Αν δεν επιβεβαιωθεί το λαϊκό ρητό για τον πρώτο μήνα της Άνοιξης που λέει «Μάρτης Γδάρτης και κακό παλουκοκαύτης», θα είναι ιδιαίτερα για τα γεράματα απόλαυση ζωής. Έλεγαν πάλι οι παλιοί «Αν ρίξει ο Μάρτης δύο νερά και ο Απρίλης άλλο ένα χαράς τονέ το γεωργό που ‘χει πολλά σπαρμένα».
Ο κουτσοφλέβαρος που φέτος δεν ήταν καν τόσο κουτσός, αφού είχε 29 ημέρες αντί το σύνηθες των 28 ημερών μας άφησε με αρκετές λιακάδες, οπότε μάλλον θα μας ριγήσει ο Μάρτης. Να δούμε.
Παλιά στο τέλος του Φλεβάρη υπήρχε ένα βάρβαρο έθιμο που τα παιδιά και αρκετοί μεγάλοι το τηρούσαν.
Δηλαδή γιουχάιζαν και πετροβολούσαν τους κουτσαίνοντες.
Ο υπογράφων είχε και λόγω αγωγής από το σπίτι του και λόγω χαρακτήρα αποχή από αυτό το βάρβαρο έθιμο που κάπου θύμιζε σπαρτιατικό έθιμο σε βάρος των εχόντων σωματικό κουσούρι.
Ας είναι, ο Μάρτης μας έκανε ποδαρικό και η Άνοιξη. Σε λίγες μέρες εδώ στην Κυπαρισσία θα ‘ρθουν τα χελιδόνια 12-15 του μήνα Μάρτη, οπότε και αυτά τα συμπαθή και ωφέλιμα πουλιά θα κάνουν τα βολ πλανέ τους στην πόλη μας, μόνο που τώρα χάρη στα φάρμακα και τους ψεκασμούς έχουν χαθεί τα κουνούπια, που παλιά στην περιοχή ήταν και ενοχλητικά και νοσογόνα έντομα, καθ’ ότι η ελονοσία ήταν μάστιγα ιδιαίτερα για τα παιδιά.
Ο υπογράφων την πλήρωσε ακριβά με χρόνια διάρκεια και ένταση της νόσου που ήταν πολύ επώδυνη.
Ευτυχώς μετά την μετάθεση του πατέρα μου σε αρκαδική περιοχή ως διά μαγείας και σαν από θαύμα όλες οι τυραννικές επιπτώσεις της νόσου κρυάδες, πυρετός κλπ. εξαφανίστηκαν ως διά μαγείας.
Σας απασχολώ με αναμνήσεις από τα παλιά, που πια δεν θυμούνται οι νέοι μας. «Μάρτης και χαρά λοιπόν και καλή νοικοκυρά».
Μακάρι μαζί με τα κουνούπια και την ελονοσία να εξαλειφθούν και τα άλλα δεινά που η γενιά μας γνώρισε.
Μες την έναρξη του πολέμου ήμουν δωδεκαετής και στη συνέχεια στην εφηβεία και την ενηλικίωσή μου έζησα και τις συνέπειες του πολέμου και της κατοχής και της μετακατοχικής περιπέτειας.
Έλεγα να μην γνωρίσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μου, καθώς και όλου του κόσμου οι γόνοι παρόμοιες συνθήκες πολέμων.
Σήμερα η χώρα περνά τις συνέπειές μιας οικονομικής κρίσης και μιας υπερχρέωσής της. Καθώς και πολλές άλλες χώρες.
Μακάρι το αύριο όλου του κόσμου να είναι ειρηνικό, γιατί διαφορετικά πλέον δεν θα είναι για τον πλανήτη γη οι συνέπειες περαστικές.