Το παρόν στην ημερίδα με τίτλο «Ο ρόλος του Πανεπιστηµίου Κρήτης στη Βιώσιµη Ανάπτυξη και η Υπεύθυνη Επιχειρηµατικότητα» που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Ηρακλείου και πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Καστελλάκη» στο Επιμελητήριο Ηρακλείου τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019, έδωσαν ο φορέας «Νίκος Δασκαλαντωνάκης – NDF» και η Grecotel.
To NDF και την Grecotel εκπροσώπησαν οι κ.κ. Δημήτρης Στεμπίλης, διευθυντής του ιδρύματος Νίκος Δασκαλαντωνάκης – NDF και Δημήτρης Μ. Καλαϊτζιδάκης, Director of Operations, Grecotel Hotels & Resorts, οι οποίοι μίλησαν για την «Δυναμική σχέση πρωτογενούς τομέα και τουρισμού: Το πρωτοποριακό παράδειγμα της AgrecoFarms».
Ο κ. Στεμπίλης σκιαγράφησε το γενικό πλαίσιο που συνδέει τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό, καθώς και τον δυναμισμό που διέπει αυτή την ένωση, όπως επίσης για τη σημασία της γνώσης των εξαιρετικών δυνατοτήτων του πολιτιστικού τουρισμού και του αγροτουρισμού. Επίσης αναφέρθηκε στο ρόλο του νεοσυσταθέντος φορέα «Νίκος Δασκαλαντωνάκης – NDF» στη στήριξη των παραγωγών και στην προώθηση δράσεων και δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την τοπική παραγωγή, τη βελτίωση και την προώθησή της, αναπτύσσοντας το όραμα του ιδρυτή του φορέα Νίκου Δασκαλωντωνάκη.
Ο κ. Καλαϊτζιδάκης παρουσίασε εκτενώς το παράδειγμα του Ομίλου Ν. Δασκαλαντωνάκη-Grecotel, ως πρωτοπόρου στην ανάδειξη της σημασίας του ρόλου του πρωτογενούς τομέα στον τουριστικό κλάδο. Συγκεκριμένα, μίλησε για τη σύνδεση των βιολογικών παραδοσιακών προϊόντων της AgrecoFarms, που έχουν γίνει αντάξιοι πρεσβευτές του πραγματικού πλούτου της Κρήτης και της Ελλάδας, με τα ξενοδοχεία της Grecotel. Στην παρουσίαση οι συμμετέχοντες στην ημερίδα είχαν την ευκαιρία να δουν μέσα από φωτογραφικό υλικό βιωματικές δράσεις στην πρότυπη φάρμα Agreco, σημείο αναφοράς για τον κρητικό αγροτουρισμό.
Η Ημερίδα είχε ως βασικό άξονα τον τουρισμό και την αγροδιατροφή, ως κύριους κλάδους της ανάπτυξης της Κρήτης. Τα σοβαρά συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουν οι δύο παραπάνω κλάδοι μπορούν να αποτελέσουν τη βάση καινοτόμων επιχειρηματικών στρατηγικών και πρακτικών, οι οποίες, υποβοηθούμενες από τις απαραίτητες πολιτικές και υποστηριζόμενες από την απαραίτητη γνώση, μπορούν να δημιουργήσουν οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική αξία, προς την βιώσιμη ανάπτυξη της Κρήτης.
Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί τρέχον θέμα συζήτησης υψηλής προτεραιότητας για την κοινωνία των πολιτών, τη δημόσια διοίκηση, τις επιχειρήσεις και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, βιώσιμη ανάπτυξη είναι εκείνη που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της παρούσας γενιάς, χωρίς να διακυβεύεται η ικανότητα των μελλοντικών γενεών να ανταποκρίνονται στις δικές τους ανάγκες. Η βιώσιμη ανάπτυξη δομείται σε τρεις πυλώνες: οικονομική μεγέθυνση, προστασία του περιβάλλοντος, κοινωνική ισότητα.
Μέσα από τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις αναδείχθηκε ο ρόλος που μπορεί να παίξει το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις στη βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού και στην κινητοποίηση μέσω πολυμερών πρωτοβουλιών με τη συνέργεια όλων των εμπλεκομένων. Με αυτές τις πρωτοβουλίες το παγκοσμίως αναγνωρισμένο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα αναλαμβάνει την ευθύνη του, προκειμένου να γίνει η υπεύθυνη επιχειρηματικότητα και διοίκηση η κυρίαρχη επιχειρηματική πρακτική.