Σε έναν αγώνα υπερβολής έχουν επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες τα Πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικά κανάλια, ανταγωνιζόμενα ποιο θα ανακοινώσει την υψηλότερη θερμοκρασία στον Ελλαδικό χώρο. Στην προσπάθειά τους να παρουσιάσουν το φαινόμενο αυτό ως «ακραίο» χρησιμοποιούν όρους επιστημονικούς προκειμένου να «δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα» και για να κερδίσουν στο χώρο των εντυπώσεων. «Υιοθετούν» και δήθεν επιστημονικές αναφορές από κάποιους οι οποίοι θέλουν να έχουν σχέση με το αντικείμενο της πρόγνωσης του καιρού, ώστε οι όποιες υπερβολές να έχουν και «επιστημονική κάλυψη». Όλα αυτά σε ένα θέατρο παραλόγου. Σε ένα τόπο, μία χώρα πολύπαθη, για άλλους όμως λόγους. Ένα τόπο όμως Ευλογημένο, Παραδεισένιο που οι καιροί τον συμπονούν και του προσφέρουν τις καλύτερες, τις ευνοϊκότερες συνθήκες για διαβίωση, όχι μόνο των μόνιμων κατοίκων του αλλά κατά κοινή αποδοχή και όλων των επισκεπτών του. Και όμως, αντί να προβάλλουμε Παγκοσμίως αυτό το υπέρτατο αγαθό της καιρικής «ασφάλειας» του τόπου μας, τείνουμε με φανταστικές υπερβολές που περιλαμβάνονται σε ανεύθυνες ενημερώσεις και ρεπορτάζ εντυπωσιασμού, τελικά να προκαλείται μία αρνητική εντύπωση για τα καιρικά δρώμενα του τόπου μας και επιπλέον να δημιουργείται μία κακή ψυχολογία του κοινού για ανύπαρκτες ακρότητες των καιρικών φαινομένων.
Η πραγματικότητα στη σημερινή εξέλιξη του καιρού σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο είναι ομαλή και απόλυτα δικαιολογημένη (συνθήκες σχεδόν άπνοιας σε όλη τη χώρα ενώ παράλληλα πραγματοποιείται μία ήπια θερμή εισβολή – στην ανώτερη ατμόσφαιρα – από τα Δυτικά της χώρας). Μέχρι αυτή την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο στην ηπειρωτική χώρα οι μέσες μέγιστες θερμοκρασίες είναι κοντά στους 25 έως και 29 ˚C, ενώ σε ελάχιστους μεμονωμένους σταθμούς οι μέγιστες τιμές φθάνουν έως και τους 34˚C ως αποτέλεσμα γεωμορφολογικών τοπικών παραγόντων και ως εκ τούτου στη μετεωρολογική κοινότητα αποτελούν «εξαίρεση στον κανόνα». Στην Κρήτη οι μέγιστες τιμές φθάνουν στους 28 – 29˚C στα Δυτικά, ενώ στην Ανατολική Κρήτη είναι αρκετά χαμηλότερες κυμαινόμενες από 24 έως και 26 ˚C. Και την Πέμπτη αναμένεται να σημειωθούν παρόμοιες τιμές θερμοκρασίας σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο με λίγο όμως υψηλότερες τιμές στην Κρήτη όπου στα Δυτικά οι τιμές θα διαμορφωθούν στους 30 έως και 32 ˚C, ενώ στα Ανατολικά θα φθάσουν κατά μέσο όρο στους 28 ˚C. Από την Παρασκευή η θερμοκρασία αναμένεται να επανέλθει σε χαμηλότερα και περισσότερο προσαρμοσμένα επίπεδα για την εποχή, εξαιτίας πρόσκαιρης ενίσχυσης του Βορείου ρεύματος στο Αιγαίο και την απομάκρυνση της θερμής μάζας στην ανώτερη ατμόσφαιρα.
Εκτιμώ ότι, η αξιοπιστία στην πρόγνωση του καιρού προκαλεί και το ενδιαφέρον παρακολούθησης του κοινού. Τα παιχνίδια του εντυπωσιασμού μέσω της υπερβολής μόνο αρνητικά σχόλια και «γελιοποίηση» μπορούν να προκαλέσουν στο χώρο της μετεωρολογικής ενημέρωσης.
*Ο Εμμανουήλ Λέκκας είναι μετεωρολόγος