Για τον Ιούνιο μεταφέρεται η επαναλειτουργία των ξενοδοχείων του Ρεθύμνου, καθώς η μέχρι σήμερα απουσία κρατήσεων αλλά και οι ακυρώσεις δεν επιτρέπουν στις περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες να ανοίξουν νωρίτερα.
Η 14η Μαΐου, ημερομηνία την οποία έχει ανακοινώσει ο υπουργός Τουρισμού ως ημέρα ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού, είναι ενδεικτική και αποτελεί επί της ουσίας ένα σήμα κατατεθέν για τους ενδιαφερόμενους επισκέπτες. Οι κρατήσεις για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου αφενός είναι λίγες και αφετέρου έχουν γίνει με πολύ ευέλικτες πολιτικές ακυρώσεων, γεγονός που τις καθιστά αβέβαιες.
Εν τω μεταξύ η χθεσινή ανακοίνωση του δεύτερου μεγάλου τουριστικού οργανισμού της Αγγλίας της Jet 2 περί έναρξης των πτήσεων στις 24 Ιουνίου χαρακτηρίζεται για ολόκληρη την Κρήτη και το Ρέθυμνο ειδικότερα ως μια πολύ κακή εξέλιξη, με δεδομένο ότι οι βρετανική αγορά αποτελεί μια από τις βασικότερες του ρεθεμνιώτικου τουρισμού.
Αν και βρισκόμαστε στα μέσα Απριλίου και είθισται αυτό το διάστημα υπό φυσιολογικές συνθήκες να έχει γίνει το 60% των κρατήσεων όλης της σεζόν, αυτό όχι μόνο δεν συμβαίνει, αντιθέτως οι κρατήσεις μπαίνουν με το σταγονόμετρο.
Η σεζόν αναμένεται να ξεκινήσει μετά τα μέσα Ιουνίου και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας, αλλά και των χωρών προέλευσης των επισκεπτών μας. Το ενδιαφέρον και η ζήτηση μπορεί να είναι αυξημένα, ωστόσο αυτά δεν μεταφράζονται σε κρατήσεις γεγονός που οφείλεται στις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς που έχουν επιβάλλει διάφορες χώρες εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας του covid 19. Το τοπίο εξακολουθεί ναι είναι θολό και οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής θα είναι αυτές που θα κρίνουν την πορεία και την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου του 2021.
Την ίδια στιγμή φαίνεται πως έχουν ανοίξει ανταγωνιστικοί τουριστικοί προορισμοί, όπως είναι αυτός της Μαγιόρκα και κάποιες περιοχές της Τουρκίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΤUI η Γερμανία έχει επανεκκινήσει τις κρατήσεις για Μαγιόρκα, Μεξικό ενώ συνεχίζονται οι κρατήσεις για Κανάρια Νησιά, Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Δομινικανή Δημοκρατία, την Κούβα και τις Μαλβίδες. Αντιθέτως έως το τέλος Απριλίου έχουν ακυρωθεί τα τουριστικά πακέτα από την Ολλανδία προς την Κροατία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία, το Μαρόκο, την Καραϊβική.
Επίσης έως τις 31 Μαΐου έχουν ακυρωθεί ταξίδια για Αίγυπτο, Τυνησία, Τουρκία, Βουλγαρία .
Ακυρώθηκαν ακόμα όλα τα ταξίδια από το Βέλγιο έως τις 27 Απριλίου. Οι εξαιρέσεις είναι οι προορισμοί της Πορτογαλίας, της Μαγιόρκα, της Ίμπιζα που έχουν ακυρωθεί ως τις 18 Απριλίου, ενώ οι διακοπές για προορισμούς Αιγύπτου, Μαρόκο, Τυνησία και Τουρκία έχουν ακυρωθεί ως τις 31 Μαΐου. Την ίδια στιγμή οι Σουηδοί κλεινού διακοπές για τα Κανάρια Νησιά, ενώ η Ελβετοί πραγματοποιούν κρατήσεις για Αίγυπτο, Τουρκία, Κροατία, Μάλτα, Σουηδία, Μαγιόρκα και Μέξικο. Και η Πολώνια έχει ξεκινήσει κρατήσεις για το Πράσινο Ακρωτήριο, κανάρια Νησιά, Τουρκία και Αίγυπτο.
