Περιορισμένες οι αφίξεις τουριστών τον Απρίλιο και τον Μάιο στο Ρέθυμνο
ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
• Στασιμότητα καταγράφουν οι κρατήσεις από τις ευρωπαϊκές αγορές
• Στους πελάτες της τελευταίας στιγμής ποντάρουν πράκτορες και ξενοδόχοι
Των ΕΛΠΙΔΑ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ, ΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Περιορισμένος είναι ο αριθμός των αφίξεων τουριστών στον Νομό τόσο για το μήνα που διανύουμε όσο και για τον Μάιο. Ελάχιστες είναι οι ξενοδοχειακές μονάδες που άνοιξαν για τον Πάσχα των Καθολικών με τις κρατήσεις να είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με πέρυσι. Λιγοστά γκρουπ επέλεξαν εκείνες τις ημέρες το Ρέθυμνο για τις διακοπές τους και ήταν κυρίως Ισραηλινοί, Γερμανοί, Γάλλοι και Σκανδιναβοί. Στην πλειοψηφία τους τα ξενοδοχεία τόσο τα μεγάλα όσο και τα μικρότερα, ενοικιαζόμενα δωμάτια και βίλες ανοίγουν σταδιακά μετά τις 20 Απριλίου χωρίς όμως και σε αυτή την περίπτωση οι πληρότητες να είναι ικανοποιητικές. Το στοίχημα για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου δυο μήνες πριν το καλοκαίρι χάθηκε για τη φετινή χρονιά, όπως υποστηρίζουν οι τουριστικοί φορείς, οι οποίοι πλέον στρέφουν τις ελπίδες τους στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής προσδοκώντας ότι με τις γενναίες προσφορές που έχουν κάνει και τα ελκυστικά πακέτα θα μπορέσουν να «κερδίσουν» κάποιους πελάτες.
Όπως υποστηρίζουν χαρακτηριστικά τα αισιόδοξα μηνύματα του χειμώνα, όπου οι κρατήσεις κατέγραφαν αύξηση της τάξεως του 15% στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές από το τέλος Ιανουαρίου παρουσιάζουν μια ανησυχητική στασιμότητα, με αποτέλεσμα πλέον να κινούνται στα περσινά δεδομένα. Παράλληλα, οι φόβοι για την αγορά της Ρωσίας επιβεβαιώθηκαν με τους πλέον αισιόδοξους να εκτιμούν πως οι Ρώσοι που θα επισκεφτούν φέτος το νησί θα είναι περίπου οι μισοί από πέρυσι.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανόλης Τσακαλάκης, υπογράμμισε πως πολλοί επιχειρηματίες του τουρισμού κάνουν ακόμα προσφορές και εκπτώσεις που φτάνουν το 30% προκειμένου να προσελκύσουν πελάτες, όμως, όπως είπε, οι τρεις καλοκαιρινοί μήνες, όπου είθισται οι πληρότητες των ξενοδοχείων να υψηλές, σε καμία περίπτωση δεν αρκούν για μια καλή συνολικά τουριστική περίοδο: «Για μας τους ξενοδόχους οι τρεις-τέσσερις μήνες της υψηλής περιόδου έχουν πάντα πληρότητα και το στοίχημα που είχαμε θέσει ήταν να κερδίζαμε άλλους τρεις μήνες και εννοώ τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Οκτώβριο. Ο Απρίλιος ήδη χάθηκε, τα περισσότερα ξενοδοχεία ανοίγουν στο τέλος του μήνα αλλά και το Μάιο δεν έχουμε τη δυναμική που θέλαμε. Η εικόνα από τις κρατήσεις που είχαμε τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο σταμάτησε στα τέλη Ιανουαρίου και μέχρι σήμερα δεν έχει ανακάμψει. Ελπίζουμε να ανακάμψει πολύ σύντομα για να μην χαθούν άλλοι μήνες. Δυστυχώς η ροη των κρατήσεων αυτή τη στιγμή δεν είναι η αναμενόμενη. Ελπίζω αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση να πιάσουμε τα περσινά επίπεδα. Αν όμως δεν ανακάμψει ενδέχεται να είμαστε και μείον στο τέλος της σεζόν. Και όλα αυτά, ενώ τα περισσότερα ξενοδοχεία έχουν δώσει προσφορές, πολλά από αυτά έχουν συνεχίσει early booking (προσφορές προκρατήσεων) που είχαν το χειμώνα, μέχρι και άλλοι έχουν δώσει προσφορές και εκπτώσεις που φτάνουν το 30%, όμως και για εμάς δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια» ανέφερε.
Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου των τουριστικών πρακτόρων του νομού Στράτου Μπερέτη, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Ο Απρίλιος και ο Μάιος θα είναι δύσκολοι μήνες, καθώς οι πληρότητες στις μονάδες μας δεν είναι οι αναμενόμενες, παρά τις προσφορές και τα ελκυστικά πακέτα. Παράλληλα οι φόβοι μας για την ρωσική αγορά επιβεβαιώθηκαν. Το καλύτερο σενάριο θα ‘ναι να ‘ρθουν οι μισοί από όσοι ήρθαν πέρυσι. Οι κρατήσεις από τους δυτικοευρωπαίους έχουν και αυτές «παγώσει», ενώ και η αγορά της Σκανδιναβίας, που αποτελεί μια παραδοσιακή αγορά για την δυτική Κρήτη, είναι στάσιμη. Το καλύτερο και πιο αισιόδοξο σενάριο για μένα θα είναι το περσινό. Το πιο λογικό με βάση πάντα τα σημερινά δεδομένα θα είναι μια μείωση της τάξης του 10-15%. Γεγονός είναι ότι τρεις μήνες δεν φτάνουν για μια καλή σεζόν. Σε επίπεδο τζίρου θα είμαστε πιο κάτω από πέρυσι». Παράλληλα, ο κ. Μπερέτης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται για τη σύσταση ενός οργανισμού σε τοπικό επίπεδο, ο οποίος θα προχωρήσει σε ενέργειες και δράσεις που στόχο θα έχουν την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Για μένα είναι πολύ σημαντικό ότι άνοιξε η συζήτηση για τη δημιουργία ενός οργανισμού που θα προωθήσει το Ρέθυμνο ως τουριστικό προορισμό και τους υπόλοιπους μήνες. Αυτό είναι κάτι που απαιτεί γενναίες αποφάσεις και σε επίπεδο τοπικό και τουριστικό και θα μπουν οι βάσεις για μια νέα αρχή. Τα αποτελέσματα αυτού του εγχειρήματος ωστόσο θα τα δούμε σε δύο-τρία χρόνια».
Πάσχα στο χωριό για τους Έλληνες
Πάσχα στο χωριό θα κάνουν και φέτος οι Ρεθεμνιώτες. Ελάχιστοι είναι εκείνοι που επέλεξαν να κάνουν διακοπές σε άλλη περιοχή της χώρας, ενώ σε μηδενικά επίπεδα κινούνται οι αφίξεις Ελλήνων σε ξενοδοχεία και καταλύματα για την περίοδο του Πάσχα. Η ελεύθερη πτώση του εσωτερικού τουρισμού αποδίδεται στην δύσκολη οικονομική συγκυρία από τους επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι αισιοδοξούν το κλίμα να αναστραφεί την επόμενη χρονιά: «Δυστυχώς η κίνηση δεν είναι αυτή που αναμέναμε από τους Έλληνες. Κατανοούμε ωστόσο τους λόγους και απλά ελπίζουμε να ανακάμψει την επόμενη χρονιά ή ακόμα και το καλοκαίρι» τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων.
Από την πλευρά του ο κ. Μπερέτης υποστήριξε: «Δυστυχώς ο εσωτερικός τουρισμός δεν πάει καθόλου καλά. Παρόλο που πέρυσι υπήρχε μια αλλαγή στην ψυχολογία των Ελλήνων και βλέπαμε μια κινητικότητα, φέτος δεν υπάρχει ούτε αυτό. Οι ντόπιοι δεν κλείνουν πακέτα για να πάνε αλλού και επίσης προτιμούν να κάνουν Πάσχα στο χωριό. Το ίδιο ισχύει και για τον εισερχόμενο εσωτερικό τουρισμό στο Ρέθυμνο, όπου η κίνηση είναι πολύ πιο κάτω από πέρυσι και σε νούμερα και σε τάση. Δεν υπάρχει κινητικότητα καθόλου».
Η εικόνα των κρατήσεων στην υπόλοιπη Κρήτη
Σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα κινείται η πληρότητα ξενοδοχειακών μονάδων της Κρήτης κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας με τον εσωτερικό τουρισμό να καταγράφει στασιμότητα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Παρά τα ιδιαίτερα ελκυστικά πακέτα προσφορών κυρίως σε μικρά καταλύματα, η πλειονότητα των Ελλήνων δεν φαίνεται πως δελεάστηκε, καθώς η οικονομική αβεβαιότητα έβαλε φρένο στις όποιες σκέψεις των Ελλήνων για ένα μικρό διάλειμμα από την καθημερινότητα και για διακοπές μέσα στο Πάσχα.
