Οι προοπτικές που ανοίγονται για ανέργους και νέους που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν με τη βοήθεια της πολιτείας, μέσω της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο. Σε αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι Δήμων του Νομού αλλά και νέοι που έχουν συστήσει Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοι.Σ.Επ.), με σκοπό να συζητήσουν το θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η Κοινωνική Οικονομία σε σχέση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ο θεσμός της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας είναι νέος στη χώρα μας και αφορά πρωτοβουλίες και δράσεις νέων ανθρώπων, οι οποίοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις προς τους δήμους, με σκοπό να λάβουν την απαιτούμενη χρηματοδότηση αλλά και κάθε είδους υποστήριξη για την υλοποίησή τους.
Στον σημαντικό ρόλο του νέου αυτού θεσμού αναφέρθηκε ο δήμαρχος του Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Μετά τις μνημονιακές δεσμεύσεις που δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα στελέχη που αποχωρούν, εφαρμόζεται ένας νέος θεσμός οι λεγόμενες Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), οι οποίες απευθύνονται στη νεολαία, τους άνεργους που έχουν θέληση και διάθεση να εργαστούν. Με προγραμματικές συμβάσεις αρχικά και με διαγωνισμούς πλέον επιτελούν όλες αυτές τις λειτουργίες του δημοτικού συστήματος, που είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν με άλλους τρόπους. Επίσης αυτή η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα «ανοίγει φτερά» και σε άλλους τομείς της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και χαίρομαι που στο Ρέθυμνο ακούω φιλόδοξες προτάσεις νέων ανθρώπων που θέλουν να ασχοληθούν με τα βότανα, την καθαριότητα, το πράσινο, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την καθημερινότητα. Εμείς σαν Δήμος Ρεθύμνης θα θέλαμε να υπάρχει μόνιμο προσωπικό, η στελεχιακή του δομή να είναι διαρκής με ανθρώπους που να μην αισθάνονται εργασιακή ανασφάλεια αλλά όπως ξέρετε αυτό δεν είναι στις επιλογές μας, είναι βουλές άλλων. Η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη κατέχει ένα πολύ υψηλό ποσοστό στην απασχόληση, άνω του 20%, στην Ελλάδα και σε αυτόν τον τομέα είμαστε ακόμη σε εβρυακό επίπεδο. Ελπίζω όλοι μαζί πολιτεία και κοινωνία να υποστηρίξουμε τους νέους ανθρώπους που έχουν και τις δυνατότητες και τη διάθεση να εργαστούν».
Κάλεσμα προς όλους τους ανέργους και τους νέους ανθρώπους που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν μέσω της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας απηύθυνε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αναπτυξιακού Κέντρου Ορεινού Μυλοποτάμου «Ψηλορείτης Α.Ε.» Σωκράτης Κεφαλογιάννης και επεσήμανε: «Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι να ενώσει τις δυνάμεις των τοπικών κοινωνιών με σκοπό να υλοποιήσουν δράσεις, έχουν ως στόχο την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής τους, για παράδειγμα θα μπορούν οι δήμοι να παραχωρήσουν σε Κοι.Σ.Επ. τις υποδομές τους, ώστε οι νέοι άνεργοι της περιοχής να τους δώσουν μια νέα διάσταση στην αναπτυξιακή προοπτική. Μια άλλη διάσταση θα μπορούσε να είναι η παροχή υπηρεσιών τόσο σε επίπεδο καθαριότητας όσο και σε επίπεδο υποδομών, όπου οι δήμοι αδυνατούν σε αυτή τη φάση να υλοποιήσουν δράσεις με τις περικοπές και τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί σε αυτούς. Οι νέοι άνεργοι μπορούν καθίσουν να βρούνε τις κοινές τους αναφορές, να αναπτύξουν τη δική τους ιδέα και να υποβάλλουν την πρότασή τους στον Δήμο, ώστε να μπορέσει ο Δήμος να στηρίξει και οικονομικά αυτή την πρωτοβουλία».
Αξιοποιούν τα κρητικά βότανα
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της σύμπραξης νέων ανθρώπων που επιχειρούν να δραστηριοποιηθούν μέσω της Κοινωνικής Οικονομίας είναι η Κοι.Σ.Επ «Ε.Π.Τ.Α». Πρόκειται για επτά Ρεθεμνιώτες, που έχουν ως στόχο την ολοκληρωμένη ανάδειξη και αξιοποίηση των κρητικών βοτάνων και παράλληλα στοχεύουν με την παραγωγή να προσφέρουν υπηρεσίες με την καλλιέργεια και προώθηση και άλλων κρητικών παραδοσιακών προϊόντων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής της Κοι.Σ.Επ. «Ε.Π.Τ.Α» Γιώργη Λελεδάκη, ο τομέας των βοτάνων είναι ένας από αυτούς που προσφέρεται για απασχόληση, καθώς το ενδιαφέρον και η ζήτηση είναι μεγάλη.
«Η κριτική ρίγανη έχει υψηλή ζήτηση, θεωρούμε με την έρευνα που έχουμε κάνει και συζητώντας με ειδικούς επιστήμονες ότι η μαλοτήρα αυτή την στιγμή στέκει πολύ ψηλά στην προτίμηση των καταναλωτών και κυρίως στο εξωτερικό, ασφαλώς το χαμομήλι, το φλισκούνι, ο δίκταμος και η λεβάντα. Το θέμα είναι η σωστή καλλιέργεια, ανάδειξη και προώθηση. Νομίζω ότι είναι ένας τομέας που έχει περιθώρια ανάπτυξης, εμείς βέβαια σκοπεύουμε να ασχοληθούμε με τα βότανα χωρίς να ξεχνάμε τον κοινωνικό μας χαρακτήρα ως Κοι.Σ.Επ. και να ιδρύσουμε ένα βοτανικό πάρκο, στο οποίο να δίνονται πληροφορίες για τα βότανα σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και ο στόχος μας είναι η ολοκληρωμένη ανάδειξη, ακόμη και η απόσταξη, μετά την καλλιέργεια και την αποξήρανση» αναφέρει ο κ. Λελεδάκης.
Όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, η ζήτηση είναι αυξημένη και ιδιαίτερα από το εξωτερικό, αρκεί όμως να υπάρχει συνεπεία στην ποιότητα, πάνω από όλα, αλλά και στην ποσότητα. «Ακόμα βέβαια δεν έχουν αναγνωριστεί οι θεραπευτικές ιδιότητες όλων των βοτάνων θεσμικά στην Ε.Ε., γίνεται μια προσπάθεια για αυτό το θέμα από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Βιοκαλλιεργητών με τη συνεργασία του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Στόχος είναι παράλληλα να ενημερώσουμε και τον κόσμο για τη σωστή χρήση των βοτάνων, γιατί θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα βότανα ναι μεν κινούνται στην παράδοση της λαϊκής θεραπευτικής αλλά δεν είναι τσάι το βότανο, είναι φάρμακο και πρέπει να ξέρουμε πως το χρησιμοποιούμε και να προσέχουμε τη φύση και το περιβάλλον, αποφεύγοντας τη νόθευση. Ξέρετε πάρα πολλά από τα βότανα που υπάρχουν στην αγορά στην λιανική είναι εισαγόμενα, ανακατεμένα με δικά μας, πρέπει λοιπόν να κατοχυρώσουμε τα κρητικά βότανα και να τα αναδείξουμε με σωστό τρόπο, προστατεύοντας το περιβάλλον είτε από την υπερβόσκηση είτε από την αυθαίρετη συλλογή» κατέληξε ο κ. Λελεδάκης.