις δασκάλων και 12 νηπιαγωγών, ενώ αρκετές είναι οι ελλείψεις και σε ειδικότητες, αλλά και σε εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής.
Πιο αναλυτικά, οι ελλείψεις νηπιαγωγών ανέρχονται σε 12, ενώ σε ότι αφορά τις ειδικότητες σύμφωνα με την κα Μαντά υπάρχουν 4 κενά σε εκπαιδευτικούς Αγγλικών, 10 για το μάθημα των εικαστικών, 3 μουσικοί, 5 καθηγητές Πληροφορικής, 5 θεατρικής Αγωγής, 5 Φυσικής Αγωγής, 2 γερμανικών και 1 γαλλικών μειωμένου ωραρίου.
Όσον αφορά τώρα τους δασκάλους για τα τμήματα ένταξης και για το Ειδικό Σχολείο, υπάρχουν 5 κενές θέσεις, ενώ για την εύρυθμη λειτουργία του εδικού σχολείου απαιτείται η στελέχωση στις ειδικότητες όπως γυμναστή, μουσικό και καθηγητή πληροφορικής. Στο Ειδικό Νηπιαγωγείο υπάρχει μια κενή θέση νηπιαγωγού ειδικής αγωγής. Σε ό,τι αφορά την παράλληλη στήριξη υπάρχουν 65 κενά. Στους νηπιαγωγούς Ειδικής Αγωγής υπάρχουν 9 κενές θέσεις. Για τις 4 τάξεις υποδοχής εκκρεμή η πρόσληψη 8 εκπαιδευτικών.
«Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών έγιναν μετά από έναν μεγάλο αγώνα δρόμου και πολλές προσπάθειες, διότι έπρεπε όλα να ήταν έτοιμα και τα σχολεία μας σχετικά καλά στελεχωμένα για να υποδεχτούν και φέτος τους μαθητές μας. Πάντως, οι ελλείψεις των 17 δασκάλων, δεν αφορούν μόνο στα σχολεία της περιφέρειας, αλλά και σε πολυθέσια. Σε κάποια σχολεία μάλιστα αναγκαστήκαμε να κάνουμε ακόμα και αναστολή του ολοήμερου προγράμματος, δεδομένου ότι δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο υποχρεωτικό πρωινό πρόγραμμα. Τώρα πάντως, βρισκόμαστε εν αναμονή της δεύτερης φάσης των προσλήψεων των εκπαιδευτικών που θα κάνει το υπουργείο Παιδείας και ελπίζουμε να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερα κενά, διότι όπως προαναφέραμε οι δυσκολίες παραμένουν», σχολίασε μεταξύ άλλων η Ευαγγελία Μαντά.
Τέλος, σχετικά με την λειτουργία του ολοήμερου προγράμματος, η κα Μαντά ανέφερε πως σε κάποιες περιπτώσεις που δεν είναι και λίγες και οι οποίες αφορούν σε σχολεία της πόλης, αλλά και της ενδοχώρας, το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 3:00 μ.μ., αντί για τις 4:00 το απόγευμα, εξαιτίας της έλλειψης εκπαιδευτικών.