Με τις καθιερωμένες τελετές τιμήθηκε την περασμένη Κυριακή η190η επέτειος του Ολοκαυτώματος του σπηλαίου Μελιδονίου, στην ομώνυμη κοινότητα του Δήμου Μυλοποτάμου.
Το πρωί τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγενίου στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ο οποίος έχει ανεγερθεί στην είσοδο του ιστορικού σπηλαίου στη μνήμη των 370 ολοκαυτωθέντων αμάχων της 24ης Ιανουαρίου 1824.
Ακολούθησε η Επιμνημόσυνη Δέηση και η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στο χώρο του σπηλαίου, όπου και ο τάφος με τα οστά των θυσιασθέντων.
Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Μυλοποτάμου κ. Δημήτρης Κόκκινος είπε μεταξύ άλλων ότι «ένα από τα πιο συγκλονιστικά γεγονότα, που σημάδεψαν την τοπική ιστορία, έλαβε χώρα μέσα σε αυτή την οπή της γης. Μια θηριωδία, που προκαλεί φρίκη στην περιγραφή της, δέος ως προς το μέγεθος της θυσίας των κατοίκων του Μελιδονίου και ευθύνη για τους επιγενόμενους ως προς την διατήρηση της μνήμης, την απόδοση της τιμής και το παράδειγμα της πράξης αντίστασης. Σήμερα 190 χρόνια μετά, τιμούμε τους μάρτυρες της Ελευθερίας. Ακούμε και καταγράφουμε τα μηνύματά τους και ανανεώνουμε την υπόσχεσή μας απέναντι στο χρέος, που μας κληροδότησαν. Να είμαστε σταθεροί στις Αξίες και στις Αρχές του έθνους μας. Να είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε και να διασφαλίσουμε την αυτοδιάθεσή μας, την Εθνική μας κυριαρχία και την ελευθερία του λόγου, της πράξης και της διακίνησης των ιδεών. Για τα ιδανικά αυτά οι πρόγονοί μας θυσιάστηκαν. Για τα ίδια ιδανικά πρέπει και εμείς να είμαστε πάντα ικανοί να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις.»
Χαιρετισμό απεύθυνε και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μελιδονίου κυρία Εύα Βουκάλη, η οποία καλωσόρισε τους επισκέπτες και προσκυνητές του σπηλαίου, ενώ ομιλία για τα γεγονότα της τραγωδίας και την ιστορικότητα του χώρου πραγματοποίησε η αρχαιολόγος της ΚΕ’ Εφορίας Κλασσικών Αρχαιοτήτων κυρία Ειρήνη Γαβριλάκη με θέμα «Τοπία, τόποι αναφοράς και ιστορικής μνήμης».
Μεταξύ άλλων η κυρία Γαβριλάκη ανέφερε στην ομιλία της ότι «στη μακρά πορεία του κατά την Αρχαιότητα, το σπήλαιο Μελιδονίου, από φυσικό τοπίο μετατράπηκε σιγά-σιγά σε συμβολικό τόπο συλλογικής αξίας. Γιατί; Γιατί γενιές ανθρώπων, από το απώτατο παρελθόν, απόθεταν εδώ τα ειλικρινή συναισθήματά τους. Ψελλίζοντας τις προσευχές τους και αλληλεπιδρώντας υπό το καθεστώς των συναισθημάτων αυτών, άνθρωποι όπως εμείς μετέτρεπαν το τοπίο του σπηλαίου σε τόπο ειδικού βάρους, ο οποίος αντανακλά τη συλλογική μνήμη που διαμόρφωσαν οι προσωπικές εμπειρίες, οι κοινοτικές ανάγκες και οι κάθε λογής συλλογικές επενδύσεις. Το σπήλαιο Μελιδονίου αποτελεί και σήμερα τόπο ιστορικής αναφοράς και συλλογικής συνοχής εξαιτίας αφενός των 8.000 περίπου χρόνων χρήσης και των 2000 χρόνων συνεχούς λατρείας και αφετέρου εξαιτίας του ζοφερού επεισοδίου του 1824. Το 1824, χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο, όπως και άλλα πολλά στην Κρήτη κατά τη διάρκεια ταραγμένων περιόδων της Ιστορίας του νησιού.»
Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Ξανθός, ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κυρία Μαρία Λιονή, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου, που ανηφόρισαν στο σπήλαιο αψηφώντας την κακοκαιρία.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την άφιξη των δρομέων που συμμετείχαν στον «Μελιδόνιο Δρόμο 2014», ο οποίος στηρίχθηκε από το Σύλλογο Δρομέων Υγείας Ρεθύμνου και γεύμα που προσέφεραν οι φορείς του χωριού στην αίθουσα «Αποθήκη Πολιτισμού».
Τις εκδηλώσεις οργάνωσαν ο Δήμος Μυλοποτάμου, η Ενορία, η Τοπική Κοινότητα και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μελιδονίου.