Τη στήριξη του δημοτικού συμβουλίου ζήτησαν χθες με παρέμβαση τους εκπρόσωποι των 48 εργαζόμενων στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στις 31 Μαρτίου.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αναφέρθηκαν στην εργασιακή ανασφάλεια που βιώνουν, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά και στον φόβο ότι από την 1η Απριλίου θα δουν την πόρτα της ανεργίας, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι κανείς από αυτούς δεν θα μπορεί να επιλεγεί στη νέα προκήρυξη που έχει δημοσιεύσει το υπουργείο Εσωτερικών για τις προσλήψεις στις υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ. Οι ίδιοι μάλιστα ζήτησαν από το δημοτικό συμβούλιο να σταθεί στο πλευρό τους στις νομικές διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει με στόχο να παραμείνουν στην εργασία τους και να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου.
Ο δήμαρχος ξεκαθάρισε πως κανένας δήμος και κανένα δημοτικό συμβούλιο δεν νομοθετεί. Εξήγησε πως ο δήμος ζήτησε επιπλέον θέσεις από τις 48 που υπάρχουν σήμερα και συγκεκριμένα 64 και απαντώντας στο αίτημα των συμβασιούχων για στήριξη, τους κάλεσε μαζί με τον νομικό τους σύμβουλο και παρουσία των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων να πραγματοποιήσουν μια συνάντηση την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να εξεταστούν τυχόν τρόποι με τους οποίους ο δήμος θα μπορούσε να στηρίξει νομικά τους 48 εργαζόμενους τους.
«Ζητάμε τη στήριξη του δημοτικού συμβουλίου στις 31 Μαρτίου να μην απολυθούμε. Το πως θα γίνει δεν το ξέρω. Θέλουμε την υποστήριξη σας στα ασφαλιστικά μέτρα, γιατί δεν υπάρχει περίπτωση κανείς από μας να μπει στην προκήρυξη, που έχει δημοσιευτεί» ανέφερε ο συμβασιούχος Γρηγόρης Γκαλονόμος.
«Το δημοτικό συμβούλιο και όλοι μας δεν κάνουμε τίποτα άλλο αυτά τα χρόνια από το να προσπαθούμε να διασώσουμε κάποια πράγματα. Από την άλλη δεν μπορούμε να κάνουμε ότι θέλει ο καθένας. Υπάρχουν νόμοι, υπάρχει σύνταγμα. Μπορούμε να ορίσουμε μια μέρα την επόμενη εβδομάδα ώστε με επεξεργασμένες προτάσεις-παρουσία των επικεφαλής και των νομικών να κουβεντιάσουμε. Μην περιμένετε να καταλυθεί το σύνταγμα από ένα δημοτικό συμβούλιο. Σας λέω ας δούμε πως θα πάει η προκήρυξη και 4 Μαΐου, αν αυτό αφορά ένα εύλογο αριθμό προσωπικού, επιπλέον σαν δημοτικό συμβούλιο θα βρούμε τα κονδύλια αν το δικαστήριο το επιτρέψει να τους κρατήσουμε», απάντησε ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης.
Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Θοδωρής Νίνος επέρριψε ευθύνες στον δήμαρχο τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Ο δήμαρχος δεν έχει λαϊκίσει, γιατί κορόιδεψε 37 άτομα. Στο γραφείο σας μέσα είχατε δεσμευτεί μέχρι και τη μοριοδότηση -κατά το μοτίβο ότι μπορώ και επηρεάζω όσους νομοθετούν- ότι θα βάζατε δικλείδες στην προκήρυξη για να εξασφαλιστεί η παραμονή τους στην υπηρεσία. Έχουν παραταθεί για 24 μήνες και για κάποιους περισσότερο με τη σφραγίδα του κράτους. Με την ανοχή όλων. Πήραμε απόφαση ομόφωνη ότι οι άνθρωποι αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Αυτό το ζήτησαν ως ελάχιστη συνεισφορά στον δικαστικό αγώνα που θα ξεκινούσαν. Ήρθε η λύση Σκουρλέτη με παράταση μέχρι 