Το πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε και μαζί με αυτό συμπληρώθηκαν 36 ημέρες καραντίνας. Το δεύτερο κύμα του κορονοϊού έχει αφήσει “γυμνά” τα γήπεδα, όχι μόνο του Ρεθύμνου αλλά και της επικράτειας ολόκληρης.
Λογικά, το εμβόλιο κατά του ιού που έχει αποτελέσει μάστιγα στον αιώνα που διανύουμε, θα μπορούσε να δώσει μια αίσθηση αισιοδοξίας αλλά και αναπροσαρμογής, μια αίσθηση αναθέρμανσης των συσχετισμών και προφανώς μια συνάντηση-τηλεδιάσκεψη (με όποιον τρόπο) των ανθρώπων του χώρου, εν προκειμένω των ΕΠΣ για να δουν πως θα πράξουν στο ενδεχόμενο που ανοίξουν τα πρωταθλήματα με την έλευση του νέου χρόνου.
Μια πρώτη επίσημη τοποθέτηση για το τί μέλει γενέσθαι ήρθε από βόρεια μεριά, από αρκετά χιλιόμετρα μακριά δηλαδή, με τον πρόεδρο της ΕΠΣ Δράμας τον κ. Γιώργος Χατζησαρόγλου να αναφέρει ότι τα τοπικά πρωταθλήματα θα μπορούν να ανοίξουν (εφόσον τα κρούσματα δείξουν μια σημαντική πτώση) στις 10 Φεβρουαρίου, ημέρα Τετάρτη.
Η προσέγγιση προφανώς είναι σωστή ωστόσο αφού μιλάμε για άνοιγμα πρωταθλημάτων, γιατί να μην είναι τρεις μέρες νωρίτερα όπου θα πέσει Σαββατοκύριακο οπότε, υπάρχει και η σχετική διευκόλυνση των ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών. Άλλωστε οι Τετάρτες έτσι κι αλλιώς, θα αποτελέσουν την κατά συνθήκη αγωνιστική ημέρα ως εμβόλιμη υποχρέωση αν θέλουμε να ολοκληρωθούν ως τις αρχές του Ιουνίου του 2021 τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα.
Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι ανάγκη να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση εντός των ημερών για να υπάρξει μία ενημέρωση, ένας μπούσουλας για το ποιές μπορεί να είναι οι επιδιώξεις της ΕΠΣΡ. Ένας σχεδιασμός έστω και στο θολό τοπίο που υπάρχει τώρα, μόνο κακό δεν θα κάνει γιατί έστω και δικαιολογημένα, όλοι έχουμε πέσει στον λήθαργο των κρουσμάτων και της απαγόρευσης σχεδόν στα πάντα. Εκτός από το να δουλεύει το μυαλό μας… Ας το εκμεταλλευτούμε όλο αυτό το κενό διάστημα, ιδίως οι άνθρωποι που μπορούν να κάτσουν σε γραφείο.
Επίσης, επειδή οι ημερομηνίες, λίγο ως πολύ είναι “συμπερασματικές” (σ.σ. αν ανοίξουν τα πρωταθλήματα τον Φεβρουάριο θα είναι συγκεκριμένος ο αριθμός των αγωνιστικών υποχρεώσεων που μπορούν να δώσουν τα σωματεία), μοιάζει σοφό να μπούμε σε υπολογισμούς για να μην βρεθούμε όλοι προ εκπλήξεως.
Για παράδειγμα αν το πρωτάθλημα ξεκινήσει τέλη Ιανουαρίου ίσως και να μπορεί να προχωρήσει ο θεσμός του κυπέλλου… Αν φτάσουμε Φεβρουάριο μήνα, είναι πολύ δύσκολο να “τρέξουν” οι ομάδες δύο θεσμούς μαζί.
Σημαντικά τα “εάν”, πιο σημαντικά τα “εφόσον”
Όλα αυτά τα “αν” και τα “εφόσον” είναι ανάγκη να μπουν στο τραπέζι των προβλέψεων και των υπολογισμών έστω και κατά συνθήκη.
Βέβαια, ο καθένας μπορεί να υποστηρίξει… “έχουμε Χριστούγεννα, έρχονται οι εκλογές της ΕΠΟ (29/12) ενώ ποιός μπορεί να ξέρει εάν ακολουθήσει και τρίτο κύμα πανδημίας τον ερχόμενο Μάρτιο;…”
Ακόμα κι αυτά όμως είναι ανάγκη -επαναλαμβάνουμε- να συζητηθούν, να υπάρξει ένα σχέδιο, μία σαφή ένδειξη του τί μπορεί να μας επιφυλάσσει η χρονιά.
Δύο προβληματικές σεζόν
Αυτό που λίγοι -ακόμα και οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές- δεν αντιλαμβάνονται είναι ότι η πανδημία στοιχίζει ήδη δύο ποδοσφαιρικές σεζόν (2019-20, 2020-21) σε περίπτωση που υπάρξει συνέχεια στα πολλά κρούσματα.
Δύο σεζόν είναι πολλές στην πορεία ενός αθλητή. Πόσο μάλλον όταν είναι και επαγγελματίας. Ευτυχώς στην περίπτωση αυτή κάτι τέτοιο πλην ενός μικρού ποσού που λαμβάνουν πολλοί, δεν υφίσταται.
Σε κάθε περίπτωση όμως μιλάμε για δύο προβληματικές σε άσκηση σεζόν με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.