Η αγορά μέσω διαδικτύου είναι μία μόδα που έχει κάνει την εμφάνισή της στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Εύκολα και γρήγορα από την οθόνη του υπολογιστή με ένα πάτημα κουμπιού μπορεί κάποιος να κάνει την έρευνα αγοράς του και να παραγγείλει οτιδήποτε θέλει. Μία μεγάλη γκάμα ιστοσελίδων αγορών μέσω Internet δίνει τη δυνατότητα σε όσους μπορούν να διαχειρίζονται το διαδίκτυο να αγοράζουν από είδη ρουχισμού μέχρι κινητά τηλέφωνα ή ηλεκτρονικές συσκευές, από αξεσουάρ μέχρι ταξιδιωτικά εισιτήρια.
Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που μιλούν για επικινδυνότητα του εν λόγω τρόπου αγορών. Πίσω από την ευκολία που παρέχει σε εκείνους, οι οποίοι αγοράζουν μέσω διαδικτύου, ελλοχεύει ο κίνδυνος να μείνουν δυσαρεστημένοι από κάποιες αγορές τους ή ακόμα και να πέσουν θύματα απάτης. Γι’ αυτό το λόγο σημαντική προϋπόθεση για την ασφαλή διαδικτυακή αγορά είναι η προσοχή στις ιστοσελίδες και την αξιοπιστία τους, καθώς και άλλων λεπτομερειών που ωστόσο καθιστούν ασφαλείς τις αγορές αυτές.
Βέβαια, αυτή η νέα τάση έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στο τοπικό εμπόριο. Λόγω της κρίσης, των υψηλότερων τιμών στα διάφορα καταστήματα και της έλλειψης χρόνου και διάθεσης να βγουν στους δρόμους, για να προμηθευτούν αυτά που χρειάζονται, κάποιοι καταφεύγουν σε αυτόν τον τρόπο προμήθειας, με αποτέλεσμα την ολοένα (και) φθίνουσα πορεία των καταστημάτων.
Σε ηλεκτρονικές αγορές έχουν στραφεί και οι νέοι του Ρεθύμνου
Επειδή σε αγορές μέσω του διαδικτύου επιδίδεται περισσότερο η νεολαία, αφού είναι πιο εξοικειωμένη με τη χρήση του, τα «Ρ.Ν.» βρήκαν και ρώτησαν κάποιους νέους του Ρεθύμνου για το αν προτιμούν τον συγκεκριμένο τρόπο, για ποιούς λόγους και σε ποια είδη.
«Αγοράζω μέσω Ίντερνετ και πολύ θα έλεγα! Το προτιμώ γιατί είναι πιο γρήγορο και άνετο αν και περιέχει κινδύνους. Αυτό όμως ξεπερνιέται αν δώσεις την πρέπουσα σημασία, όπως και στα «παραδοσιακά» καταστήματα», ανέφερε η Βενετία.
«Ως τώρα δεν έχω ψωνίσει από το ίντερνετ, γιατί προτιμώ να στηρίζω την τοπική αγορά. Όμως δεν αποκλείω ότι θα το κάνω στο μέλλον, γιατί οι ευκαιρίες είναι πολλές», δήλωσε η Ελένη.
«Χρησιμοποιώ αρκετές φορές την αγορά μέσω ίντερνετ, γιατί είναι πιο γρήγορο και ψάχνω μόνη μου αυτό που θέλω και μου αρέσει, χωρίς κάποιος να προσπαθεί να με πείσει για κάποια αγορά! Τις περισσότερες φορές έχει καλύτερες τιμές», είπε η Εμμανουέλα.
«Έχω ψωνίσει μέσω διαδικτύου, αλλά όχι ρούχα και παπούτσια. Είμαι λίγο επιφυλακτική και δεν θέλω να μπω στη διαδικασία να επιστρέφω πράγματα, κι έτσι στηρίζω και την αγορά του Ρεθύμνου όσο μπορώ», αναφέρει η Ελένη.
«Εγώ προσωπικά αγορές μέσω ίντερνετ δεν έχω κάνει. Δεν έχω ασχοληθεί με το θέμα, προτιμώ να κάνω τη βόλτα μου στην αγορά, να βλέπω και να προχωρώ σε αγορές», δήλωσε η Αντωνία.
«Δεν κάνω αγορές μέσω διαδικτύου, προτιμώ να τα βλέπω από κοντά πριν ψωνίσω», δηλώνει η Πέρσα.
«Από το διαδίκτυο κάνω αγορές κυρίως αεροπορικών εισιτηρίων, λόγω της άμεσης και γρήγορης εξυπηρέτησης και των σχετικά καλύτερων τιμών», αναφέρει η Ηλέκτρα.
«Κάνω συχνά αγορές μέσω ίντερνετ κυρίως σε ηλεκτρονικά-ηλεκτρικά είδη και παπούτσια. Εκεί υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων, καλύτερες τιμές και μπορείς να κάνεις έρευνα αγοράς σε πολύ λιγότερο χρόνο από ότι αν κατέβεις στην αγορά», δηλώνει ο Γιάννης.
«Κάνω συχνά αγορές μέσω διαδικτύου, συνήθως ρούχα και καλλυντικά, επειδή τα βρίσκω σε καλύτερες τιμές», λέει η Μαρία.
«Μπορεί να χρησιμοποιώ το ίντερνετ για τις αγορές μου, αλλά μόνο όσον αφορά κινητό, θήκες και λάπτοπ και πάντα ψάχνω από που θα τα παραγγείλω, γιατί υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι. Τα υπόλοιπα όμως τα αγοράζω από την δική μας αγορά, αφενός γιατί ξέρεις τι αγοράζεις κι αφετέρου γιατί αν δεν στηρίξουμε τον τόπο μας, θα το βρούμε μπροστά μας», δηλώνει ο Μανόλης.