Την εκδήλωση διοργάνωναν η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Ρεθύμνου, η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου και ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Καθηγητών Π.Ε. Ρεθύμνου, και τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και του Δήμου Ρεθύμνου – Τμήμα Παιδείας.
Έπειτα από τους χαιρετισμούς, ακολούθησε το καλωσόρισμα των παριστάμενων από την πρόεδρο του Συνδέσμου Συνταξιούχων Καθηγητών, Βαρβάρα Κυριανιτάκη, η οποία μίλησε για το «όμορφο παραμύθι» της μνήμης από την εμπειρία στην εκπαιδευτική διαδικασία καλωσορίζοντας τους αποχωρήσαντες εκπαιδευτικούς στη «νέα τους οικογένεια». Η κα Κυριανιτάκη ανέγνωσε και το ποίημα «Νιότη», του αντιπροέδρου του Συνδέσμου, κ. Μπερβανάκη, που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στη χθεσινή εκδήλωση. «Σας περιμένουμε με αγάπη, να συμμετάσχετε και να αναλάβετε ενεργό δράση και να καταθέσετε τις ιδέες σας για ένα ζωντανό σύνδεσμο συνταξιούχων», είπε η ίδια ανάμεσα σε άλλα καταλήγοντας.
Ακολούθησε η ομιλία του προέδρου της ΕΛΜΕΡ, Νίκου Αδράμη, για το ρόλο του εκπαιδευτικού της δημόσιας εκπαίδευσης στη σημερινή συγκυρία. Κατά τον πρόεδρο της ΕΛΜΕΡ, οι χθεσινοί τιμώμενοι εκπαιδευτικοί οφείλουν να κρατήσουν «Ψηλά τη σημαία των ιδανικών που υπερασπίστηκαν μέσα στις τάξεις τους».
«Επί σειρά ετών προσπαθήσατε να διδάξετε στους μαθητές σας την αξία της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της αξιοκρατίας. Σήμερα από τη θέση του συνταξιούχου εκπαιδευτικού καλείστε να πράξετε ακριβώς το ίδιο, γιατί ίσως περισσότερο από ποτέ η χώρα χρειάζεται, φωτεινούς, ενεργούς πολίτες. Το έμψυχο δυναμικό των σχολείων θα αντλήσει από την εμπειρία σας» ανέφερε ο κ. Αδράμης.
«Ο ήχος του κουδουνιού δε λέει να σβήσει»
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η ομιλία του φιλολόγου, Γιώργου Μαυροτσουπάκη υπό τον τίτλο «Αποχαιρετισμός». Επί της ουσίας ήταν μια αφήγηση, που ορμώμενη από το τελευταίο κουδούνι, της 7ης ώρας της 15ης Μαΐου της περσινής σχολικής χρονιάς, σε κάποιο σχολείο, πραγματευόταν σκέψεις και συναισθήματα ενός καθηγητή που ακούει τον ήχο του σχολικού κουδουνιού για τελευταία φορά. Κι ενώ για πολλούς το κουδούνι αυτό θα σημάνει το τέλος μιας ακόμη σχολικής χρονιάς, για τον καθηγητή που αποχωρεί από την εκπαίδευση σημαίνει πολλά περισσότερα. «Ο ήχος του κουδουνιού δε λέει να σβήσει. Είναι μάλλον ο ήχος της αυτοσυνειδησίας που μας ακολουθεί. Ίσως θα χτυπά πάντα στο νου και στην καρδιά μας, θυμίζοντάς μας ποιοι υπήρξαμε και πως ζήσαμε. Ίσως θα κτυπά για να μας εγείρει σε στιγμές απρόσκοπτης ύπνωσης. Για να μας κινητοποιεί όταν ξεχνιόμαστε. Για να μας εμπνέει δημιουργικά. Και βέβαια, θα χτυπά πιο έντονα, όταν συναντώντας, αργότερα, τα παιδιά, τους παλιούς μαθητές μας, θα μας λένε «Γεια σας κύριε», με εκείνο το χαμόγελο, που λέγαμε πριν, στα χείλη. Μακάρι τον ήχο αυτό να τον ακούμε πάντοτε με ευκρίνεια», είπε ο κ. Μαυροτσουπάκης.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο προϊστάμενος της Β’βάθμιας εκπαίδευσης, Ανδρέας Ταξάκης. «Μετά από όλα όσα ακούσαμε και μας συγκίνησαν, ότι και να πω εγώ θα είναι λίγο», δήλωσε αρχικά από το βήμα. Ο κ. Ταξάκης μίλησε για τη διαχρονική προσφορά του εκπαιδευτικού, αναφέρθηκε στους παριστάμενους συνταξιούχους διατελέσαντες διευθυντές σχολείων και σχολικούς συμβούλους κι ευχαρίστησε τους τοπικούς φορείς που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία των σχολείων. Τέλος, έκανε έναν απολογισμό των δράσεων μαθητών και καθηγητών από Γυμνάσια και Λύκεια του Ρεθύμνου, κατά την περασμένη χρονιά.
