Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες κατασκευής της νέας μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στο Αμάρι. Όπως ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο δήμαρχος, ο εργολάβος εκτελεί αυτή την περίοδο τις εργασίες στο νέο κύτταρο του ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων), το οποίο κύτταρο θα έχει ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, ενώ η αποπεράτωση του εργοστασίου, σύμφωνα με τον ίδιο, θα γίνει εντός των προβλεπόμενων από τη σύμβαση χρονοδιαγραμμάτων και το έργο θα περατωθεί τον Απρίλιο του 2021.
«Οι εργασίες στο κύτταρο του ΧΥΤΥ εκτελούνται αυτό το διάστημα με εντατικούς ρυθμούς και με βάση το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει η σύμβαση. Υπολογίζεται να ολοκληρωθεί το κύτταρο του ΧΥΤΥ μέχρι τον Σεπτέμβριο. Και πιστεύω Μάρτιο – Απρίλιο θα ολοκληρωθεί στο σύνολό του το έργο» ανάφερε ο Παντελής Μουρτζανός.
Το έργο περιλαμβάνει και τη λειτουργία της υποδομής για 60 μήνες, με δικαίωμα προαίρεσης 60 μήνες επιπλέον.
Το έργο κατασκευάζεται στη θέση «Κουλέ Μασχάλια» εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αμαρίου. Η θέση του έργου είναι αυτή όπου βρίσκεται ήδη εγκαταστημένος ο υφιστάμενος ΧΥΤΑ Αμαρίου, θα λειτουργεί για 5 χρόνια με δικαίωμα μονομερούς παράτασης από τον ΕΣΔΑΚ για άλλα 5 χρόνια.
Η Μονάδα Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) θα εξυπηρετεί όλους τους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και θα έχει συνολική δυναμικότητα 43.000 τόνων ανά έτος τροφοδοτούμενη με 35.600 τόνους σύμμεικτα στερεά απόβλητα και 7.400 τόνους προδιαλεγμένα Οργανικά.
Το έργο, ύψους 32.088.329,36€, χρηματοδοτείται από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ και η υλοποίησή του θα βελτιώσει αισθητά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Κρήτης, θα αναβαθμίσει τις δομές διαχείρισης των απορριμμάτων. Με αυτό το έργο, η διαδικασία διαχείρισης των απορριμμάτων στο Αμάρι εκσυγχρονίζεται και χρησιμοποιώντας όλες τις προηγμένες μεθόδους, παράγεται όφελος για την κοινωνία.
Το έργο περιλαμβάνει μονάδα επεξεργασίας στερεών αποβλήτων είναι συνολικής δυναμικότητας 35.600 τόνων Αστικών Σύμμεικτων Αποβλήτων (ΑΣΑ) ανά έτος. Περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες υποδομές και την προμήθεια κινητού εξοπλισμού.
Τα οφέλη από τη λειτουργία της Μονάδας
Τα απορρίμματα αποκτούν αξία μέσω των ανακυκλώσιμων υλικών.
Το ενεργειακό αποτύπωμα της μονάδας που θα κατασκευαστεί θα είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με τις αντίστοιχες μονάδες επεξεργασίας ΑΣΑ.
Η παραγωγή κόμποστ άριστης ποιότητας θα δώσει τη δυνατότητα στους γεωργούς να αντικαταστήσουν μέρος των κοστοβόρων λιπασμάτων που χρησιμοποιούν.
Λύνεται το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Π.Ε. Ρεθύμνου για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 10 ετών.
Δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την έναρξη της μετάβασης στην κυκλική οικονομία στο Ρέθυμνο.
Η Τεχνολογία που θα εφαρμοστεί
Η τεχνολογική λύση που ενσωματώνεται στη Μονάδα, αφορά στη Μηχανική Διαλογή για την ανάκτηση Ανακυκλώσιμων Υλικών (χαρτί, πλαστικό, μέταλλο, γυαλί).
Το οργανικό ρεύμα των σύμμεικτων στερεών αποβλήτων και το ρεύμα του Προδιαλεγμένου Οργανικού θα οδηγούνται σε αναερόβια χώνευση για την παραγωγή βιοαερίου και την αξιοποίηση αυτού σε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής εγκατεστημένης ισχύος 999kW.
To χώνευμα από αυτό το υλικό κομποστοποιείται και μετά από ειδική επεξεργασία παραδίδεται προς αξιοποίηση σε κατάλληλες εφαρμογές κυρίως στον γεωργικό τομέα και αλλού.
Η εγκατάσταση θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες μονάδες:
– Μονάδα υποδοχής και προσωρινής αποθήκευσης των εισερχόμενων στερεών αποβλήτων.
– Μονάδα υποδοχής και προσωρινής αποθήκευσης των εισερχόμενων προδιαλεγμένων οργανικών.
– Μονάδα μηχανικής επεξεργασίας και οπτικών διαχωρισμών των αποβλήτων με στόχο ανάκτηση ανακυκλώσιμων.
– Μονάδα αναερόβιας βιολογικής επεξεργασίας για την παραγωγή βιοαερίου και αξιοποίηση αυτού σε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής.
– Μονάδα αερόβιας κομποστοποίησης του οργανικού κλάσματος των στερεών αποβλήτων και των προδιαλεγμένων οργανικών.
– Μονάδα ωρίμανσης του κομποστοποιημένου υλικού. Μονάδα εξευγενισμού – ραφιναρίας του κομποστοποιημένου υλικού μετά την ωρίμανση, ώστε να παραχθεί κόμποστ συγκεκριμένων προδιαγραφών.
– Μονάδες περιβαλλοντικής προστασίας.