Το πρόγραμμα αφορά την ενσωμάτωση στην εργασία 100 ατόμων, κατοίκων του Δήμου Ρεθύμνου, οι οποίοι είναι άνεργοι-εγγεγραμμένοι στους καταλόγους του ΟΑΕΔ, ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ με χαμηλά εισοδήματα, νέοι επιστήμονες.
Το τοπικό σχέδιο απασχόλησης περιλαμβάνει δράσεις, όπως κατάρτιση και επιμόρφωση, εκπαιδευτική πρακτική άσκηση σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, εκπόνηση business plan, εξειδικευμένες υπηρεσίες αξιολόγησης και έρευνας για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων (με αιχμή την Κοινωνική Οικονομία), παροχή υποστήριξης σε νομικά και φορολογικά θέματα κ.α.
Ο στόχος του είναι, οι ωφελούμενοι άνεργοι, αφού ολοκληρώσουν την προετοιμασία τους μέσω των παραπάνω δράσεων, να είναι σε θέση ώστε:
• να ιδρύσουν επιχειρήσεις, οι οποίες θα αξιοποιούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής τους.
• να αποκτήσουν τις προϋποθέσεις για να επιδοτηθούν/επιχορηγηθούν από άλλα επενδυτικά προγράμματα.
• να αναπτύξουν δεξιότητες που θα καλύψουν τις διαπιστωμένες ανάγκες των τοπικών επιχειρήσεων που θα τους προσλάβουν.
Για την επιμόρφωση των συμμετεχόντων θα πραγματοποιηθούν τέσσερα προγράμματα κατάρτισης 150 ωρών για 25 άτομα το καθένα, με εκπαιδευτικό επίδομα 5 ευρώ ανά ώρα (μεικτά). Τα προγράμματα αυτά θα αφορούν στα παρακάτω αντικείμενα:
– Κατάρτιση Στελεχών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων.
– Τυποποίηση και Επεξεργασία Τοπικών Αγροτικών Προϊόντων.
– Ανάπτυξη Επιχειρηματικότητας στην Κοινωνική Οικονομία.
– Κατάρτιση Στελεχών Κατ’ οίκον Φροντίδας ατόμων που χρήζουν βοήθειας.
Οι φορείς που συμμετέχουν στο «Δίκτυο για την Απασχόληση Δήμου Ρεθύμνης» είναι οι εξής: Αγροτικός Συνεταιρισμός Ρεθύμνης «Ένωση Α.Σ.Ρ.» (Συντονιστής), Δήμος Ρεθύμνης, ΚΕΚ Ανάπτυξη Κρήτης, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρεθύμνου και Σωματείο Ιδιοκτητών Καταστημάτων Εστίασης και Συναφών Επαγγελμάτων.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γ. Μαρινάκης, επεσήμανε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος υλοποιούνται τρεις μελέτες, οι οποίες θα συμβάλλουν στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των προτερημάτων του προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές ανάγκες και δυνατότητες της ρεθεμνιώτικης κοινωνίας. Το περιεχόμενο των μελετών είναι:
– Μελέτη τοπικής αγοράς εργασίας: Στόχος η ανάλυση των βασικών χαρακτηριστικών της αγοράς εργασίας της περιοχής παρέμβασης.
– Μελέτη εντοπισμού «κοιτασμάτων» ίδρυσης και ανάπτυξης βιώσιμων κοινωνικών επιχειρήσεων με τη χρήση δημοτικής περιουσίας: Η μελέτη θα εκπονηθεί στον Δήμο Ρεθύμνου τόσο εντός του αστικού ιστού όσο και στην ενδοχώρα. Θα εξετάσει την υφιστάμενη κατάσταση και τους τρόπους αξιοποίησης της Δημοτικής Περιουσίας από υπάρχουσες ή εν δυνάμει Κοινωνικές Επιχειρήσεις της Περιοχής.
– Μελέτη προσδιορισμού τομέων παροχής υπηρεσιών σε φορείς και κατοίκους, από τις επιχειρήσεις Κοινωνικής οικονομίας της περιοχές παρέμβασης: Σκοπός της μελέτης είναι να εντοπιστούν, να καταγραφούν και να παρουσιαστούν οι δυνητικές υπηρεσίες που μπορεί να παρασχεθούν από κοινωνικές επιχειρήσεις προς φορείς και κατοίκους της περιοχής.
Στη συνέχεια, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι τα ΤοπΣα είναι καινοτόμα προγράμματα, τα οποία πέραν της κατάρτισης καθοδηγούν βήμα-βήμα τους ωφελούμενους μέχρι και την τελική επαγγελματική αποκατάστασή τους, διαχωρίζοντάς τα έτσι από προγενέστερα, τα οποία ήταν ελλιπή ως προς τον τομέα της συμβουλευτικής.
Ειδικότερα, ο δήμαρχος ανέφερε: «Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο έχει συγκεκριμένη και διαφορετική φιλοσοφία από τα άλλα προγράμματα, γιατί δεν είναι απλώς μια επιδοτούμενη διαδικασία. Παρακολουθούμε και επιλέγουμε εκείνους που θα ωφεληθούν από το πρώτο στάδιο, μέχρι την τελική επαγγελματική αποκατάστασή τους. Κάτι που είναι συνυφασμένο με την χρηματοδότηση.
Αυτό το πρόγραμμα έχει «ποινές». Αν δεν καταφέρουν οι 100 άνθρωποι να δικτυωθούν επαγγελματικά είτε ως απασχολούμενοι στα καταστήματα της πόλης μας είτε δημιουργώντας κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, αυτομάτως υπάρχουν χρηματικές ποινές εις βάρος του προγράμματος και των φορέων του. Επομένως, αυτό μας κάνει πολύ προσεκτικούς και συνάμα θα έλεγα διερευνητικούς. Θεωρώ ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα μπορούσε να είναι καλύτερο, αλλά κι αυτό μπορούμε να το αξιοποιήσουμε».
Εν τω μεταξύ, ενημερωτική εκδήλωση για την παρουσίαση του προγράμματος στους ενδιαφερόμενους θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 1 Ιουλίου, στις 19:00, στο Δημαρχείο Ρεθύμνου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για το πρόγραμμα από το info kiosk, το οποίο θα λειτουργεί καθημερινά 10:00-14:00 σε κεντρικά σημεία της πόλης.
Επίσης, μπορούν να προμηθευτούν την αναλυτική πρόσκληση, καθώς και την αίτηση συμμετοχής από το ΚΕΚ Ανάπτυξη Κρήτης (Λ. Πορτάλιου 5-7, Καλλιθέα, τηλ.: 2831029560, φαξ: 2831029566, www.kek-anaptixi-kritis.gr, e-mail: topeko.topsa.reth@gmail.com, καθώς και από την ιστοσελίδα της Α.Σ. «Δίκτυο για την Απασχόληση Δήμου Ρεθύμνης» www.topsa-rethymno.gr <http://www.topsa-rethymno.gr>, e-mail: topsarethymno@gmail.com.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται στο ΚΕΚ Ανάπτυξη Κρήτης από 3 έως 30 Ιουλίου.