Ακολούθησε απονομή των τιμητικών βραβείων στους τριάντα καθηγητές που αποχώρησαν φέτος από την εκπαίδευση. Οι καθηγητές που τιμήθηκαν ήταν οι εξής: Νικόλαος Αντωνάκης, Μαρίνος Βενετάκης, Στυλιανός Βυζιργιανάκης, Ελένη Γαρτζολάκη, Βασίλειος Γουμενάκης, Σοφία Δαφέρμου, Σταματία Ζγουλέτα, Νικόλαος Καλαϊτζιδάκης, Μάρκος Καλούδης, Αργυρή Κανακάρη, Ανδρέας Καπετανάκης, Αναστασία Καρυνιωτάκη, Κωνσταντίνος Κατσιράκης, Αθηνά Κατσούλη, Αλκιβιάδης Κονταξάκης, Γεώργιος Κουφάκης, Μαρία Λαγουδάκη, Γεώργιος Μαυροτσουπάκης, Ελένη Μουρτζανού, Γεώργιος Μπαραδάκης, Ευαγγελία Νικάκη, Παγώνα Παγώνη, Εμμανουήλ Παπαγιαννάκης, Αντώνιος Παρασύρης, Αθανάσιος Πετσαγγουράκης, Γεώργιος Σαλούστρος, Ιωάννης Συσκάκης, Γερασιμούλα Φιλιππάτου, Άννα Χατζηκωνσταντίνου, Σταυρούλα Χριστοδούλου. Τιμητικό βραβείο παρέλαβαν επίσης και οι πρώην Σχολικοί Σύμβουλοι Δημήτριος Μπουνάκης και Γεώργιος Κιμιωνής.
Κατά τη χθεσινή εκδήλωση βραβεύτηκαν και σχολικές ομάδες που υλοποίησαν καινοτόμες δράσεις κατά το σχολικό έτος 2012-2013. Τιμητικός έπαινος επιδόθηκε ισότιμα για τα ημερολόγια του 1ου Γυμνασίου, του Γυμνασίου Γαράζου, του Γυμνασίου Κοξαρές και του Πειραματικού Λυκείου. Από περιοδικά, ισότιμος έπαινος δόθηκε στο «Τρίποντο», του 3ου Γυμνασίου και το «Το 1ο Βήμα», του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου, ενώ με αντίστοιχο έπαινο βραβεύτηκαν και οι εφημερίδες «Στροβιλίσματα», του 2ου Γυμνασίου και «Πανόραμα», του Γυμνασίου-Λυκείου Πανόρμου και τα περιοδικά Λυκείου το «Αντίδοτο», από το 3ο Λύκειο και η «Ωμο-Λογία» από το 2ο Λύκειο. Παράλληλα με ισότιμο έπαινο βραβεύτηκαν και οι ηλεκτρονικές εκδόσεις «Το πρώτο Κουδούνι», του Γυμνασίου-Λυκείου Περάματος, το «Κομβικό Σημείο», του Γυμνασίου Ατσιποπούλου, η «Παναγία της Ομορφιάς», του 3ου Γυμνασίου και αυτή του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου.
Ειδικοί έπαινοι για τις θεατρικές τους παραστάσεις δόθηκαν στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Ρεθύμνου, 1ο, 2ο, 3ο, 4ο και Πειραματικό Γυμνάσιο της πόλης, στο Γυμνάσιο Κοξαρές, Γυμνάσιο Λύκειο Φουρφουρά, Γυμνάσιο και Λύκειο Πανόρμου, 3ο Λύκειο και Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου. Με ειδικό έπαινο βραβεύτηκε το 4ο Γυμνάσιο και για τη ραδιοφωνική του εκπομπή «Αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι». Επιπρόσθετα, 4ο και 2ο Γυμνάσιο, Πειραματικό Γυμνάσιο, Γυμνάσιο Ατσιποπούλου και 1ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου, παρέλαβαν ειδικό έπαινο για τις περισσότερες σχολικές δραστηριότητες, ενώ τα Γυμνάσια Επισκοπής και Ατσιποπούλου για τη χορωδία τους. Τέλος βραβεύτηκε και μαθητής που διακρίθηκε στον Διαγωνισμό της Μαθηματικής Εταιρείας (Ολυμπιάδα), καθώς και μαθητές-τριες ή ομάδες που διακρίθηκαν πανελλαδικά σε διαγωνισμούς ή αγώνες ή με το παράδειγμά τους.
Το πρόγραμμα της βραδιάς ολοκληρώθηκε με την προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ: «Της Λησμονιάς η Βρύση», Η πορεία των Ιερολοχιτών σπουδαστών Ρεθύμνου στην Ήπειρο, την Μακεδονία και τα νησιά, μέχρι την Ένωση. Το ντοκιμαντέρ υλοποιήθηκε από ομάδα μαθητών του 1ου Γενικού Λυκείου Ρεθύμνου, με επιβλέποντα καθηγητή τον Μανούσο Μαραγκάκη.