Με επίσκεψη και ξενάγηση των αρχών στο Στρατιωτικό Μουσείο στο Χρωμοναστήρι ολοκληρώθηκαν οι φετινές εορταστικές εκδηλώσεις για την 73η επέτειο της Μάχης της Κρήτης.
Νωρίτερα το πρωί πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Ρεθύμνου. Η τελετή ξεκίνησε στις 10:45 στο Μαυσωλείο του τμήματος της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων, όπου και κατατέθηκαν στεφάνια από τις αρχές και τους φορείς του τόπου.
Στο χαιρετισμό του ο αστυνομικός υποδιευθυντής Ρεθύμνου κ. Αδάμ Παραδεισανός ανέφερε:
«Ύψιστο καθήκον μας στους αγωνιστές της ελευθερίας, στους αλύγιστους μαχητές, στους ήρωες της Μάχης της Κρήτης μας οδήγησε σήμερα σε τούτο εδώ τον τόπο, να απευθυνθούμε ευλαβικά με σεβασμό και ευγνωμοσύνη για να αποδώσουμε ελάχιστο φόρο τιμής σε εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους μαχόμενοι για τα ιδανικά της πατρίδας και της ελευθερίας. Η γαλήνη του ανοιξιάτικου πρωινού στις 20 Μαΐου του 1941 μέσα σε μία στιγμή μεταβλήθηκε σε κόλαση φωτιάς από τις βόμβες και τα πυροβόλα των γερμανικών αεροπλάνων που σκορπούσαν το θάνατο. Το γερμανικό σχέδιο Ερμής, η μεγαλύτερη ως τότε αεροπορική επιχείρηση του πολέμου με στόχο την κατάληψη της Μεγαλονήσου είχε τεθεί σε πλήρη εφαρμογή. Μετά τους καταιγιστικούς βομβαρδισμούς αλεξιπτωτιστές ρίφθηκαν κατά κύματα στους νομούς Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου. Οι ηρωικοί υπερασπιστές του νησιού ήταν Βρετανοί, Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί και Έλληνες στρατιώτες, μόνιμοι και δόκιμοι άνδρες της χωροφυλακής, ευέλπιδες καθώς και ένοπλες και άοπλες ομάδες πολιτών. Ήταν η πλέον παράδοξη και ανορθόδοξη μάχη του πολέμου. Η Μάχη της Κρήτης έχει αναγνωρισθεί και καταγραφεί στη νεότερη παγκόσμια ιστορία ως σύμβολο θάρρους, αυτοθυσίας και αποφασιστικότητας που γέμισε δέος, σεβασμό κι ελπίδα τους λαούς της Ευρώπης. Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες είναι η επιβράβευση του πατέρα της νίκης Γουίστον Τσώρτσιλ, για την προσφορά του έθνους μας στον πόλεμο κατά του ναζισμού. Ο κρητικός λαός δεν δείλιασε, δεν λύγισε, αλλά με πρωτόγονα μέσα και με τη δύναμη της ψυχής του συμμετείχε ενεργά στον τιτάνιο αγώνα των Ελλήνων και συμμάχων στρατιωτών και καταφέρνει ισχυρά πλήγματα στους επίλεκτους αλεξιπτωτιστές. Ανάμεσα στους αποφασισμένους υπερασπιστές του Ρεθύμνου ξεχωριστή θέση κατέχουν οι άντρες της Σχολής Χωροφυλακής με διοικητή τον Ταγματάρχη Ιάκωβο Χανιώτη. Μάχονται μέρα και νύχτα με απαράμιλλο θάρρος και αυτοθυσία. Η κατάρρευση του ελληνικού μετώπου τον Απρίλιο του 1941 ανέδειξε ως μοναδική πλέον μάχιμη δύναμη της χώρας το Σώμα της Χωροφυλακής. Για το μοναδικό ελεύθερο ελληνικό έδαφος που απέμεινε στις αρχές Μαΐου του 1941, την Κρήτη και τις εκεί προσπάθειες ανασυγκρότησης της κρατικής μηχανής ο ρόλος της Χωροφυλακής ήταν ιδιαίτερα σημαντικός. Η Μάχη της Κρήτης, αν και πέρασαν 73 χρόνια διατηρεί και σήμερα άσβεστη την ιστορική της λάμψη και αποτελεί συνέχεια των μεγάλων αγώνων του έθνους για την ελευθερία. Οι νεκροί αγωνιστές που τιμούμε σήμερα έδωσαν τη ζωή τους για ιδανικά της πατρίδας και τόλμησαν το ακατόρθωτο, το ασύλληπτο, το μεγαλειώδες. Υποκλινόμαστε ευλαβικά στον ιερό αυτό χώρο, μπροστά στο μνημείο των ηρώων μας».
