Το συντονισμό είχε αναλάβει ο πρόεδρος Γιώργος Βλατάκης, ο οποίος μαζί με τα μέλη του Δ.Σ. υποδεχόταν τον κόσμο με ανεμώνες και ζουμπούλια.
Κατά τη διάρκεια της συνέρρευσης των Ρεθυμνίων και ενώ στην αίθουσα επικρατούσε μία οχλοβοή από τις συναντήσεις των παρευρισκομένων, αίφνης έσβησαν τα φώτα και μονομιάς έπαυσε κάθε ψίθυρος.
Ένας δυνατός προβολέας έπεσε πάνω στο πιάνο και αμέσως η σολίστ δίδα Ελένη Αληφραγκή, η εγγονή του Τάσου και της Καίτης Παλιεράκη ξεκίνησε να παίζει.
«Το ηλιοβασίλεμα της ωριμότητας», έτσι είχε ονοματίσει το πρώτο κομμάτι της, που για πρώτη φορά εκτελούσε στην εκδήλωση. Είχαμε μια δροσερή νεανική παρουσία με τη πρωτοτυπία να παίζει δική της σύνθεση. Τα χειροκροτήματα παρατεταμένα και ο κόσμος την επευφημούσε με μπράβο!!
Ο πρόεδρος κ.Γιώργος Βλατάκης ξεκίνησε την εκδήλωση απαγγέλλοντας τον Ύμνο στη γυναίκα της Κρήτης, του Μιχάλη Καυκαλά, κάνοντας έτσι αναφορά στη γυναίκα και κυρίως στη Ρεθεμνιώτισσα γυναίκα.
«Θυγατέρα τση Κρήτης αρχόντισσα, Καστρινή και Χανιώτισσα,
Παινεμένη κερά Ρεθεμνιώτισα, Σφακιανή, Λασιθιώτισσα.
Γυναίκα καλλιά σου Δεν έχει ο πλανήτης Θυγατέρα τση Κρήτης…..»
Στην αναφορά του μνημόνευσε πολλές γυναίκες όπως την Καλλιρόη Σιγανού Παρέν, την Ιουλία Πετυχάκη, Μελπομένη Κοβαλσκυ, Φερενίκη Βαλαρή, Ευαγγελία Μαραγκουδάκη, Βαρβάρα Μαμαλάκη, Ευφημία Στραπατσάκη, Ιωάννα Τσουδερού, Μαρία Δρανδάκη, Τελέσιλα Αναγνωστοπούλου, Ελευθερία Λυράκη, Ελένη Βογιατζάκη, Κατίνα Χαλκιαδάκη, Αθηνά Τσάκωνα και άλλες. Επίσης την Ευαγγελία Πολιουδάκη, Αθηνά Μαρνιέρου, Λέλα Κούνουπα, Σοφία Ηλιάκη, Ειρήνη Γρηγοριάδου, Δέσποινα Αγγελιδάκη, τις αδελφές Ψύρρη τη Μαρία και την Αθηνά, την Ελένη Βότζη, την Ελένη Παπαδογιάννη, τη Βιργινία Τσουδερού, την Ιωάννα Βαλαρή, τη Μαρία Τσιριμονάκη, τη Μαρία Παπαιωάννου, τη Μαρία Χουρδάκη και τόσες άλλες, οι οποίες έγραψαν και γράφουν ιστορία και τιμούν το Ρέθυμνο.
Πρώτη παρουσίαση στην εκδήλωση η ποιητική συλλογή της ιατρού Αννας Φιλιώτου με τίτλο «δια μέσου Ανοιξης». Ήταν μια έκπληξη η παρουσία της, διότι για πάρα πολλά χρόνια είχε αφιερωθεί στην ιατρική και είχε απομακρυνθεί απ’ όλα. Και τώρα της δόθηκε η ευκαιρία μέσω του συλλόγου αποδήμων Ρεθυμνίων Αττικής να πλησιάσει τους συμμαθητές της, τους φίλους της που έσπευσαν να την συγχαρούν «δια μέσω Άνοιξης».
Ο ποιητής και ζωγράφος Σταύρος Τζώρτζος μίλησε για το έργο και τη ζωή της, άλλωστε ως μας κατέθεσε οφείλει την ίδια του τη ζωή στην Άννα. Η ηθοποιός Δανάη Καλαχώρα θυγατέρα της Αννας Φιλιώτου απήγγειλε ποιήματα της μητέρας της με πολύ έκφραση και πάθος.
Η Αννα Φιλιώτου με δάκρυα συγκίνησης ευχαρίστησε το σύλλογο, αλλά και τους Ρεθεμνιώτες και ανέφερε ότι είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι από αυτούς.
Το μουσικό κομμάτι «βαθιά μέσα στον ωκεανό» από την δίδα Ελένη Αλιφραγκή άλλαξε το κλίμα και μας έφερε στο Ρέθυμνο. Πρωτοετής της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών στο τμήμα μουσικολογίας, η Ελένη αποτέλεσε το συνδετικό κρίκο της όλης εκδήλωσης και μας χάρισε γαλήνη και απόλαυση.
