Σε ένα δίμηνο και συγκεκριμένα περί τα μέσα Μαρτίου φαίνεται πως οδηγείται η δημοπράτηση του μεγάλου έργου του Ρεθύμνου που αφορά στην κατασκευή του διυλιστηρίου στο Γιαννούδι προκειμένου να δοθεί μια λύση στο σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης που αντιμετωπίζει το ανατολικό Ρέθυμνο. Το έργο αυτό έχει περάσει από σαράντα κύματα, καθώς αν και αρχικά είχε ενταχθεί στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Φιλόδημος», στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νέο πρόγραμμα «Α. Τρίτσης», τη στιγμή που οι ενστάσεις στο διαγωνισμό είχαν ως αποτέλεσμα αυτό να χρήζει επαναδημοπράτησης με συμπληρωματικές μελέτες. Στο πλαίσιο αυτό, καθώς η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση δεν επαρκούσε για την συμπλήρωση του φάκελου με τις διορθωτικές μελέτες ζητήθηκε οικονομική συνδρομή της Περιφέρειας Κρήτης με το ποσό των 2 εκ. ευρώ.
Αν και ο περιφερειάρχης Κρήτης εξαρχής ανταποκρίθηκε θετικά, ωστόσο, απαιτούνται κάποιες διαδικασίες και έγκριση του κονδυλίου στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας για το 2021 για την ένταξη του έργου σε κωδικό της Περιφέρειας, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουν οι διαδικασίες προκήρυξης του διαγωνισμού, από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης.
Το έργο κατασκευής του διυλιστηρίου στο Γιαννούδι σχεδιάστηκε για να λύσει οριστικά το πρόβλημα υδροδότησης της βόρειας ζώνης του Ρεθύμνου, εξασφαλίζοντας επαρκείς ποσότητες νερού από το Φράγμα Ποταμών για τους Δήμους Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου. Η περιοχή που θα κατασκευαστεί το διυλιστήριο, σε χώρο όπου έχει αγοραστεί από το 2007, 48 στρεμμάτων, στην τοποθεσία Λουτράκι βρίσκεται στα όρια Γιαννουδίου-Πρασσών.
Το έργο είναι κομβικής σημασίας, αφού καθημερινά θα παρέχει 30 χιλιάδες κυβικά νερού, την ώρα που τους καλοκαιρινούς μήνες σήμερα δίνονται 30 χιλ. κυβικά από Αργυρούπολη και Λίμνη Κουρνά.
Σημειώνεται ότι πλέον το έργο έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 21 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα της αυτοδιοίκησης «Αντώνης Τρίτσης».
Η υλοποίησή του θα συμβάλει στην οικιστική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, ενώ σε πλήρη λειτουργία, το διυλιστήριο θα λύσει το πρόβλημα ύδρευσης της βόρειας ζώνης των Δήμων Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου, σε πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων και επισκεπτών.
«Ο προϋπολογισμός του έργου με την συμπληρωματική χρηματοδότηση της Περιφέρεια φτάνει πλέον τα 21,5 εκ. ευρώ. Από την ενημέρωση που έχω από τον περιφερειάρχη μόλις εγκριθεί ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας θα ληφθεί απόφαση για δέσμευση του ποσού. Τα τεχνικά δελτία και τα τεύχη δημοπράτησης είναι έτοιμα και όπως τα υπολογίζουμε μέσα στον Μάρτιο θα είμαστε έτοιμοι να δημοπρατήσουμε. Λαμβάνοντας υπόψη τις διαδικασίες των ενστάσεων εκτιμούμε ότι χρειάζονται 2,5-3 μήνες για την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο, άρα το καλό σενάριο είναι να έχουμε ανάδοχο μέσα Ιουνίου» ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» το εκτελεστικό μέλος του Ο.Α.Κ., Θοδωρής Νίνος.
Παράλληλα, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης «τρέχει» για να ολοκληρώσει μια ακόμα μελέτη, που αφορά ένα συνοδό έργο του διυλιστηρίου που αφορά την κατασκευή μιας δεξαμενής, ώστε το νερό να καταλήγει με φυσική ροή στις εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. σε Τρία Μοναστήρια, Γάλου και Καστελλάκια. Το συνοδό αυτό έργο που σχεδιάστηκε να γίνει στην θέση «Πατρέλα» είναι απαραίτητο έτσι ώστε το νερό με φυσική ροή να καταλήγει διυλισμένο στη δεξαμενή και στη συνέχεια να υδρεύει την πόλη χωρίς να απαιτούνται αντλήσεις και με μηδενικό ενεργειακό κόστος.
Χαρακτηριστικά το εκτελεστικό μέλος του Ο.Α.Κ. Θοδωρής Νίνος εξήγησε: «Ο Ο.Α.Κ. κάνει τη μελέτη για την κατασκευή της δεξαμενής. Έχουν ήδη ληφθεί τα στοιχεία και οι οριζοντιώσεις της περιοχής από τους μελετητές και προχωρούν στις υδραυλικές μελέτες. Απαιτείται ακόμα ενάμισης μήνας για να ολοκληρωθεί ο φάκελος. Μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη θα αναζητήσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία είτε από το υπουργείο Υποδομών είτε από το υπουργείο Εσωτερικών είτε ακόμα και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ακριβή προϋπολογισμό του έργου δεν έχουμε ακόμη, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη, υπολογίζουμε ωστόσο ότι θα φτάσει περί τα 3 εκ. ευρώ (μελέτη για την δεξαμενή και τον αγωγό).
