Η Δρ. Κέλη Δασκαλά έκανε την παρουσίαση και ο συγγραφέας πραγματοποίησε ομιλία με θέμα: «Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στον τόπο μας».
«Ο αναγνώστης θα συναντήσει μια ιστορία σε δυο επίπεδα. Το ένα επίπεδο είναι αυτό της διεθνούς πολιτικής και της διεθνούς αλαζονείας των αυτοκρατοριών, των πολύ ισχυρών. Στο άλλο επίπεδο θα συναντήσει τον αγώνα ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τα δίχτυα της ιστορίας», ανέφερε στα «Ρ.Ν» για το περιεχόμενο του βιβλίου ο Γ. Φίλης και συνέχισε: «Το “Αρχιπέλαγος” είναι υπαρκτό, η ιστορία είναι πραγματική, απλώς δεν ονομάζω ποιό Αρχιπέλαγος είναι, ποιά αυτοκρατορία, ποιό Βασίλειο, για να το κάνω παγκόσμιο. Η Αυτοκρατορία το εποφθαλμιά για να το κάνει στρατιωτική βάση, το καταφέρνει, το παίρνει από το Βασίλειο που ανήκε, το κάνει πράγματι τεράστια στρατιωτική βάση, αλλά πρέπει να εκριζώσει τους κατοίκους του Αρχιπελάγους, περίπου 2.500 ανθρώπους, τους οποίους πάει σε άλλα μέρη του πλανήτη χωρίς καμιά πρόνοια για τη ζωή τους. Οι άνθρωποι αυτοί ξεκινούν αμέσως αγώνες για να επιστρέψουν, πάνε στα δικαστήρια, αρκετά από αυτά τα κέρδισαν, αλλά δυστυχώς δεν τους επετράπη η επάνοδος.
Στο τέλος παίρνει τη σκυτάλη η κλιματική μεταβολή, κι αυτό είναι το μυθιστορηματικό στοιχείο της υποθέσεως, γιατί ανέρχεται η θάλασσα, τα νησιά αυτά είναι χαμηλά και σιγά-σιγά τα πνίγει, επομένως δεν τα χρειάζεται πλέον η Αυτοκρατορία και επιτρέπει στους κατοίκους να γυρίσουν. Πλέον, όμως να γυρίσουν που; Οι παλιοί έχουν πεθάνει, οι νέοι έχουν άλλη ζωή. Πρόκειται για την τραγωδία των ανθρώπων που ψάχνουν να επιστρέψουν κάπου. Είναι αυτό που λέμε: “δεν μπορείς να μπεις στο ίδιο ποτάμι δυο φορές” σύμφωνα με τον Ηράκλειτο».
Αναφορικά με το θέμα της ομιλίας του και κάτα πόσον η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει την Κρήτη και περιοχές της Ελλάδας, ο κ. Φίλης δήλωσε στην εφημερίδα μας: «Βλέπουμε ήδη καιρικές μεταβολές που δεν τις είχαμε συνηθίσει και ταυτόχρονα ανέρχεται η στάθμη της θάλασσας, Μην κοιτάτε που στην Κρήτη, λόγω των τεκτονικών πλακών, ανεβαίνει η στεριά.
Κάποιες ακτές στην Ελλάδα αναγκαστικά θα πνιγούν και οπωσδήποτε κάποιες πόλεις της Ελλάδας, όπως για παράδειγμα το Ναύπλιο, που βρίσκεται χαμηλά, θα καλυφθεί από τη θάλασσα. Επίσης, άλλα μέρη του πλανήτη οπωσδήποτε θα χαθούν, όπως είναι το Δέλτα του Νείλου ή το Δέλτα του Μπαγκλαντές, άρα έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Κι αυτό το πρόβλημα είναι πραγματικό, είναι υπαρκτό, συντελείται αυτή τη στιγμή και θα επιταχυνθεί στο μέλλον. Οι επιστημονικές προγνώσεις δεν είναι καθόλου ευοίωνες».
Λίγα λόγια για το βιβλίο: Το Νησί, ένας μικρός παράδεισος στο μέσο του ωκεανού, εμπλέκεται στη δίνη της ιστορίας προς τη δύση του 20ου και την ανατολή του 21ου αιώνα. Ανήκει στο Βασίλειο το οποίο το παραχωρεί μυστικά στην Αυτοκρατορία για να γίνει η πιο σημαντική ναυτική βάση της τελευταίας. Όλοι οι κάτοικοι ξεριζώνονται βίαια και πετιούνται σαν άχρηστο υλικό σε μακρινά, άγνωστα μέρη, άσημοι αλλά τραγικοί όπως οι άνθρωποι στις αληθινές ιστορίες.
Ο κεντρικός ήρωας, ο Τζίπσυ, πασχίζει να βρει την ταυτότητά του συντροφιά με τις αφηγήσεις και τις λιγοστές αναμνήσεις του από το Νησί. Ο Γιάννης Φίλης, με το σύνηθες λιτό και ακριβές ύφος του, ξεδιπλώνει το διπλό δράμα, από τη μια των ανθρώπων που αγωνίζονται, ερωτεύονται και πεθαίνουν πάντα ελπίζοντας, και από την άλλη των σκοτεινών δυνάμεων της παγκόσμιας πολιτικής και ιστορίας που δείχνουν πανίσχυρες, αλλά μοιάζουν γελοίες μπροστά στις δυνάμεις της φύσης, καθώς το Νησί πνίγεται από την ανερχόμενη στάθμη του ωκεανού, λόγω κλιματικής αλλαγής.