Δεύτερη παρουσίαση ήταν του βιβλίου της Ρεθεμνιώτισσας καθηγήτριας Μαρίας Λαρίου Δρεττάκη με τίτλο «Η γυναίκα κατά τον Ιερό Χρυσόστομο». Την παρουσίαση έκαμε η δόκτορας της Θεολογίας Ευαγγελία Βουλγαράκη και ιδιοκτήτρια των εκδόσεων «Μαΐστρος». Μας μύησε στην ισότητα ανδρός και γυναικός που ο Ιερός Χρυσόστομος κήρυττε εκείνη την εποχή, αλλά που τώρα έχει μεγάλη σημασία και επικαιρότητα.
Η τελευταία μουσική σύνθεση της Ελένης Αληφραγκή με τίτλο «Η παιδική μου ηλικία», ξεσήκωσε θύελλα χειροκροτημάτων, ενώ ο πρόεδρος τις πρόσφερε μπουκέτο με ανεμώνες.
Τιμητική αναφορά στο έργο και τη ζωή της λογοτέχνιδας και δασκάλας Μαρίκας Φρέρη-Βουρδουμπάκη συζ. Βελισάριου, μιας σημαντικής προσωπικότητας με ακτινοβολία ζωντάνιας και δυναμισμού, η οποία αγάπησε και έζησε το σύλλογο στον οποίο συμμετείχε ανελλιπώς αν και δεν ήταν Ρεθύμνια, έκανε η Μιμίκα Μαρκοπούλου, πρόεδρος των Ιεραπετριτών Αθήνας και συγγενής της Μαρίκας Φρέρη. Ήταν τόσο γλαφυρή στη διήγησή της και τόσο παραστατική που ο κόσμος τη χειροκρότησε με θέρμη. Αποκορύφωμα στάθηκε η παρουσίαση μικρής ταινίας με αποσπάσματα από συνεντεύξεις που είχε δώσει η Μαρίκα Φρέρη στην Ελένη Μενεγάκη και στην ΝΕΤ και το οποίο επιμελήθηκε η κυρία Μάκα η πιστή κοπέλα που περιποιόταν την κυρία Μαρίκα. Άφησε μια γλυκιά ανάμνηση σε όλους και συνάμα παραδειγμάτισε για δίψα για τη ζωή, για τον έρωτα, για την αγάπη. Εν συνεχεία ο κ. Βλατάκης πέρασε σε μία άλλη μεγάλη προσωπικότητα την πρώτη Λαογράφο- δημοσιογράφο Ρεθεμνιώτισα, την Ειρήνη Μπριλάκη Καβακοπούλου. Την Σπηλιανή Βλατοπούλα, όπως συνήθιζε να λέει καμαρωτά. Ηχητικά ακούστηκε να τραγουδάει το «Τρώτε και πίνετε άρχοντες..».
Το κοινό ξέσπασε σε χειροκροτήματα. Τη βιογραφία της διάβασε η κυρία Ντίνα Μανώλη-Κλειδή, ενώ ένα άλλο ηχητικό τραγούδι «Τη θάλασσα την αγαπώ», μας έφερε στο νου τη μορφή της. Μία σπουδαία γυναίκα με πάθος για τον τόπο της για την οικογένειά της, για τη λαογραφία, τη θρησκεία και την παράδοση. Θα μείνει φωτεινό παράδειγμα για όλους και για όλες.
Συγκινητική η αναφορά του προέδρου σε πραγματικά περιστατικά που τα είχε ζήσει ο ίδιος, αφού ήταν θεία του, όπως η καταγραφή από την ίδια γεγονότων από το Μπριλογιάννη στον Αλβανικό πόλεμο, το μοιρολόι που η ίδια έλεγε το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης στην Πανωχωριανή Παναγία του Σπηλίου, η ανεύρεση του οικοσήμου της οικογένειας Βλατάκη κ.ά. Είχε πάθος για τους Βλατάδες τους καμάρωνε. Σε όλα της δε τα γραπτά πάντοτε είχε κάτι να επισημάνει για αυτούς.
Φυσικά η εκδήλωση δεν θα μπορούσε να μην έκλεινε με κρητική μουσική. Έτσι στη λύρα ο Γιαννης Κακλής, στα λαούτα ο Ανδρεας Παπαδακης και ο Παντελής Δερμιτζάκη έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για τη γυναίκα, ερμηνεύοντας εκπληκτικές μαντινάδες, ενώ η χορευτική λαογραφική ομάδα του ομίλου «Κρήτες» του Γιώργου Πετράκη με επιλεγμένες κοπελιές, έδωσαν ρεσιτάλ δεξιοτεχνίας χορού. Η εκδήλωση έκλεισε με πλούσιο κρητικό κέρασμα.