Το Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας του Ινστιτούτου Τεχνολογίας & Εκπαίδευσης Grant, υλοποιεί για πρώτη φορά στο Ρέθυμνο το τμήμα «Τυροκομία», σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης και με την ACTA-Τεχνοβλαστός του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Η τυροκομία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους πρωτογενούς παραγωγής για τη χώρα μας και ιδιαίτερα για την Κρήτη.
Το Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας αντιλαμβανόμενο την ανάγκη για Πιστοποιημένους επαγγελματίες στον χώρο της Τυροκομίας, παρέχει την ειδικότητα «Πιστοποιημένος Τεχνίτης Τυροκομίας».
Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο ώστε να εφοδιάσει τους εκπαιδευόμενους με όλες τις απαραίτητες πρακτικές και θεωρητικές γνώσεις σχετικά με τη μεταποίηση γάλακτος και την παραγωγή τυριών σύμφωνα με του Κανονισμούς, τα διεθνή πρότυπα και την ελληνική νομοθεσία.
Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα αναπτύσσει θέματα όπως την παραγωγή του γάλακτος και τις συνθήκες παραγωγής του, τη σημασία της α’ ύλης, τις φυσικοχημικές ιδιότητες του γάλακτος, τους κανόνες ατομικής υγιεινής και υγιεινής χώρων για την παραγωγή γάλακτος, τους χώρους και τον εξοπλισμό τυροκομείου σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς, τα διεθνή πρότυπα και την Ελληνική Νομοθεσία. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος πραγματοποιούνται τυροκομήσεις σε Συνεργαζόμενο Τυροκομείο της Σχολής όπου αναπτύσσονται οι τεχνικές παραγωγής παραδοσιακών τυριών άλμης, παραδοσιακών σκληρών τυριών, τυριών πλαθόμενης τυρομάζας, τυριών τυρογάλακτος και άλλων εγχώριων τυριών αλλά και τυριών ξενικής προέλευσης.
Επίσης, πραγματοποιούνται εργαστηριακά μαθήματα για την παρασκευή γιαούρτης και παγωτού και αναλύσεις γάλακτος και τυριών, παρασκευάζεται άλμη, γίνεται οργανοληπτικός έλεγχος τυριών. Επιπλέον, γίνεται επίδειξη των χώρων και της διάταξης εξοπλισμού του γαλακτοκομείου και τυροκομείου. Ακόμα, οι συμμετέχοντες ενημερώνονται για την τυποποίηση των προϊόντων, τη συσκευασία, και την αποθήκευση τους και την κοστολόγηση της α’ ύλης. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές επισκέψεις σε τυροκομικές μονάδες.
– Η εκπαίδευση περιλαμβάνει θεωρητικά μαθήματα και πρακτική άσκηση σε συνεργαζόμενα Τυροκομεία.
– Διδάσκουν έμπειροι τυροκόμοι και τεχνολόγοι τροφίμων.
Περισσότερες πληροφορίες στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας & Εκπαίδευσης Grant (Κωνσταντινουπόλεως 34, Ρέθυμνο). Τηλ: 2831058503, Φαξ: 2831058603, e-mail: info@grant.edu.gr website: www.grant.edu.gr
Κατερίνα Κορνελάκη Οικονομάκη, Διευθύντρια Εκπαίδευσης GRANT