Τα μεγαλύτερα ποσοστά πληρότητας κατά τη διάρκεια των εορτών καταγράφονται σε ξενοδοχεία της Ελούντας σε ποσοστό 68%, ενώ ξενοδοχειακές μονάδες στα Χανιά καταγράφουν πληρότητα στις κρατήσεις σε ποσοστό 50%. Αξιοσημείωτο δε είναι το γεγονός ότι στο Ηράκλειο ο εσωτερικός τουρισμός έχει υποστεί καθίζηση και η πτώση είναι κατακόρυφη.
Στην Ελούντα το κόστος τριημέρου σε μία ξενοδοχειακή μονάδα ξεκινά από τα 80 ευρώ (μικρά καταλύματα) και φθάνει τα 1.500 ευρώ (σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες) και στο Ηράκλειο από 120 ευρώ έως και 340 ευρώ το άτομο.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη μόνο ευχάριστη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί από ξενοδόχους και τουριστικούς πράκτορες ειδικά σε μία περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας οι προκρατήσεις από τη διεθνή αγορά καταγράφουν στασιμότητα και η πορεία της εφετινής τουριστικής κίνησης παραμένει μέχρι και αυτή την στιγμή το μεγάλο ερωτηματικό. Η αγορά της Ρωσίας θα πρέπει να θεωρείται «χαμένη» με τις απώλειες να ξεπερνούν το 50% και φορείς του τουρισμού ελπίζουν στις κρατήσεις τις τελευταίας στιγμής, οι οποίες ωστόσο κρίνονται ικανές να αντιστρέψουν το κλίμα.
«Ο εσωτερικός τουρισμός τη δεδομένη χρονική στιγμή κρύβει αδυναμίες και καλύτερα να κοιτάξουμε τον ευρωπαϊκό τουρισμό, προκειμένου να δούμε πως θα πάμε σ’ αυτό το κομμάτι καλά και αυτό είναι βέβαια που μας ενδιαφέρει αυτή την περίοδο. Εκεί έχουμε στρέψει την προσοχή μας και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να έχουμε και φέτος μία θετική χρονιά για τον τουρισμό της Κρήτης.
Δυστυχώς το Ηράκλειο για παράδειγμα δεν είναι προορισμός για τις εορτές του Πάσχα και αυτό είναι κάτι το οποίο το ξέρουμε και είναι πολύ δύσκολο να το αλλάξουμε. Τα ξενοδοχεία που έχουν ανοίξει έχουν μία μικρή πληρότητα, ωστόσο το σκηνικό αυτό θα αλλάξει τους επόμενους μήνες, όταν και θα έρθει ο μεγάλος όγκος ξένων επισκεπτών στο νησί της Κρήτης.
Μέσα από κάποιες εκδηλώσεις σε συνεργασία με τον Δήμο θα μπορούσε το Ηράκλειο να γίνει πασχαλινός προορισμός. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί περισσότερο μέσα στην πόλη του Ηρακλείου και με την συνδρομή τοπικών φορέων. Σίγουρα θα είχε οφέλη και θα ήταν κάτι θετικό να προσελκύσουμε τουρίστες και κατά τη διάρκεια του Πάσχα», τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης.
«Ο Απρίλιος είναι ο μήνας που περιμένουμε. Δεν ανοίγουν τα ξενοδοχεία, καθώς τα περισσότερα ξεκινούν τη λειτουργία τους μετά τις 25 Απρίλιου – αρχές Μαΐου περίπου, οπότε αυτή οι οποίοι έρχονται από το εξωτερικό είναι βορειοευρωπαίοι κατά κύριο λόγο και συγκεκριμένα Γάλλοι, Γερμανοί και Βρετανοί. Έχουν αρχίσει και προσγειώνονται κάποια τσάρτερ, αλλά όχι αυτά που έπρεπε για τον προορισμό της Κρήτης», υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης.
Περιορισμένη θα είναι η τουριστική κίνηση μέχρι και τον Μάιο, μιας και οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα του Νομού είναι μειωμένες
Στο τέλος Απριλίου αναμένεται να ανοίξει το σύνολο των ξενοδοχειακών μονάδων του Νομού, ενώ οι επιχειρηματίες του κλάδου τηρούν στάση αναμονής για την εικόνα της φετινής σεζόν