Αγωνιούν πράκτορες και ξενοδόχοι: «αν δεν πρασινίσει η Ελλάδα στον ευρωπαϊκό χάρτη, δεν θα επανεκκινήσει ο κλάδος»
Από την άλλη πλευρά ξενοδόχοι και πράκτορες δηλώνουν έτοιμοι για να υποδεχτούν τους τουρίστες και να εφαρμόσουν με ακρίβεια και αυστηρότητα τα περσινά υγειονομικά πρωτοκόλλα επιστρατεύοντας ένα ακόμα μέτρο που έχει ένα κάνει με την διενέργεια των rapid test στο προσωπικό τους προκειμένου να εξασφαλιστούν με κάθε τρόπο οι όροι υγειονομικής ασφάλειας.
Η πανδημία του κορονοϊού και η έξαρσή της το τελευταίο διάστημα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες έχουν φρενάρει τις κρατήσεις από αιμοδότριες τουριστικά χώρες της Ελλάδας. Για το λόγο αυτό, όπως τονίζουν, είναι απαραίτητο να βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας και να «πρασινίσει» η Ελλάδα στον ευρωπαϊκό χάρτη, ώστε να αποτελέσει την τελική επιλογή των τουριστών. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως λένε, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα…
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Μανόλης Τσακαλάκης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» τόνισε: «ουσιαστικά η σεζόν θα ανοίξει στο τέλος Ιουνίου. Όλα τα άλλα είναι ευσεβείς πόθοι. Έπρεπε σαν χώρα να δώσουμε ένα σήμα στη διεθνή κοινότητα για επανεκκίνηση του τουριστικού κλάδου. Αυτό το δώσαμε με τις ανακοινώσεις του υπουργού ότι ξεκινάμε τις 14 Μαΐου να υποδεχόμαστε τουρίστες. Από κει και περά απομένουν άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον προγραμματισμό των τουρ οπερέιτορς και τη ζήτηση που υπάρχει για διακοπές, ώστε να ακολουθήσει προγραμματισμός των πτήσεων.
Από ό,τι φαίνεται μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν ύπαρχουν κρατήσεις. Έχουν τα slots (χρονοθυρίδες). Μέχρι 14 Μαΐου, η χώρα δέχεται πελάτες με συγκεκριμένες διαδικασίες που προβλέπουν καραντίνα, τεστ, προέλευση επισκεπτών από συγκεκριμένες χώρες με ποσόστωση. Από τις 14 Μαΐου και μετά υπάρχει ελεύθερη προσέλευση με συγκεκριμένη πάλι διαδικασία που έχει εξαγγείλει ο υπουργός, που είναι το υγειονομικό διαβατήριο, το μοριακό τεστ 72 ωρών και τεστ αντισωμάτων. Πέραν όμως από αυτό, δεν αρκεί να είμαστε μόνο εμείς ένας «πράσινος» προορισμός, που δεν είμαστε. Πρέπει λοιπόν αρχικά να «πρασινίσουμε» στον ευρωπαϊκό χάρτη για να έρθουν πελάτες. Δεν θα έρθει κανείς τουρίστας σε μια επιβαρυμένη επιδημιολογικά περιοχή. Όλη η χώρα τώρα βρίσκεται στο «κόκκινο».
