Δις Πανελληνιονίκης στους άνδρες με τον Παναθηναϊκό, πεντάκις πρωταθλητής Ελλάδας στην κατηγορία εφήβων με τον ΣΚΟΡΕ, μας κάνουν σύνολο 7 χρόνια πατώντας στο κορυφαίο σκαλί του βάθρου όπου κι αν αγωνίζεται. Μετράει ήδη 9 πανελλήνια ρεκόρ(!) στο ολυμπιακό άθλημα, στο πιστόλι ταχύτητας! Τι άλλο πια να κάνει ο Νικόλας Νεονάκης για να αναδυθεί στη συνείδηση των απανταχού φιλάθλων…;
Προφανώς μια διάκριση με την Εθνική ομάδα γιατί, κακά τα ψέματα, η σκοποβολή δεν είναι και τόσο εμπορικό άθλημα. Το αναγνωρίσαμε ωστόσο οι περισσότεροι -και μας «βόλεψε»- μέσα από την επιτυχία της Άννας Κορακάκη στους περασμένους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016. Γιατί όμως η Άννα που μας έκανε υπερήφανους έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό και όχι ο Νικόλας; Ποιά η διαφορά τους;
Αγωνιστικά ουδεμία! Η Άννα είναι η κορυφαία στις γυναίκες και ο Νικόλας στους άνδρες. Τόσο απλά. Οι διαφορές που κρύβονται όμως ανάμεσα στις λέξεις είναι τρεις.
Α) Η Άννα όπως και κάποιος αθλητής που κάνει αναγνωρισμένο πρωταθλητισμό, έχει προπονητή δίπλα της (τον πατέρα της), Β) έχει προπονητήριο όπου προπονείται σε καθημερινή βάση και Γ) προφανώς χορηγούς, ό,τι σημαντικότερο στην εποχή μας για να δοθεί η δυνατότητα σ’ έναν αθλητή να φτάσει να αναδείξει εαυτόν σε διεθνείς αγώνες.
Ο Νικόλας ναι μεν, ανήκει στον Παναθηναϊκό αλλά το τμήμα του ερασιτέχνη αυτό τον καιρό προσπαθεί να ανασυνταχθεί μετά τη μεγάλη οικονομική κρίση που πέρασε σ’ όλα τα τμήματά του.
Σκοπευτήριο στο Ρέθυμνο δεν υπάρχει κι έτσι αναγκάζεται να μετακινείται 3-4 φορές την εβδομάδα στο Ακρωτήρι Χανίων. Αυτό σημαίνει μεγάλος χρόνος πρόσβασης και επιστροφής αλλά και έξοδα, πολλά έξοδα.
Το πρόβλημα με το σκοπευτήριο
Ο ίδιος περίμενε σ’ αυτό το διάστημα των δύο ετών που έχουν γίνει οι σχετικές αιτήσεις για τη δημιουργία ενός σκοπευτηρίου στο Γεράνι στην περιοχή «Γλυστέρνια», ότι θα έχει υπάρξει πρόοδος της γραφειοκρατίας. Φευ! Η κωλυσιεργία παραμένει μεγάλη. Ο Νικόλας Νεονάκης τονίζει γι’ αυτό: «Αντιλαμβάνομαι και σέβομαι τις υποχρεώσεις του Δήμου αλλά και τις απαιτήσεις των παραγόντων και αθλητών-τριών που υπάρχουν από διάφορα άλλα αθλήματα όμως και εμείς δραστηριοποιούμαστε φέρνοντας πανελλήνιες διακρίσεις για το Ρέθυμνο.
Ιδίως μετά τις πρώτες μεγάλες επιτυχίες, είχαμε υποβάλλει το αίτημα στον Δήμο Ρεθύμνου για ανεύρεση χώρου προπόνησης και ο ίδιος ο δήμαρχος κ. Μαρινάκης προθυμοποιήθηκε άμεσα να βοηθήσει. Ο χώρος βρέθηκε, εγκρίθηκε για την περιοχή αλλά το ζήτημα έχει «κολλήσει» πάνω στην εκπόνηση της μελέτης».
Με λίγα λόγια, δεν έχει προχωρήσει η δημοπράτηση κι εφόσον δεν έχει εκπονηθεί η μελέτη δεν μπορεί να εκταμιευθεί και το ποσό το οποίο έχει εγκριθεί και δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο από την Περιφέρεια Κρήτης, το οποίο φτάνει τις 200.000 ευρώ!
Νέος Σκοπευτικός όμιλος «Ανδρόγεως»
Κι όλα αυτά ενόσω έχει δημιουργηθεί και νέος σκοπευτικός σύλλογος στο Ρέθυμνο με την επωνυμία Σκοπευτικός Σύλλογος «Ανδρόγεως», ο οποίος αριθμεί περί τα 45 άτομα, τα οποία περιμένουν κι αυτά με τη σειρά τους τον χώρο όπου θα μπορούν με κάθε νόμιμο τρόπο να προπονηθούν. (Ο Ν. Νεονάκης είναι διπλωματούχος προπονητής σκοποβολής επιπέδου εθνικής ομάδας, πτυχίο το οποίο έλαβε φυσικά από την ίδια την ομοσπονδία).
Χάρισμα που αξίζει αναγνώρισης
Κι όμως υπό αυτές τις συνθήκες και με το τριφύλλι να αποτελεί έναν τεράστιο σύλλογο, έρχονται πανελλήνιες επιτυχίες που θα μπορούσαν να είναι διεθνείς και προπάντων αναγνωρίσιμες στο ευρύ κοινό.
