Έχουν μειωθεί πολύ με προοπτική να μειωθούν περισσότερο
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για τον περασμένο Ιούλιο ο αριθμός των συνταξιούχων πλησιάζει τα 2.570.000 και η μηνιαία δαπάνη για τις συντάξεις ανέρχεται σε 2,262 δισ.
Συνολικά οι συνταξιοδοτικές παροχές ήταν τον περασμένο Ιούλιο σχεδόν 4.473.000 εκ των οποίων τα 2.838.000 ήταν κύριες συντάξεις, το 1.229.000 επικουρικές και περίπου 406.000 μερίσματα.
Η ηλικία των συνταξιούχων
Από τα περίπου 2.569.000 συνταξιούχους το 27% είναι ηλικίας άνω των 81 ετών και το 33% μεταξύ 71 και 80 ετών.
Έχουμε λοιπόν ένα 60% των συνταξιούχων άνω των 70 ετών που αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού ακόμη και σε επίπεδο συνταξιούχων.
Περίπου 407.000 συνταξιούχοι είναι μεταξύ 66 και 70 ετών και 306.000 μεταξύ 61 και 65 ετών. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι εύκολες και γρήγορες συνταξιοδοτήσεις ανήκουν στο παρελθόν.
Γύρω στο 55% της συνταξιοδοτικής δαπάνης αφορά συνταξιούχους άνω των 70 ετών. Η συνολική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων περιλαμβάνει τις κρατήσεις φόρου, τις κρατήσεις υπέρ Υγείας και ΑΚΑΓΕ, ενώ δεν περιλαμβάνει την παροχή ΕΚΑΣ η οποία όμως τείνει να μηδενιστεί εφόσον το ΕΚΑΣ έχει υποχωρήσει στα 15 ευρώ.
Η μέση κύρια σύνταξη είναι της τάξης των 723 ευρώ με τη μέση σύνταξη γήρατος στα 819 ευρώ.
Η μέση επικουρική σύνταξη είναι στα 172 ευρώ ενώ το μέσο μέρισμα κινείται στα 98 ευρώ.
Το σύστημα έχει σταματήσει να είναι αρκετά πολυτελές, όπως ήταν πριν τη χρεοκοπία του ελληνικού Δημοσίου και την αναγκαστική ένταξη σε πρόγραμμα-μνημόνιο και αυτό εξηγεί τις δεύτερες σκέψεις των Ευρωπαίων εταίρων και πιστωτών οι οποίοι κινούνται στην κατεύθυνση να μην επιμείνουν στη νέα μείωση των παλαιών συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου του 2019.
Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει να επιδείξει 11 σημαντικές παρεμβάσεις για μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων, ΕΚΑΣ και των εφάπαξ ενώ έχει προχωρήσει στη διαρθρωτική αλλαγή του συστήματος με τη μεγάλη μείωση, μεσοσταθμικά της τάξης του 14%, των νέων συντάξεων που άρχισαν να δίνονται τον Ιούνιο του 2016.
Γκρίζα σύννεφα στον ορίζοντα
Η περικοπή δαπανών σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό σύστημα είναι εξαιρετικά σημαντική αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα προστατεύσει τους συνταξιούχους από νέες μειώσεις στις συντάξεις τους.
Οι δυνατότητες της οικονομίας είναι περιορισμένες σήμερα σε σχέση με το 2008 εφόσον έχει μεσολαβήσει μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) κατά 23%.
Ο λόγος ασφαλισμένων εργαζόμενων προς συνταξιούχους είναι απογοητευτικός εφόσον έχουμε μόλις 3,7 εκ. εργαζόμενους για 2.570.000 συνταξιούχους και εμφανίζει τάση παραπέρα επιδείνωσης.
Μεγάλο πρόβλημα για την προοπτική του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού είναι η δημογραφική γήρανση του πληθυσμού και η απόλυτη μείωσή του με τη βοήθεια του brain drain που απομακρύνει εκατοντάδες χιλιάδες δυναμικούς νέους από τη χώρα για οικονομικούς και επαγγελματικούς λόγους.
Τα τελευταία χρόνια ανοίγει και η ψαλίδα μεταξύ θανάτων και γεννήσεων. ‘Έχουμε μπει σε μία φάση κοινωνικής, δημογραφικής κρίσης με τους θανάτους να ξεπερνούν σε ετήσια βάση τις γεννήσεις κατά 35 ως 40 χιλιάδες.
Προσθέστε στα παραπάνω την προοπτική της μείωσης του αριθμού των Ελλήνων σε παραγωγική ηλικία, τις δυσκολίες να περάσουμε σε φάση σταθερής και δυναμικής ανάπτυξης και στους περιορισμούς της επιδότησης του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος από τον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να υπάρξουν τα πλεονάσματα που θα επιτρέψουν την εξυπηρέτηση του τεράστιου δημόσιου χρέους και μπορείτε να συμπεράνετε προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν οι συντάξεις.