Ο κ. Τσακαλάκης πρόσθεσε ότι βούληση και πρόθεση όλων των επιχειρηματιών του Ρεθύμνου είναι να ανοίξουν τις μονάδες τους την φετινή σεζόν, αρκεί βέβαια να υπάρχουν κρατήσεις «Προς το παρόν δεν υπάρχει ενδιαφέρον από κάποιο ξενοδόχο για να ανοίξει στις 14 Μαΐου, γιατί δεν έχει πελάτες. Όμως είμαστε έτοιμοι αν υπάρχουν πελάτες να ανοίξουμε. Η βούληση και η πρόθεση όλων των συνάδελφων ξενοδόχων είναι να επαναλειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους την φετινή χρονιά. Κάθε επιχειρηματίας ανάλογα με τις κρατήσεις του θα το πράξει. Οι κρατήσεις που υπάρχουν σήμερα είναι πολύ λίγες και οι περισσότερες αφορούν το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, που εκτιμούν οι επισκέπτες ότι τότε η Ελλάδα θα είναι «πράσινη». Επίσης με τον τρόπο που γίνονται οι κρατήσεις και την πολιτική των ακυρώσεων εκτιμούμε ότι θα υπάρχουν πολλές ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής. Εξακολουθούμε να βαδίζουμε στα τυφλά, ελπίζουμε τέλος Απριλίου – αρχές Μαΐου να έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός σε όλη την Ευρώπη και να ξεκαθαρίζει το τοπίο στον τουριστικό κλάδο. Επίσης δεν αρκεί να είναι ανοιχτά μόνο τα ξενοδοχεία πρέπει να είναι όλη η αγορά ανοιχτή για να απολαύσουν τις διακοπές τους οι επισκέπτες μας» κατέληξε.
Από την πλευρά του σε σχετικές δηλώσεις του ο πρόεδρος του συνδέσμου τουριστικών πρακτόρων του νομού, Στράτος Μπερέτης, ανάφερε: «αν η Ελλάδα και η Κρήτη γίνουν «πράσινες» στον ευρωπαϊκό χάρτη τότε αυτόματα θα αλλάξει το τοπίο γιατί θα πάψουν να είναι σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα που φρενάρουν μέχρι και σήμερα τις κρατήσεις γιατί κανένας δεν θέλει να έρθει σε μια χώρα που θα κάνει καραντίνα. Δειλά δειλά θα ανοίξει ο τουρισμός στις 14 Μαΐου, σύμφωνα και με τις δηλώσεις το υπουργού. Βέβαια υπάρχουν ακόμα διευκρινίσεις που πρέπει να δοθούν σχετικά με την πληρότητα στα τουριστικά λεωφορεία και τα υγειονομικά πρωτοκολλά και ευελπιστούμε να γίνουμε σύντομα «πράσινη» περιοχή για να μην υπάρχουν δεσμεύσεις. Στο Ρέθυμνου υπάρχουν κάποιες λίγες κρατήσεις για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου όμως δεν ξέρουμε αν θα γίνουν, καθώς υπάρχουν ευέλικτες πολιτικές ακυρώσεων, ενώ ακόμα και οι αεροπορικές εταιρίες ακυρώνουν πτήσεις, οπότε επί της ουσίας τον Ιούνιο θα ανοίξει η σεζόν. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι Σκανδιναβοί που αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι του πελατολογίου μας είναι πολύ πίσω. Δηλαδή παρότι προχωρούν οι εμβολιασμοί τους δεν βλέπουμε κρατήσεις από αυτούς στα συστήματά μας. Γενικώς είμαστε σε κατάσταση αναμονής. Ενδιαφέρον υπάρχει, δυστυχώς είναι πολύ δυσάρεστη εξέλιξη η ανακοίνωση της jet2 για την Αγγλία που θα ξεκινήσει τις πτήσεις στις 24 Ιουνίου. Σίγουρα θα έχουμε απώλειες από εκεί αν δεν ανατραπούν τα δεδομένα. Μόλις η Κρήτη γίνει «πράσινη» θα επανεκκινηθούν ο κρατήσεις. Σίγουρα η σεζόν θα εξαρτηθεί από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Όσες κρατήσεις γίνονται τώρα είναι ελάχιστες. Το 2019 τέτοια περίοδο είχαμε πληρότητες 60-70%, τωρα με τα βίας φτάνουμε στο 30% των κρατήσεων».
