Παράταση έως το τέλος του Σεπτεμβρίου του 2022 δόθηκε με απόφαση της οικονομικής επιτροπής του δήμου Ρεθύμνου στο έργο που αφορά τις παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο 1ο γυμνάσιο Ρεθύμνου. Πρόκειται για ένα έργο με συνολικό προϋπολογισμό 900.000 ευρώ.
Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου, σύμφωνα με τη σύμβαση ήταν οι 19 μήνες από τη 10/06/2020 οπότε και υπογράφτηκε η σύμβαση. Ωστόσο, όπως επισημάνει ο ανάδοχος στη δημοτική αρχή «Το έργο εκτελείται κατά διαστήματα που το σχολικό συγκρότημα παραμένει κλειστό δηλαδή τη θερινή περίοδο και την περίοδο των διακοπών. Λόγω της πανδημίας του κορονοϊού τη θερινή περίοδο του 2020 και του 2021 δεν κατέστη δυνατό να εκτελεστούν οι εργασίες με τον προβλεπόμενο ρυθμό λόγω της καθυστέρησης που προκάλεσε η πανδημία στην παράδοση υλικών και υπηρεσιών».
Με την παραπάνω επιχειρηματολογία ο εργολάβος ζήτησε και πήρε παράταση για να παραδώσει το έργο στο τέλος του Σεπτεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο χρηματοδοτείται από το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)», στο πλαίσιο του ΕΠ «Κρήτη 2014 – 2020» (Άξονας Προτεραιότητας 2: «Βιώσιμη Ανάπτυξη με αναβάθμιση του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Κρήτη» – Δράση 4.c.1: Εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια κτίρια).
Με το συγκεκριμένο έργο, ο δήμος Ρεθύμνης θα αναβαθμίσει ενεργειακά το κτίριο του σχολείου εκτελώντας εργασίες, οι οποίες θα συμβάλουν στη δραστική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και θα βελτιώσουν αισθητά τις κλιματολογικές συνθήκες διεξαγωγής των μαθημάτων εντός των αιθουσών.
Συγκεκριμένα, οι εσωτερικές και εξωτερικές επεμβάσεις, αφορούν σε:
– Εξωτερική θερμομόνωση σε όλες τις εξωτερικές αδιαφανείς επιφάνειες του κτιρίου.
– Αντικατάσταση παλαιών ανοιγμάτων με νέα κουφώματα.
– Εφαρμογή οριζόντιων, μόνιμων και σταθερών προβόλων σκίασης στα επίπεδα του ισογείου και του α’ ορόφου, στις εξωτερικές όψεις καθώς και στις όψεις του αίθριου.
– Εγκατάσταση νέων αυτόνομων συσκευών κλιματισμού σε όλους τους χώρους του σχολείου.
– Εγκατάσταση αντλιών θερμότητας στο δώμα του γυμναστηρίου.
– Αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου καυστήρα – λέβητα πετρελαίου με νέο καυστήρα.
– Αντικατάσταση των παλαιών ενεργοβόρων φωτιστικών με νέα, λαμπτήρων led, χαμηλής κατανάλωσης.
– Εγκατάσταση συστήματος κεντρικής διαχείρισης καταναλώσεων (BEMS) του κτιρίου αποσκοπεί στη βελτιστοποίηση των συστημάτων κλιματισμού και φωτισμού.
– Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στο δώμα του κτιρίου.
Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Άγγελος Μαλάς, έχει επανειλημμένως επισημάνει τη σημασία τέτοιων παρεμβάσεων με αγροπεριβαλλοντικά οφέλη που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων:
«Η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων είναι μία επιτακτική ανάγκη των τελευταίων χρόνων. Γενικά οι ενεργειακές αναβαθμίσεις είναι μία πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια από τον δήμο, σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρώπης που έχουν να κάνουν με την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη βελτίωση των υποδομών στη σχολική στέγη. Είναι κάτι απαραίτητο, οφείλουμε πέρα από την κατασκευή μεγάλων σχολείων, που γνωρίζουμε ότι στον δήμο τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό. Οφείλουμε να αναβαθμίσουμε και τα υφιστάμενα και να παρέχουμε το καλύτερο δυνατόν περιβάλλον στη μαθητική κοινότητα» υποστηρίζει.
Στο ίδιο πλαίσιο αυτό τόσο μέσα από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα των «Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων» (ΟΧΕ) όσο και από το ΠΕΠ Κρήτης έχει να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια, ώστε να υλοποιήσει τις απαραίτητες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής αναβάθμισης σε τέσσερα συνολικά σχολεία. Πρόκειται για το 5ο Δημοτικό, το 6ο Δημοτικό, το 7ο Δημοτικό και το 13ο Δημοτικό. Οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και για κάθε σχολείο ο προϋπολογισμός ανέρχεται στις 800.000 ευρώ.