ΥΛΟΠΟΙΟΥΝ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΥΦΕΣΗ
Τοπικές επιχειρήσεις απορροφούν τους πόρους του ΕΣΠΑ
• Στο Ρέθυμνο αναμένεται να υλοποιηθούν έργα συνολικού προϋπολογισμού 54 εκατ. ευρώ, στους τομείς τουρισμού, εμπορίου και μεταποίησης
Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΣΥΝΟΛΑΚΗ
Με ικανοποιητικούς ρυθμούς εξελίσσεται στην Κρήτη η απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, μέσω του προγράμματος ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους τομείς τουρισμού, μεταποίησης και εμπορίου. Υφιστάμενες αλλά και νέες επιχειρήσεις, στο Ρέθυμνο και στους υπόλοιπους νομούς του νησιού, βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων για τα οποία εξασφάλισαν έγκριση από το ΕΣΠΑ, επιδιώκοντας με επιχειρηματικές ενέργειες και παρεμβάσεις που κρίνουν απαραίτητες να ενισχύσουν τη θέση τους στην αγορά και να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της ύφεσης.
Στο πρόγραμμα «Ενίσχυση Μ.Μ.Ε. που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου-Υπηρεσιών», το οποίο στοχεύει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, έχουν ενταχθεί συνολικά 1.464 επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Κρήτης, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν με κονδύλια του ΕΣΠΑ 2007-2013 ύψους 197,5 εκ. ευρώ. Μεγάλο ενδιαφέρον, παρά τα προβλήματα ρευστότητας των επιχειρήσεων και την απουσία τραπεζικής χρηματοδότησης, υπήρξε και στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, όπου εγκρίθηκαν 346 επιχειρήσεις, με προϋπολογισμό σχεδίων ύψους 54,5 εκατ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των προτάσεων αφορά τον τομέα του τουρισμού, γεγονός που δείχνει ότι παλαιοί και νέοι επιχειρηματίες αποφασίζουν να επενδύσουν στον συγκεκριμένο τομέα, ο οποίος θεωρείται ότι μπορεί να αναδειχθεί σε κλάδο στρατηγικής σημασίας και να παίξει τον ρόλο της ατμομηχανής στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Ο μέσος όρος των προτάσεων που κατέθεσαν επιχειρηματίες του Ρεθύμνου για την ανάπτυξη των τουριστικών επιχειρήσεών τους, ανέρχεται στο ποσό των 150.000 ευρώ περίπου.
Σημαντικός αριθμός επενδυτικών σχεδίων κατατέθηκε και στη θεματική ενότητα «Εμπόριο-Υπηρεσίες», ενώ λιγότερες είναι οι προτάσεις για την κατηγορία «Μεταποίηση». Ο μέσος όρος των προτάσεων που κατατέθηκαν ανέρχεται στο ποσό των 40.000-50.000 ευρώ περίπου.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι εκτός από υφιστάμενες επιχειρήσεις, έντονο ενδιαφέρον προκύπτει και για τη δημιουργία νέων, κάτι που σύμφωνα με μελετητές και συμβούλους επιχειρήσεων, οφείλεται στο ότι οι πολίτες διαπιστώνουν ότι οι συνθήκες δυσκολεύουν στην αγορά εργασίας και αποφασίζουν να δημιουργήσουν «κάτι δικό τους», στην προσπάθειά τους να βγουν από το οικονομικό αδιέξοδο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο στάδιο της υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων έχουν εισέλθει μέχρι στιγμής σχεδόν οι μισές από τις επιχειρήσεις που έχουν εξασφαλίσει το «πράσινο φως» από το πρόγραμμα, ωστόσο οικονομολόγοι και στελέχη της «Αναπτυξιακής Κρήτης» εκτιμούν ότι το ποσοστό της απορρόφησης κονδυλίων θα αυξηθεί κατά πολύ το προσεχές διάστημα, καθώς οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού θα εκτελέσουν τα έργα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Ο κ. Αριστείδης Φραγκάκης, στέλεχος της «Αναπτυξιακής Κρήτης», σε δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Μετά την ολοκλήρωση της χρονικής περιόδου που διανύουμε θα προκύψουν ασφαλή συμπεράσματα, διότι από εδώ και στο εξής μπαίνουν στο στάδιο της υλοποίησης οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού. Η τουριστική περίοδος ολοκληρώθηκε τέλος Οκτωβρίου, για κάποιες αρχές Νοεμβρίου, επομένως από τώρα έως και τον Φεβρουάριο είναι η περίοδος που μπορούν οι εποχικές επιχειρήσεις να προβούν σε παρεμβάσεις.
Μέχρι στιγμής υλοποιούνται συνολικά περίπου 500 επενδυτικά σχέδια στην Κρήτη, επομένως οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ενταγμένων προτάσεων θα προχωρήσει.
Η τουριστική σεζόν βοήθησε σημαντικά τις επιχειρήσεις της Κρήτης, υπάρχει ρευστό στην αγορά και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι κάποιες εταιρείες έχουν αρχίσει να λαμβάνουν εγγυητικές από τις τράπεζες, έστω και δειλά-δειλά, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα απορροφηθεί το μεγαλύτερο ποσοστό των κονδυλίων του προγράμματος».
Παράταση για τα ενταγμένα υπό όρους έργα
Έως την 1η Δεκεμβρίου 2014 θα διαρκέσει η χρονική παράταση για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών που απαιτούνται για τα ενταγμένα υπό όρους έργα, σύμφωνα με υπουργική απόφαση. Στη συγκεκριμένη κατηγορία ανήκουν 50 επιχειρήσεις της Κρήτης, οι οποίες υπέβαλαν ένσταση, καθώς αρχικά δεν είχαν εγκριθεί και, πλέον εφόσον δικαιώθηκαν, έχουν συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο για να ακολουθήσουν τις προϋποθέσεις που έχουν οριστεί. Συγκεκριμένα, κατά την υποβολή των δικαιολογητικών θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει το 30% της επένδυσης ή να έχουν εγκεκριμένο δάνειο που να αντιστοιχεί στο 20% τουλάχιστον του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου.
«Σύμφωνα με την Υ.Α. με Α.Π. 10558 / 5121 / A2 – 31-10-2014 αποφασίσθηκε ο ορισμός, για τα ενταγμένα υπό όρους έργα, της 1ης Δεκεμβρίου 2014 ως νέας καταληκτικής ημερομηνίας, αντί της 31ης Οκτωβρίου 2014, του σημείου 7 της με Α.Π. 7391/4148/Α2/25-06-2014 Υπουργικής Απόφασης. Η ηλεκτρονική υποβολή ολοκληρώνεται στις 5:00 μ.μ. της 1-12-2014. Η υποβολή σε έντυπη μορφή γίνεται είτε ιδιοχείρως στον αρμόδιο εταίρο του ΕΦΕΠΑΕ, μέχρι τις 5:00 μ.μ. της 1-12-2014, είτε ταχυδρομικά (ή με courier) εντός της 1-12-2014» αναφέρεται σε ανακοίνωση της «Αναπτυξιακής Κρήτης».