Ακόμα και εκεί, στο εξωτερικό και… εφόσον του δοθεί η ευκαιρία θα το κάνει. Το λέει και το ξέρει καλύτερα από τον καθένα ο ίδιος. Τι εφόδια όμως του δίνονται για να καταφέρει να πάρει μια διεθνή διάκριση…; Εκεί είναι το ζήτημα που ταλανίζει εδώ και χρόνια ένα παιδί που το έχει προικίσει ο θεός μ’ ένα χάρισμα, να χειρίζεται τα όπλα πιο γρήγορα και από τον μικρό ήρωα που διαβάζαμε μικροί στα εικονογραφημένα περιοδικά, τον Λούκι Λουκ, με τη διαφορά ότι τα όπλα δεν τα χρησιμοποιεί για να βαράει στους γάμους και στα πανηγύρια αλλά στους στόχους, κινούμενους ή μη.
Ο ίδιος ο Ρεθεμνιώτης πρωταθλητής που είναι μόλις 23 ετών όντας απόφοιτος της σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Κρήτης στα Χανιά, έχει κάνει πολλάκις δημόσιες τοποθετήσεις για την σωστή χρήση των όπλων στους αγώνες και μόνο γιατί από την πρώτη στιγμή που έπιασε όπλο στα χέρια του, φρόντισε να χτίσει μια σωστή παιδεία -όπως οφείλουν όλοι- γύρω από το συγκεκριμένο αντικείμενο.
Κεφάλαιο «Εθνική»
Η Εθνική είναι ένα ζήτημα που τον πικραίνει γιατί ξέρει ότι μπορούσε και φυσικά μπορεί ακόμα να προσφέρει. Είναι μακράν ο κορυφαίος στην κατηγορία του, εισπράττει από κάθε συναθλητή του την αναγνώριση αφού πρωτεύει, ανάμεσα σ’ όλα τα άλλα, και στο πιστόλι ταχύτητας που είναι ένα ολυμπιακό άθλημα.
«Με την Εθνική θα μπορούσα να είχα κάνει πολλά πράγματα» τονίζει και συνεχίζει… «Δυστυχώς δεν βοήθησαν οι συνθήκες. Συν τοις άλλοις, στάθηκα και άτυχος ως προς την συμμετοχή μου αλλά τυχερός μέσα στην ατυχία μου. Τον περασμένο Δεκέμβριο είχα ένα αυτοκινητικό ατύχημα. Είχα σταθμεύσει έξω από το κλειστό γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη» και δέχθηκα ένα δυνατό χτύπημα (τρακάρισμα) στο αυτοκίνητό μου από ένα άλλο διερχόμενο. Χτύπησα στον αυχένα. Για κάτι περισσότερο από 5 μήνες ήταν αδύνατον να κάνω προπόνηση. Οπότε, έχασα τους διεθνείς αγώνες.
Για να καταλάβετε, στο πανελλήνιο πρωτάθλημα τον περασμένο Ιούλιο πήγα με μόλις δύο προπονήσεις και έφτασα στο 567/600. Αν έκανα 573/600 κάτι που το έχω πετύχει πολλάκις στο παρελθόν θα προετοιμαζόμουν τώρα να βρεθώ στην αποστολή της Εθνικής στους αγώνες που θα πραγματοποιηθούν στην Κορέα αυτόν τον Σεπτέμβριο.
Οι τελευταίες διακρίσεις:
Ο Νικόλας Νεονάκης το τελευταίο τρίμηνο έδωσε τις δικές του μάχες με αντίπαλους τους στόχους. Μονάχα αυτούς. Ακόμα και με μισές ή και με ελάχιστες προπονήσεις, κερδίζει. Στην ουσία τους αντιπάλους του, τους κοιτάζει με δέοντα σεβασμό. Τον δε στόχο, ως πρόκληση. Και για άλλη μια φορά φροντίζει να τα καταφέρνει. Η απόδειξη για του λόγου το αληθές, δίνεται παρακάτω:
Αρχές Μαΐου
1ος – Πρωτάθλημα ανδρών στο πιστόλι ταχύτητας τον Μάιο με επίδοση 555/600 στην Αθήνα.
Τέλη Μαΐου
1η – θέση σε πιστόλι μεγάλου διαμετρήματος (αγώνες «Μάχης Κρήτης» που έγιναν στα Χανιά στο Καμπάνι (Ακρωτήρι).
Ιούλιος
1ος και πάλι στο πιστόλι ταχύτητας την 1η μέρα 566/600 και τη 2η μέρα 567/600 – Αθήνα. (Αγώνες πρόκρισης εθνικής ομάδας).
Βράβευση στον Σκινέ
1ος στον αγώνα πρακτικής σκοποβολής (στην κατηγορία production). Επρόκειτο για έναν επετειακό αγώνα λόγω του ολοκαυτώματος του χωριού κατά τη γερμανική κατοχή.
Η βράβευση έγινε στο χωριό του Σκινέ, όπου την απονομή έκανε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Βουλγαράκης.
Επόμενοι αγώνες
Στις 28-29 Σεπτεμβρίου (Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών – Μαλακάσα)
– Πιστόλι στάνταρ ανδρών
– Πιστόλι μεγάλου διαμετρήματος
Στόχος, τι άλλο πλην της πρώτης θέσης!