Το κρητικό παραμύθι τιμάται στο όνομα του Αριστοφάνη Χουρδάκη, στα πλαίσια του 2ου Φεστιβάλ Αφήγησης «Αθήνα… μια πόλη παραμύθια» που διοργανώνεται την περίοδο 16-22 Μαρτίου από τον ΟΠΑΝΔΑ (Οργανισμός Πολιτισμού, Άθλησης και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων), την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» τον Πολιτιστικό-Εξωραϊστικό Σύλλογο Αγίου Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος» και την Πήλιον Όρος.
Η επταήμερη διοργάνωση είναι αφιερωμένη και εμπνέεται από την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης (20 Μαρτίου), η οποία γιορτάζεται σε τέσσερις ηπείρους και σαράντα περίπου χώρες διεθνώς από το 1990-91. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν αφηγήσεις, καλλιτεχνικές εκθέσεις, ημερίδα, τιμητική εκδήλωση, καθώς και μουσικά δρώμενα και όλες έχουν ελεύθερη είσοδο.
Συγκεκριμένα στη διάρκεια της Ημερίδας του Σαββάτου 21/3 που έχει τίτλο: «Στον κόσμο των αφηγήσεων, των μύθων και των λαϊκών παραμυθιών» και η οποία θα φιλοξενηθεί στο Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αθηναίων, ο Αριστοφάνης Χουρδάκης, ερευνητής και συγγραφέας θα αναπτύξει εισήγηση με θέμα το κρητικό παραμύθι και την αφήγησή του και θα τιμηθεί από τον Δήμο Αθηναίων και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Σωματείων Κρήτης για την πολύτιμη και πολυετή προσφορά του στο κρητικό παραμύθι, αφού ο ακούραστος και δεινός ερευνητής για περισσότερα από 30 χρόνια με επιτόπιες καταγραφές σε περίπου 400 χωριά σε ολόκληρη την Κρήτη, συγκέντρωσε πάνω από 500 παραμύθια και λαϊκές ιστορίες καθώς επίσης 200 μύθους.
Το σημαντικό της συμβολής του Α. Χουρδάκη που κατάγεται από την Αγία Παρασκευή Πεδιάδας Ηρακλείου είναι πως το έργο του δεν έχει μόνο λαογραφική και ανθρωπολογική αξία αλλά και γλωσσολογική, αφού το υλικό που έχει συγκεντρώσει αποτυπώνει τις ιδιαιτερότητες της κρητικής ντοπιολαλιάς σε όλη την επικράτεια του νησιού. Το σημαντικότερο είναι πως το έχει κυκλοφορήσει ανελλιπώς εκδοτικά σε 20 διαφορετικούς αυτοτελείς τόμους με ίδιες δαπάνες από το 1994 μέχρι σήμερα. Για την προσφορά του στο λαϊκό πολιτισμό εξάλλου τιμήθηκε με ειδικό έπαινο από την Ακαδημία Αθηνών το 2013, ενώ έχει τιμηθεί για το έργο του από τον ίδιο φορέα το 1966 και το 1972.
Το έργο του σε αυτοέκδοση: Κρητικά λαϊκά παραμύθια Α’, Τα παραμύθια των Αποστόλων Πεδιάδας. Τα παραμύθια των Μαλών Ιεράπετρας, Τα παραμύθια της Σητείας, Τα παραμύθια του Ρούβα, Αμαριώτικα παραμύθια, Τα παραμύθια Κισάμου και Σελίνου, Παραμύθια περιοχής Αρκαλοχωρίου, Παραμύθια περιοχής Πεδιάδας, Κρητικά λαϊκά παραμύθια Β’, Παραμύθια επαρχίας Ιεράπετρας. Ρεθεμνιώτικα παραμύθια, Τα Θρησκευτικά παραμύθια της Κρήτης, Παραμύθια Αγίας Παρασκευής Πεδιάδας, Τα ξετσίπωτα της Κρήτης, Οι Μύθοι της Κρήτης (Εκδόσεις ΜYSTIS 2014).
Για την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης (20 Μαρτίου)
Οι αφηγήσεις-ιστορήσεις των ειδών της προφορικής λογοτεχνίας αποτελούν μορφή πολιτισμού και ανθρώπινης έκφρασης που συνδέει τους λαούς οικουμενικά, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την εθνική τους ταυτότητα.
Εδώ και 25 περίπου χρόνια οργανώνονται σε όλον τον κόσμο ολιγοήμερες ή πολυήμερης διάρκειας εκδηλώσεις από φορείς, ενώσεις αφηγητών, κέντρα και φυσικά πρόσωπα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης (20 Μαρτίου), όπου σε 40 χώρες κινείται γύρω από ένα κεντρικό θέμα-για το 2015 «Ευχές»- με σκοπό την προβολή αυτής της πολύτιμης μορφής διαχρονικής έκφρασης, που αποτελεί η αφήγηση.
Το περιεχόμενο του Φεστιβάλ της Αθήνας
Αφηγήσεις λαϊκών παραμυθιών, μύθων και συναξαριακών ιστοριών (βίοι αγίων) για μικρούς (6+) και ενήλικο ακροατήριο, συναντούν ευφάνταστες δημιουργίες από καλλιτέχνες που εμπνέονται από τον ανεξάντλητο κόσμο της προφορικής παράδοσης. Μουσικές ανταμώνουν ιστορίες σε μια πρωτόγνωρη διάθεση αλληλόδρασης και συμπόρευσης και επιστημονικές ημερίδες αποκαλύπτουν ένα φάσμα θεμάτων που αναδύονται από το σεντούκι των αφηγήσεων από το χθες στο σήμερα. Τιμητικές εκδηλώσεις προβάλλουν ακούραστες προσπάθειες ερευνητών και επιστημόνων στη μελέτη και ανάδειξη του τόσο παλιακού προφορικού παραμυθιακού λόγου μα και τόσο σύγχρονα επίκαιρου που εξακολουθεί να προκαλεί ενδιαφέρον.