Το διεθνές επιστημονικό συνέδριο της «π. Επαρχίας Αγίου Βασιλείου από
την αρχαιότητα ως σήμερα», έγινε στον Πλακιά το 2008. Αποτέλεσε και
εξακολουθεί να αποτελεί σταθμό στα ιστορικά δεδομένα του τόπου μας. Ήταν
η πρώτη συστηματική επιστημονική μελέτη και καταγραφή των ιστορικών και
πολιτιστικών δεδομένων της νότιας πλευράς του Νομού Ρεθύμνης. Οι άξιοι αηβασιλιώτες που αποτέλεσαν την οργανωτική επιτροπή δούλεψαν σκληρά και μεθοδικά για να βγάλουν από την αφάνεια μια ολόκληρη περιοχή και να δώσουν μία βάση δεδομένων για μελλοντικούς ερευνητές.
Ο Αη Βασίλης θα τους ευγνωμονεί στο διηνεκές. Πόνημα διαλεκτό και καρποφόρο της συλλογικής αυτής προσπάθειας έφτασε στα χέρια μου τις τελευταίες μέρες. Το βιβλίο του Κ. Π. Παπαδάκη «Τοπωνυμικό της Επαρχίας Αγίου Βασιλείου». Μία ακόμα έκδοση στον απόηχο του Επιστημονικού Συνεδρίου του 2008. Έφερε στο φως μια ογκώδη εργασία 15 ετών επίπονη συστηματική και χρονοβόρα.
Ο Κωστής Παπαδάκης πολυγραφότατος μας έχει χαρίσει σειρά βιβλίων και μελετών που ξεχωρίζουν. Τεκμηρίωση, γλαφυρό ύφος που ταξιδεύει τον αναγνώστή του στα μονοπάτια που εκείνος με την συγγραφική τέχνη του θέλει να τον περπατήσει.
Το βιβλίο του «Κεραμές Αγαλιανός κοινή πορεία στο χρόνο» απ’ όπου έλκει την καταγωγή του, ήταν κατά γενική ομολογία ένα βιβλίο πρωτοποριακό που άνοιξε δρόμους στον τρόπο καταγραφής της ιστορία των χωριών μας.
Το νέο του βιβλίο καλαίσθητο και περιεκτικό προδιαθέτει τον αναγνώστη του και κεντρίζει το ενδιαφέρον του. Από το πρώτο φυλλομέτρημα ανακαλύπτεις ότι το περιεχόμενό του κινείται σε διαφορετικά μονοπάτια απ’ ότι μας είχε συνηθίσει ο συγγραφέας. Το κίνητρο και ο στόχος του φανερός. Η μεγάλη αγάπη του για την ιδιαίτερη πατρίδα του τον Αη Βασίλη. Η αγωνία του πνευματικού εργάτη να διασώσει και να παραδώσει στους νεώτερους και τα μικρότερα ψήγματα της ιστορίας του.
Και το κάνει αυτό ο Κωστής ο Παπαδάκης με επιστημονική προσέγγιση, με τεκμηρίωση στην τελευταία λεπτομέρεια.
Ο τίτλος του «Τοπωνύμια της επαρχίας Αγίου Βασιλείου», που διαβάζεις στο εξώφυλλο σε προδιαθέτει για μια λεξικογραφική, αλφαβητική παράθεση των τοπωνυμίων της συγκεκριμένης περιοχής. Η έκπληξη όμως σε περιμένει περιδιαβαίνοντας τις σελίδες του. Δεν είναι απλώς παράθεση ονομάτων, είναι ιστορία των ονομάτων με λεπτομέρεια και τεκμηρίωση. Δομημένο με τον καλύτερο και πιο βολικό για τον αναγνώστη τρόπο τον οδηγεί να βρει και να μελετήσει ό,τι ακριβώς τον ενδιαφέρει.
Μετά την εισαγωγή ακολουθούν χωριστά ένα-ένα τα 39 χωριά του Δήμου Λάμπης και Φοίνικα πρώην επαρχίας Αγ. Βασιλείου. Λεπτομερέστατη καταγραφή των τοπωνυμίων κάθε χωριού και ιστορική ανάλυση για το καθένα. Έτσι ο αναγνώστης οδηγείται με σιγουριά και ταχύτητα σ’ ό,τι τον ενδιαφέρει.
8.000 Τοπωνύμια έχει σύρει από την αφάνεια ο συγγραφές και τα παραδίδει στον ιστορικό και ερευνητή του μέλλοντος.
Λέξεις γνωστές και άγνωστες, απλές και σύνθετες πρωτότυπες και πλασμένες με την μοναδικότητα που μόνο η Ελληνική γλώσσα μπορεί να σου αποκαλύψει.
Χαιρόμαστε και νοιώθουμε υπερηφάνεια που έστω και τώρα διασώθηκε ο γλωσσικός πλούτος των τοπωνυμίων της επαρχίας μας.
Χάρη στην επίπονη και πολύχρονη προσπάθεια του Κωστή Παπαδάκη έχουμε στα χέρια μας ένα θησαυρό που ούτε ο σκώρος κατατρώγει ούτε η λήθη καταλύει.
Τι άραγε θα είχαν να πουν οι δύο μεγάλοι γλωσσολόγοι και Αηβασιλειώτες (Μύρθιος-Σελλιά) συμπατριώτες μας που τίμησαν και ανέδειξαν την επιστήμη της γλωσσολογίας στην πατρίδα μας: Ο Γεώργιος Χατζηδάκης και ο Γεώργιος Κουρμούλης αντίστοιχα.
Σίγουρα θα χαμογελούν από ‘κει ψηλά γιατί ο αγαπημένος τους γενέθλιος τόπος συνεχίζει να γεννάει άξιους συνεχιστές τους.
Κλείνοντας θα πρέπει να αναφερθώ στην επιστημονική τεκμηρίωση του βιβλίου και το κύρος που του προσδίδει η βιβλιογραφία των 25 σελίδων, την οποία εμελέτησε ο συγγραφέας για να έχουμε εμείς στα χέρια μας το πολύτιμο αυτό πόνημα.
Μένει να ευχηθούμε στον κ. Παπαδάκη υγεία και δύναμη, να συνεχίσει να εργάζεται με τον ίδιο ζήλο για τέτοια ποιοτικά έργα.
συνταξιούχος εκπαιδευτικός