31-3. Το πρόβλημα χωροθετήθηκε στην προκήρυξη του ΑΣΕΠ, είχατε αναλάβει δεσμεύσεις τότε και καταλαβαίνω τώρα ότι δεν μπορέσατε να το κάνετε αυτό. Έχουμε κάνει δυο μεγάλα λάθη: πρώτον δεσμευτήκαμε και το δεύτερον είναι ότι ζητήσαμε τα 67 άτομα με προκήρυξη που στην ουσία διαπιστώνουμε τώρα όλοι -εσείς το ξέρατε νωρίτερα- 67 άτομα, από τα οποία το γραφείο προσωπικού του δήμου μας λέει ότι δεν μπορούν να συγχωνευτούν αυτές οι δυο ομάδες εργαζομένων. Δηλαδή εάν κερδίσουν το δικαστήριο οι εργαζόμενοι να πάρουμε τους 37 (37 από τους 48 έχουν προσφύγει δικαστικά) και τους υπόλοιπους 30 από προκήρυξη. Βρισκόσαστε λοιπόν σε ένα αδιέξοδο και ενώ πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης την έχετε εσείς αφού διαχειριστήκατε το θέμα σε επίπεδο υπουργείου. Θα έπρεπε λοιπόν να ζητήσουμε λιγότερα άτομα για να μην δημιουργήσουμε αυτό το πρόβλημα και να βρεθούμε με 104 εργαζόμενους. Η πρόταση που κάνουμε σαν παράταξη είναι ότι δεν μπορεί κανείς από αυτό το δημοτικό συμβούλιο να απέχει από την όποια διαδικασία που δικαστικά θα επιδιώξουν αυτοί οι άνθρωποι να κάνουν. Εάν είναι αναπόφευκτο να βρεθούμε με 104 εργαζόμενους -τότε είναι αναπόφευκτο να μην κάνουμε μια επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης που έχουμε με τον ιδιώτη. Θεωρώ λοιπόν και αυτό νομίζω ότι είναι καλό θέμα νομικής διερεύνησης αν μπορούμε να επαναδιαπραγματευτούμε το έργο της σύμβασης με ιδιώτη. Από τη στιγμή που θα βρεθούμε με πλεονάζον προσωπικό θα πρέπει να κοιτάξουμε το έργο που κάνει ο ιδιώτης να αλλάξει. Να προσαρμόσουμε το έργο που εκτελεί ο δήμος με ίδια μέσα με αυτούς τους ανθρώπους που έχουμε δεσμευτεί ότι θα μείνουνε στην υπηρεσία. Πρέπει να το διερευνήσουμε νομικά αυτό. Λύσεις υπάρχουν αρκεί να τις θέλουμε».
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μανούσος Μανουσογιάννης μεταξύ άλλων είπε: «Ήμασταν οι μόνοι που όταν ήρθε η δήθεν διέξοδος για τον διαγωνισμό ΑΣΕΠ με μοριοδότηση καταψηφίσαμε. Δεν χαϊδέψαμε αυτιά. Από τότε προειδοποιούσαμε ότι αυτή η οδός εφαρμόζει «Το στρίβειν διά του αρραβώνος», δηλαδή θα σας απολύσουμε με την προκήρυξη του ΑΣΕΠ. Εμείς θεωρούμε ότι υπέρτατος νόμος είναι το δίκιο του ανθρώπου που πρέπει να εργαστεί για να ταΐσει τα κοπέλια του. Αυτό είναι για μας. Δεν λαϊκίσαμε και δεν θα λαϊκίσουμε ποτέ. Υπήρξε πρόταση για ιδιώτη. Την έχω πει πολλές φορές, στα πλαίσια μιας άλλης συνολικής λογικής. Αυτή η λύση θέλει μια εξέταση της εξής παραμέτρου: ότι εκεί υπάρχει ένας κόσμος που μέσω του ιδιώτη εργάζεται ουσιαστικά στις υπηρεσίες του δήμου και έχει και αυτός ανάγκες και δεν είναι εύκολο σε εμάς να πούμε ότι θέλουμε να βγουν στον δρόμο».
Ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Σταράκης εκ μέρους της παράταξης Ρέθυμνο-Αλληλεγγύη-Ανατροπή μεταξύ άλλων ανέφερε: «Πρέπει οι νομικοί να δουν πως μπορούν οι εργαζόμενοι αυτοί να γίνουν αορίστου χρόνου. Παράλληλα 9 Μαΐου έχουν ενώ δικαστήριο και πρέπει σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο να είναι εκεί. Εμείς θα είμαστε για να στηρίξουμε το δικαίωμα τους για δουλειά. Οι άνθρωποι αυτοί ζητούν δουλειά. Ενωτικά σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να τους στηρίξει. Εμείς είμαστε δίπλα σας στον αγώνα σας».