Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ
«Το 1960, ξεκινώντας ένα δύσβατο δρόμο, όταν με αποχαιρέτησε ο πατέρας μου στην αποβάθρα του Λιμανιού στο Ρέθυμνο, για να κατέβω στη βάρκα που μας μετέφερε στο καράβι, μου είπε τρεις κουβέντες.
…να πας παιδί μου στην ευχή μου…
…να σέβεσαι τους δασκάλους σου, όπως το κάνες μέχρι σήμερα…
…και από όπου περάσεις να μην ντρέπεσαι να ξαναπεράσεις.
Εφρόντισα να τηρήσω αυτές τις συμβουλές του».
Με ιδιαίτερα συγκινητικά και μεστά λόγια, όπως ταιριάζει άλλωστε σ’ ένα ξεχωριστό και γνήσιο πανεπιστημιακό δάσκαλο, ο ομότιμος καθηγητής ιατρικής Ηλίας Λαμπίρης απευθύνθηκε το περασμένο Σάββατο στους παλαιούς συνεργάτες και μαθητές του, οι οποίοι του επεφύλαξαν μία ιδιαίτερη τιμή στο αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών.
Στη διάρκεια της τελετής, τον Ηλία Λαμπίρη, ο οποίος έβαλε τη δική του σφραγίδα όχι μόνον στην Ορθοπαιδική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, την οποία διεύθυνε επί σειρά ετών αλλά σε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα, προσφώνησε η πρύτανις, καθηγήτρια Βενετσάνα Κυριαζοπούλου και ο πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής, καθηγητής Δημήτριος Στ. Γούμενος.
Το έργο και την προσωπικότητα του τιμώμενου παρουσίασε ο διευθυντής της Ορθοπαιδικής Κλινικής, καθηγητής Μίνως Ε. Τυλλιανάκης.
Όπως υπογράμμισαν ο Ηλίας Λαμπίρης δεν υπήρξε ένα απλό μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας. Εργάστηκε, πρόσφερε και δίδαξε επιστήμη και ήθος. Ποτέ δεν περιορίστηκε στα δεδομένα αλλά με πάθος οργάνωσε άρτια μία κλινική, η οποία αποτέλεσε πρότυπο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Υπήρξε φωτεινός οδηγός για δεκάδες μαθητές του, οι οποίοι σήμερα συνεχίζουν να πορεύονται στα χνάρια που άφησε πίσω του. Ένα επιστημονικό δυναμικό με επικεφαλής σήμερα τον καθηγητή κ. Τυλλιανάκη το οποίο καθημερινά επιβεβαιώνει πόσο άξιος δάσκαλος υπήρξε.
Η πορεία
«Δεν σας κρύβω την συγκίνησή μου που παρευρίσκομαι σήμερα σε αυτούς τους χώρους του Πανεπιστημίου που επί 20 χρόνια με πολλή αγάπη και σεβασμό υπηρέτησα. Μου δώσατε την ευκαιρία να συναντήσω σήμερα εδώ πάρα πολλούς συναδέλφους, φίλους και συνεργάτες, που από κοινού μοιραστήκαμε αγωνίες, ευχάριστες και δυσάρεστες στιγμές, μέχρις ότου από μηδενική βάση οργανώσαμε την Ορθοπαιδική κλινική και αναστρέψαμε την ροή των ασθενών από την περιφέρεια προς το κέντρο» ανέφερε ο κ. Λαμπίρης γυρίζοντας αρκετά χρόνια πίσω για να θυμίσει:
«Πριν 30 χρόνια με επισκέφτηκε ο σημερινός διευθυντής της Ορθοπαιδικής Κλινικής ο καθηγητής Μίνως Τυλλιανάκης στο Ταχύρυθμο, που βρίσκεται στο Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» και μου εξέφρασε την επιθυμία να βάλει υποψηφιότητα στη θέση του Επιμελητή Β’, που τότε είχαμε προκηρύξει.
Στην Κλινική τότε υπηρετούσαν ένας λέκτορας, ο σήμερα ομότιμος καθηγητής Παναγιώτης Δημακόπουλος, ένας Επιμελητής Β, ο σημερινός καθηγητής Ηλίας Παναγιωτόπουλος και εγώ. Ο Μίνως τότε μόλις είχε τελειώσει την ειδικότητά του και από τη συζήτηση που είχαμε κατάλαβα ότι είχα απέναντί μου ένα νεαρό συνάδελφο με ιδιαίτερη ευγένεια και που είχε όρεξη για δουλειά. Σχεδόν νομίζω παράλληλα εξελέγη στη θέση Επιμελητή Β και ο επίσης σημερινός καθηγητής και πρώην ειδικευόμενός μου, Παναγιώτης Μέγας».
Καθαρές σχέσεις με τον ασθενή
Τρεις ήταν οι επισημάνσεις που έκανε στον κ. Τυλλιανάκη αλλά και σε όλους τους άλλους συνεργάτες τους και υποψηφίους ο κ. Λαμπίρης.
Πρώτον: Δίνω ιδιαίτερη σημασία στη συνέπεια.
Δεύτερον: Καθαρές σχέσεις με τον ασθενή.
Τρίτον: Ανάπτυξη του αντικειμένου που θα αναλάβουν, σε επίπεδο εξειδίκευσης, προκειμένου η εξέλιξή τους να είναι χωρίς δυσκολίες αλλά να είναι και αξιοκρατική.
«Έτσι ποτέ δεν είχα δυσκολία στις εκλογικές γενικές συνελεύσεις της σχολής να εισηγηθώ τις εξελίξεις τους σε ανώτερες βαθμίδες.
Ο Μίνως Τυλιανάκης ήταν συνεπέστατος σε όσα συζητήσαμε και αφού εξάντλησε όλες τις βαθμίδες της ακαδημαϊκής ιεραρχίας επάξια και αξιοκρατικά εξελέγη Καθηγητής Α’ βαθμίδας. Η επιστημοσύνη του, το ήθος του, ο ήπιος χαρακτήρας του, και η συνέπεια που τον διακρίνει έχουν ιδιαίτερα αξιολογηθεί και εκτιμηθεί εντός και εκτός Ελλάδος.
Σήμερα επιτυχώς διευθύνει, απ’ ότι μαθαίνω, την ορθοπαιδική κλινική.
Προβάλλει την κλινική, προβάλλει το Πανεπιστήμιο, προβάλλει την Πάτρα, προβάλλει την χώρα μας και εκτός Ελλάδος» ανέφερε ο κ. Λαμπίρης μη παραλείποντας να εκφράσει την ικανοποίηση που νιώθει όταν βρίσκεται στο εξωτερικό και όλοι εκθειάζουν τους μαθητές του.
Καταλήγοντας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους τους συνεργάτες του, που όπως είπε: «με στήριξαν στη μεγάλη προσπάθεια που από κοινού ξεκινήσαμε από το 1987 και μετά. Να ευχαριστήσω την νοσηλευτική και διοικητική υπηρεσία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και όλες γενικά τις διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου. Και βέβαια θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στις ακούραστες Γραμματείς μας Αθηνά Λιόλη, Φούλα Κυρίτση και Βάλη Ράπτη».
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Πελοπόννησος»