Μειωμένες οι αφίξεις τουριστών στην Κρήτη
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΕΝΤΑΜΗΝΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Πτώση των αφίξεων τουριστών στην Κρήτη καταγράφεται το πρώτο πεντάμηνο του 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ. Η πτώση αφορά τόσο τους επισκέπτες που φτάνουν στην Κρήτη με αεροπλάνα όσο και εκείνους που φτάνουν με το πλοίο.
Συγκεκριμένα στις αεροπορικές αφίξεις τα δυο αεροδρόμια του νησιού κατέγραψαν συνολική μείωση της τάξεως του -1,9%, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό στους εμπλεκόμενους του κλάδου.
Το πρώτο πεντάμηνο του έτους στην Κρήτη έφτασαν 602.844 επισκέπτες, έναντι 614.324 που είχαν αφιχθεί το 2014. Ειδικότερα, στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου προσγειώθηκαν 419.495 επισκέπτες και στα Χανιά 183.349, ενώ το ίδιο διάστημα πέρυσι οι αφίξεις στο Ηράκλειο ανήλθαν σε 435.272 και στα Χανιά σε 179.052
Σε επίπεδο χώρας, σύμφωνα με το Μηνιαίο Στατιστικό Δελτίο, καταγράφεται στο πεντάμηνο συνολική αύξηση διεθνών αφίξεων κατά 10,5%, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2014. Η αύξηση αυτή οφείλεται αποκλειστικά στη συνεχιζόμενη σημαντική αύξηση της κίνησης των αεροδρομίων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με ποσοστά 26% και 10% αντίστοιχα.
Η εικόνα στην υπόλοιπη χώρα είναι μικτή, ενώ σύμφωνα με το ΣΕΤΕ είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια, παρατηρείται, στο πεντάμηνο, μικρή πτώση αφίξεων στους προορισμούς του Ηρακλείου και της Ρόδου με ποσοστά -3,6% και -2,8% αντίστοιχα, η οποία αντανακλάται και στο σύνολο της Κρήτης (-1,9%) και των Δωδεκανήσων (-1,5%). Παράλληλα, οι προορισμοί των Κυκλάδων και της Πελοποννήσου συνεχίζουν τη θεαματική τους πορεία, ενώ το Ιόνιο παραμένει σε σταθερά επίπεδα σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2014.
Σε ό,τι αφορά τις θαλάσσιες αφίξεις από την Ιταλία, αυτές παρουσιάζουν το πρώτο τετράμηνο του 2015 μείωση κατά -14%. Ειδικοτερα, από την αρχή του χρόνου οι περισσότεροι επιβάτες έχουν μετακινηθεί στη γραμμή Ηρακλείου, ενώ τον Απρίλιο οι περισσότεροι επιβάτες μετακινήθηκαν στη γραμμή Πάρος-Νάξος- Θήρα.
Το πρώτο τετράμηνο του 2015, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία οι επιβάτες με προορισμό την Κρήτη παρουσιάζουν μείωση κατά -11,8%, ενώ μικρή πτώση εμφανίζουν και οι Κυκλάδες κατά -1,5%. Αύξηση κατά 12,2% παρατηρείται στους επιβάτες με προορισμό το Βόρειο Αιγαίο και 2,8% στα Δωδεκάνησα.
Αναλυτικά στο λιμάνι του Ηρακλείου έφτασαν το πρώτο τετράμηνο του έτους 303.834 επισκέπτες και στο λιμάνι των Χανίων το ίδιο διάστημα 157.297 έναντι 324.407 και 198.230 αντίστοιχα, που ήταν οι αφίξεις που κατεγράφησαν το ίδιο διάστημα του προηγούμενου έτους. Σημειώθηκε δηλαδή πτώση κατά 6,5% για το λιμάνι του Ηρακλείου και κατά 20,6% για το λιμάνι των Χανίων.