Το πρωί της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο μνήμης της Μάχης της Κρήτης, στην πλατεία Δικαστηρίων στο Ρέθυμνο. Η πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα, κυρία Τζένη – Πολυξένη Μπλούμφιλντ, στο χαιρετισμό της αναφέρθηκε στο μεγάλο γεγονός της Μάχης, τονίζοντας πως οι μνήμες του ηρωικού αγώνα παραμένουν ζωντανές μέχρι σήμερα και χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ανέφερε: «Κανένα άλλο γεγονός της κοινής ιστορίας μας δεν έχει μείνει περισσότερο χαραγμένο στη συνείδηση Ελλήνων και Αυστραλών από τη Μάχη της Κρήτης το Μάιο του 1941. 73 χρόνια αργότερα, η μνήμη του ηρωικού αυτού αγώνα παραμένει ζωντανή για τους δύο λαούς μας, καθώς αποτίουμε φόρο τιμής στους στρατιώτες, αλλά και στους πολίτες που με γενναιότητα και με αυταπάρνηση πολέμησαν ενάντια στην τυραννία. Στις δύσκολες αυτές στιγμές αναπτύχθηκε ένας αμοιβαίος σεβασμός και μια βαθιά συναισθηματική σχέση ανάμεσα στους δύο λαούς μας, που παραμένει ανεξίτηλη ως τις μέρες μας. Οι αναρίθμητες προσωπικές ιστορίες Αυστραλών πολεμιστών που πολέμησαν δίπλα στον ελληνικό λαό, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της οικογενειακής ιστορίας χιλιάδων Αυστραλών».
Ακολούθησε η τελετή απονομής του βραβείου της Ένωσης Παλαιών Πολεμιστών και Αποστράτων Αυστραλίας στον καλύτερο μαθητή/τρια των Νομών Ρεθύμνου και Ηρακλείου από την πρέσβη της Αυστραλίας στην Ελλάδα, κυρία Τζένη – Πολυξένη Μπλούμφιλντ, η οποία αναφερόμενη στα βραβεία είπε: «Η χώρα μας αισθάνεται απέραντη ευγνωμοσύνη απέναντι στους Κρητικούς. Και ως ένδειξη αυτής της ευγνωμοσύνης η Ένωση Παλαιών Πολεμιστών και Αποστράτων της Αυστραλίας κάθε χρόνο απονέμει χρηματικά βραβεία σε αριστούχους μαθητές της Κρήτης για να τιμήσει αυτούς τους δεσμούς και να μεταδώσει το μήνυμα της Μάχης της Κρήτης στη νέα γενιά. Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή να απονείμω τα φετινά βραβεία στους αριστούχους μαθητές μας από το Ρέθυμνο τον κ. Γεώργιο Μανουσάκη και από το Ηράκλειο τον κ. Γεώργιο Χονδροζουμάκη. Θερμά συγχαρητήρια σε αυτούς τους μαθητές και στις οικογένειές τους κι ευχόμαστε κάθε ακαδημαϊκή και επαγγελματική επιτυχία».
Νωρίτερα στο Μνημείο Ελλήνων Πεσόντων – Θέση «Λατζιμάς» πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιο, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, κυρία Μαρία Λιονή, ο δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γεώργιος Μαρινάκης και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μυλοποταμιτών, κ. Σπύρος Τρούλης.
Σε γραπτή δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου Ανδρέας Ξανθός μεταξύ άλλων τονίζει: «Στη Μάχη της Κρήτης, που αποτελεί μια ηρωική σελίδα στην ιστορία του κρητικού λαού, αντιπαρατέθηκε ένας σχεδόν άοπλος πληθυσμός με ένα πανίσχυρο στρατιωτικό μηχανισμό που μέχρι εκείνη την ώρα δεν είχε συναντήσει ουσιαστική αντίσταση. Η ηθική υπεροχή ενός λαού που υπερασπίζεται την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της πατρίδας, επέτρεψε να συμβεί αυτό που φάνταζε αδύνατο μπροστά στην παντοδυναμία του γερμανικού στρατού.
Σήμερα λοιπόν, που επιχειρείται η τρομοκράτηση των κοινωνιών από τη δύναμη των χρηματαγορών, σήμερα που επιβάλλεται η μοιρολατρία του μνημονιακού «μονόδρομου», σήμερα που από τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης χειραγωγούνται οι πολιτικές συνειδήσεις των ανθρώπων, σήμερα είναι που το μήνυμα της αντίστασης, της αμφισβήτησης των συσχετισμών δύναμης, της περηφάνιας και της εθνικής αξιοπρέπειας που εξέπεμψε η Μάχη της Κρήτης έχει τεράστια ηθική και πολιτική σημασία. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του φασισμού και του νεοναζισμού δεν γίνεται με υποκριτικά ευχολόγια και με ανέξοδη ρητορεία αλλά με ανάσχεση της κοινωνικής εξαθλίωσης, με στήριξη των αδύναμων, με εξάρθρωση των διασυνδέσεων της Χρυσής Αυγής με τα Σώματα Ασφαλείας, με απομόνωση του ξενοφοβικού, ρατσιστικού και μισαλλόδοξου λόγου, με αυστηρή τιμωρία όσων ενέχονται σε εγκληματικές πράξεις και φυσικά με ριζική ανατροπή του χρεωκοπημένου και ανυπόληπτου πολιτικού συστήματος της μεταπολίτευσης».