Το σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού υιοθέτησε η Παγκόσμια Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού
Εν τω μεταξύ ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού παρουσίασε ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, υπό την ιδιότητα του προέδρου της Παγκόσμιας Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (Π.Ο.Τ), σε συνεδρίαση η οποία πραγματοποιήθηκε υβριδικά υπό την αιγίδα της Σαουδικής Αραβίας. Αντικείμενο της συνεδρίασης αποτέλεσε η επανέναρξη του παγκόσμιου τουρισμού για το 2021.
Ο κ. Χάρης Θεοχάρης εισηγήθηκε ένα σχέδιο δράσης το οποίο περιλαμβάνει τέσσερις άξονες: 1) Την επανεκκίνηση του ασφαλούς διασυνοριακού ταξιδιού, 2) την ασφαλή μετακίνηση των τουριστών, 3) την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, 4) τη στήριξη της εργασίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών.
Οι προτάσεις του Έλληνα Υπουργού Τουρισμού εγκρίθηκαν ομόφωνα από την ολομέλεια της Παγκόσμιας Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων του Π.Ο.Τ. και αποτελούν τις συστάσεις του προς τα μέλη του.
Όπως επεσήμανε ο κ. Θεοχάρης, «η υιοθέτηση ψηφιακών λύσεων υγείας, ή αλλιώς τα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά της CΟVID-19, θα εξασφαλίσουν την ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας μεταξύ των κρατών. Η Ευρώπη υιοθέτησε την πρόταση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και προχωρά με την εισαγωγή ενός Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού, το οποίο θα συμβάλλει στη διευκόλυνση των μετακινήσεων και στη συνακόλουθη ενίσχυση του τουρισμού».
Όσον αφορά στη στήριξη της ρευστότητας και της εργασίας στον κλάδο, ο Υπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι «στο σύνολό τους τα κράτη-μέλη της τεχνικής ομάδας της Παγκόσμιας Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων του Π.Ο.Τ. συμφωνούν ότι προτεραιότητα θα πρέπει να έχει η εφαρμογή προγραμμάτων ρευστότητας, για την υποστήριξη του κεφαλαίου κίνησης των ευάλωτων τουριστικών επιχειρήσεων. Εξίσου σημαντική είναι η ενίσχυση της πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως τα επιδοτούμενα δάνεια, σε εκείνες τις τουριστικές επιχειρήσεις που προτάσσουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας».
Ειδικά ως προς τη στήριξη της εργασίας, ο κ. Χάρης Θεοχάρης τόνισε ότι «η ανάπτυξη δεξιοτήτων και η προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού εγγυώνται την τεχνολογική μετάβαση των τουριστικών επιχειρήσεων. Κατ’ αυτό τον τρόπο γίνονται περισσότερο ανταγωνιστικές. Η δωρεάν πρόσβαση σε προγράμματα κατάρτισης, με την υποστήριξη ψηφιακών πλατφορμών, όπως αυτά που προσφέρει η Ακαδημία του Π.Ο.Τ. για την Ψηφιακή Εκπαίδευση, αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».
Σε ό,τι αφορά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών, ο υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε ότι «είναι πρωτεύουσας σημασίας το να γνωρίζουν οι τουρίστες με σαφήνεια τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφάλειας σε κάθε προορισμό, καθώς και τα δικαιώματά τους για πιθανές ακυρώσεις ή επαναπρογραμματισμό του ταξιδιού τους».
Στη συνάντηση της Παγκόσμιας Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων του Π.Ο.Τ. μετείχαν με παρεμβάσεις ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού κ. Ζουράμπ Πολολικασβίλι, υπουργοί Τουρισμού από όλο τον κόσμο, στελέχη της τουριστικής βιομηχανίας, καθώς και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών. Μεταξύ αυτών, ήταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας και η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ναυσιπλοΐας κ.ά.