Σε ό,τι αφορά τους δείκτες ποιότητας των ελληνικών ξενοδοχείων: παραμένουν υψηλότεροι από αυτούς των ανταγωνιστών, αλλά η διαφορά έχει μειωθεί. Για τον Μάιο του 2015 ο δείκτης ικανοποίησης για την Ελλάδα κατά κατηγορία και κατά περιφέρεια, βρίσκεται πάνω από το 80%. Στην υψηλότερη θέση ικανοποίησης βρίσκεται η Ήπειρος με ποσοστό 89,0% και ακολουθούν οι Κυκλάδες με ποσοστό 88,6%. Το ποσοστό για την Κρήτη ανέρχεται στο 84%. Στο σύνολο της χώρας, ο δείκτης ικανοποίησης είναι υψηλότερος σε σύγκριση με αυτόν των ανταγωνιστικών προορισμών, και σημειώνει μια αύξηση κατά 0,24% σε σχέση με το 2014, ενώ για την ίδια περίοδο ο δείκτης των ανταγωνιστών παρουσιάζει αύξηση 1,11%.
Σημαντική αύξηση κατά 1,19% παρουσίασε ο δείκτης Φαγητού-Ποτού στην Ελλάδα, ενώ μείωση παρουσίασαν οι δείκτες Σχέσης Ποιότητας Τιμής, Τοποθεσίας και Εξυπηρέτησης. Στους ανταγωνιστές, σημαντική αύξηση κατά 0,99% παρουσίασε ο δείκτης Σχέσης Ποιότητας Τιμής. Η Σαντορίνη, η Μύκονος, οι Κυκλάδες, η Κρήτη και η Χαλκιδική υπερτερούν σημαντικά των ανταγωνιστικών τους προορισμών ενώ, σε μικρότερο βαθμό, το ίδιο ισχύει και για τους παραθεριστικούς προορισμούς σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους. Από την άλλη πλευρά η Αθήνα υστερεί έναντι της Κωνσταντινούπολης και της Βαρκελώνης, ενώ υπερτερεί έναντι της Ρώμης. Η Θεσσαλονίκη είναι η μόνη περιοχή με δείκτη ποιότητας κάτω από το 80% και υστερεί έναντι της Μπολόνια και της Σμύρνης. Η Κύπρος πρώτη φορά υπερτερεί κάποιων ανταγωνιστικών προορισμών, ενώ σταθερή βαθμολογία διατηρούν οι Κυκλάδες και η Ήπειρος.
Στη μισθωτή απασχόληση στον τουρισμό, βάσει στοιχείων που παραχώρησε το ΙΚΑ και επεξεργάστηκε το SETE, το 2014:
– Αυξήθηκε κατά 23% ο όγκος απασχόλησης (ημέρες εργασίας) στον κλάδο του τουρισμού. Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του Ιουλίου 2014 κατεγράφησαν 137.000 θέσεις (+36%) μισθωτής εργασίας επιπλέον σε σχέση με τον Ιούλιο του 2013, ξεπερνώντας τις 500.000, αριθμός που αποτελεί το 1/3 της συνολικής απασχόλησης των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.
– Οι συνολικές αποδοχές των μισθωτών του τομέα ανήλθαν στα 3,8 δισ. ευρώ, αυξημένες σχεδόν κατά 500 εκατ. σε σχέση με το 2013. Ο μέσος μισθός στη διαμονή υπερέβη τα 1.000 ευρώ.
-Οι συνολικές εισφορές του τομέα προς το ΙΚΑ αυξήθηκαν κατά 200 εκατ. ευρώ, φτάνοντας το 1,6 δισ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 16% των συνολικών εσόδων του Οργανισμού, ποσοστό που υπερβαίνει κατά πολύ την άμεση συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας.
Πτώση κατά 1,9 %καταγράφεται στις αεροπορικές αφίξεις του νησιού το πρώτο πεντάμηνο του 2015, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ η μείωση στις θαλάσσιες αφίξεις στην Κρήτη ανέρχεται σε 11,8