Με ειδικές εκπτώσεις που ξεκινούν από 15% και φτάνουν μέχρι και το 30% συνεχίζονται οι τουριστικές κρατήσεις της τελευταίας στιγμής για το μήνα που διανύουμε. Οι βραχυπρόθεσμες κρατήσεις αποτελούν το βασικό χαρακτηριστικό της φετινής περιόδου, σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους του κλάδου, οι οποίοι εκτιμούν αφενός ότι οι επισκέπτες εκμεταλλεύονται τις χαμηλές τιμές, που δημιουργούν ένα ιδιαιτέρως ελκυστικό οικονομικό πακέτο διακοπών και αφετέρου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, οι ξένοι επισκέπτες κρίνουν σκόπιμο λόγω της αστάθειας που επικρατεί στη χώρα μας να μην κάνουν μακροπρόθεσμα σχέδια.
Η ροή των κρατήσεων δεν είναι ικανοποιητική, αντίθετα χαρακτηρίζεται από τους τουριστικούς πράκτορες ως μια διαδικασία ιδιαιτέρως αγχωτική, χωρίς όμως να αποκλείεται στο τέλος αριθμητικά τουλάχιστον να φτάσει στα περσινά δεδομένα.
Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία οι κρατήσεις και για το επόμενο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου δεν είναι οι αναμενόμενες, αφού ξεπερνούν το 60%, γεγονός που προκαλεί μια ανησυχία και ένα προβληματισμό, ενώ εκτιμάται ότι και αυτό το δίμηνο θα συνεχιστεί το ενδιαφέρον της τελευταίας στιγμής. Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχουν εκπτώσεις για αυτή την περίοδο, άγνωστο όμως το τι θα γίνει αν τελικώς δεν υπάρξει η επιθυμητή πληρότητα.
Σε ότι αφορά τις αγορές φέτος την πρωτιά κατέχουν οι Γάλλοι, που καταγράφουν σημαντικό ποσοστό αύξησης. Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι κυμαίνεται η σκανδιναβική αγορά, ενώ οι αγορές της Αγγλίας και της Γερμανίας βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα. Οι Ρώσοι καταγράφουν μια δυναμική, που όμως σύμφωνα με τα στοιχεία δεν θα ξεπεράσουν του μισούς επισκέπτες σε σχέση με πέρυσι. Το βέβαιο όμως είναι ότι οι γενναίες εκπτώσεις που γίνονται θα φέρουν αρνητικό πρόσημο στα ταμεία των πρακτόρων και των ξενοδόχων.
Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων, Στράτος Μπερέτης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Για τον Ιούνιο οι κρατήσεις που μπαίνουν, γίνονται τελευταία στιγμή. Εξυπηρετούνται οι τουρίστες από τις εκπτώσεις και κλείνουν βραχυπρόθεσμα πακέτα θεωρώντας ότι δεν θα γίνει κάτι καταστροφικό μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, για το οποίο κάνουν κρατήσεις. Για τον Ιούλιο και Αύγουστο γίνονται κρατήσεις αλλά όχι με τον ρυθμό που θα έπρεπε. Δεν υπάρχει η δυναμική που θα έπρεπε. Για τον Ιούνιο οι πληρότητες θα είναι πάνω από 70%. Η εικόνα σε σχέση με πέρυσι είναι χειρότερη αλλά δεν μπορώ να μιλήσω για ποσοστά, γιατί μπαίνουν κρατήσεις κάθε μέρα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μπαίνουν με εκπτώσεις 15-30% στις κρατήσεις τελευταίας στιγμής. Όλες οι αγορές δουλεύουν αυτή τη στιγμή last minute και η Ρωσία και η Γερμανία και η Σκανδιναβία και η Ολλανδία και το Βέλγιο. Στην ρωσική αγορά πάνε καλά τα ακριβά καταλύματα. Χαμηλότερης τάξης ξενοδοχεία δουλεύουν με εκπτώσεις και κρατήσεις τελευταίας στιγμής. Οι αφίξεις θα φτάσουν στις μισές περυσινές για τους Ρώσους, ενώ μηδενικό είναι το ενδιαφέρον των Ουκρανών. Φέτος γενικά είναι μια σεζόν που χαρακτηρίζεται περισσότερο από αυτές τις κρατήσεις τελευταίας στιγμής και αυτό αποδίδεται τόσο στην γενικότερη κατάσταση όσο και στις εκπτώσεις. Δυστυχώς η κατάσταση διαμορφώνεται μήνα με το μήνα. Απεύχομαι να κυλήσει το καλοκαίρι με κρατήσεις last minute και αισιοδοξώ ότι στο τέλος θα ισορροπήσει η κατάσταση».
Ο κ. Μπερέτης επανέλαβε πως το σκηνικό με τις κρατήσεις άλλαξε άρδην μετά τον Δεκέμβριο και τα μέχρι τότε ενθαρρυντικά μηνύματα που έδειχναν θετικό πρόσημο, αντικαταστάθηκαν από το πάγωμα αρχικά και στη συνέχεια από το ενδιαφέρον της τελευταίας στιγμής. Αυτό για κάποιους δικαιολογείται εν μέρει, καθώς ανταγωνιστικές χώρες όπως η Τουρκία, λέγεται ότι έριξε τις τιμές στη διάρκεια του χειμώνα, με αποτέλεσμα να κερδίσει επισκέπτες, οι οποίοι προτίμησαν τη γείτονα χώρα αρχικά λόγω τιμών και αφετέρου λόγω της οικονομικής αστάθειας και αβεβαιότητας που επικρατεί στην Ελλάδα. Πάντως στο σύνολό τους οι επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου παρακολουθούν με αγωνία τις πολιτικές εξελίξεις θεωρώντας πως η ασφάλεια και η σταθερότητα αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για τη θετική πορεία του τουρισμού.
Ειδικότερα, ο κ. Μπερέτης τόνισε: «Τις προηγούμενες χρονιές τέτοια περίοδο για Ιούλιο-Αύγουστο οι πληρότητες ήταν 70-80%, ενώ φέτος είναι 50-60% αλλά με τις κρατήσεις last minute αυτό επανορθώνεται εύκολα με σωστή ροή. Οι εκπτώσεις δεν ισχύουν για την υψηλή περίοδο. Ξενοδόχοι και γραφεία δεν έχουν πανικοβληθεί και προσπαθούν να κρατήσουν χαρακτήρα. Απλά η φετινή σεζόν πάει μήνα μήνα, δεν υπάρχουν οι κρατήσεις που θα έπρεπε για την υψηλή περίοδο. Είναι μια αγχωτική περίοδος και δεν ξέρουμε τι θα απογίνει αν υπάρξει ρήξη με τους δανειστές ή πάμε σε εκλογές. Σίγουρα τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολά με τις κρατήσεις».