Ο σχεδιασμός που είχε υλοποιηθεί από τη Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. από το 2010 προέβλεπε ότι ο αγωγός θα σταματούσε στον Πλατανιά. Τώρα επειδή από εκεί θα απαιτούνται αντλήσεις για να φτάσει το νερό στις δεξαμενές είτε σε αυτές που βρίσκονται στα Τρία Μοναστήρια είτε στα Καστελλάκια είτε στου Γάλλου που είναι οι τρεις κύριες δεξαμενές που υδροδοτούν την πόλη – προβλέψαμε ότι εφόσον υπάρχουν προϋποθέσεις τεχνικά με φυσική ροή και μηδενικό ενεργειακό κόστος αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε αυτό το συνοδό έργο και με την κατασκευή δεύτερου αγωγού να φτάνει το νερό στα Πευκάκια με μηδενικό ενεργειακό κόστος. Στην ουσία η Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. θα πάρει από κει το νερό και με υφιστάμενα δίκτυα, θα μπορέσει να το οδηγήσει στη δεξαμενή του Γάλλου και στα Τρία Μοναστήρια».
Το έργο αυτό είναι συμπληρωματικό και θα υλοποιηθεί ανεξάρτητα από το έργο κατασκευής του διυλιστηρίου που θα προηγηθεί.
Ξεκινούν οι εργασίες κατασκευής του αρδευτικού έργου του Ρεθύμνου
Παράλληλα, μετά την υπογραφή της σύμβασης για επέκταση του κεντρικού αγωγού άρδευσης η συνολική αξιοποίηση του Φράγματος των Ποταμών, μπαίνει σε προτεραιότητα με σημαντικά οφέλη για το Ρέθυμνο τα επόμενα χρόνια. Ήδη έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος για το έργο που αφορά την «Αξιοποίηση Φράγματος Ποταμών Αμαρίου: Επέκταση Κεντρικού Αγωγού Άρδευσης». Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 3.242.481,88 ευρώ με ΦΠΑ, το οποίο είναι ενταγμένο ως 1ο βασικό υποέργο στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η εργολαβία περιλαμβάνει το σύνολο των αναγκαίων και απαραίτητων εργασιών για την επέκταση του κεντρικού αγωγού, μεταφοράς του νερού, από το φράγμα Ποταμών προς τον κάμπο Ρεθύμνης και συγκεκριμένα για το τμήμα από τον οικισμό Πηγής έως τον οικισμό Πρίνου, ώστε να καταστεί πλήρως λειτουργικό το σύνολο του έργου «Φράγμα Ποταμών Ρεθύμνου», όπως αυτό αρχικά σχεδιάσθηκε για την άρδευση 24.000 στρεμμάτων του κάμπου Ρεθύμνου.
«Ο εργολάβος έχει εγκατασταθεί. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει καταθέσει στην υπηρεσία η έναρξη εργασιών επί του πεδίου προσδιορίζεται στις 14 Φεβρουαρίου. Η καθυστέρηση που υπάρχει οφείλεται στο γεγονός ότι οι σωλήνες που έχουν προδιαγραφεί στο έργο εισάγονται στο μεγαλύτερο μέρος τους με αποτέλεσμα να υπάρχει καθυστέρηση στην παραλαβή τους. Από την ενημέρωση που έχουμε από τον εργολάβο θα παραλάβει τους σωλήνες τέλος Φεβρουαρίου. Το υπόλοιπο κομμάτι από την πλευρά του Γιαννουδίου θα ξεκινήσει στις 14 Φεβρουαρίου» είπε ο κ. Νίνος.
Η υλοποίηση του έργου επέκτασης του αγωγού άρδευσης χαρακτηρίζεται υψίστης σημασίας, μια και σήμερα πολλές περιοχές αρδεύονται με πόσιμο νερό. Η υλοποίησή του αυτομάτως συνεπάγεται εξοικονόμηση υδάτων για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες υδροδότησης. Επίσης, πολλές γεωτρήσεις (30) που σήμερα χρησιμοποιούνται για την άρδευση θα σταματήσουν να δουλεύουν και οι κάτοικοι θα αξιοποιούν το νερό του φράγματος των Ποταμών για τις καλλιέργειές τους.
Σύμφωνα με τη μελέτη ο χρόνος ολοκλήρωσης και παράδοσης του έργου είναι οι 18 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.
Το έργο αφορά στο σύνολο των αναγκαίων και απαραίτητων εργασιών για την επέκταση του κεντρικού αγωγού, με συνολικό μήκους 6,7 χλμ. μεταφοράς ύδατος, από το φράγμα Ποταμών προς τον κάμπο Ρεθύμνης και συγκεκριμένα για το τμήμα από τον οικισμό Πηγής έως τον οικισμό Πρίνου που περιλαμβάνει τις περιοχές των οικισμών Λούτρα, Παγκαλοχώρι, Αστέρι, Χαμαλεύρι, Βιράν Επισκοπή, Έρφοι και Πρίνος, ώστε να καταστεί απολύτως λειτουργικό το σύνολο του έργου, όπως αυτό αρχικά σχεδιάσθηκε για την άρδευση 24.000 στρεμμάτων του κάμπου Ρεθύμνου.
Η επιπλέον αρδευόμενη έκταση που εντάσσεται είναι περίπου 14.000 στρέμματα. Επιπλέον, περιλαμβάνονται οι αναγκαίες βελτιώσεις στην τροφοδοσία των αρδευτικών υποδομών των οικισμών Άδελε και της Πηγής με νέους αγωγούς σύνδεσης από πολυαιθυλένιο. Παράλληλα το έργο περιλαμβάνει και νέα αρδευτικά δίκτυα που θα καλύπτουν τμήματα των περιοχών Γιαννούδι, Ξηρό Χωριό και Μυσσίρια καθώς και μία νέα μεταλλική δεξαμενή στην περιοχή Γιαννουδίου.