ΔΑΚ Γάλλου, Πευκάκια, παραλία και αντίστροφα. Δρομολόγιο που έχει γίνει συνήθεια τους τελευταίους 2.5 μήνες για τους αθλητές στίβου του Αρκαδίου. Κοινός παρονομαστής το ανώμαλο έδαφος που σίγουρα θα προκαλέσει απορίες σε κάποιους. Ανώμαλο έδαφος στο στάδιο του ΔΑΚ Γάλλου; Η ουσία είναι πως τα 2/3 της προετοιμασίας ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, με τα παιδιά να ξεπερνούν τους ίδιους τους εαυτούς τους και με τους προπονητές τους να χαμογελούν από ικανοποίηση.
Αφοπλιστική η ατάκα του Γιώργου Βιζιργιανάκη: «Έχω επισημάνει πως η δουλειά του προπονητή είναι να ψάχνει και να βρίσκει λύσεις. Να είναι ευέλικτος, να προσαρμόζεται στις συνθήκες. Στο ΟΚΑ Αρκάδι έχουμε την εμπειρία μετά από τόσα χρόνια παρουσίας στο τμήμα στίβου και παρά τα τρομερά προβλήματα που έχουν οι εγκαταστάσεις, κάναμε το καλύτερο για τα παιδιά. μαζί με την προπονήτρια Μαρία Τσιχλάκη, βρήκαμε τρόπους να το ξεπεράσουμε με εναλλακτικές μορφές προπόνησης. Με τη δημιουργία προπονήσεων προσαρμοσμένες ακριβώς πάνω στην ενδυνάμωση, έτσι ώστε τα παιδιά να μην υστερούν σε αυτά που είχαμε προγραμματίσει».
Τους τελευταίους 2.5 μήνες οι προπονήσεις πραγματοποιούνται Δευτέρα-Παρασκευή στο ΔΑΚ Γάλλου, από τις 3 το μεσημέρι έως τις 8 το βράδυ. Είτε σε γκρουπ δύο αθλητών και ενός προπονητή, είτε τριών αθλητών. Από κει και πέρα, παραδοσιακά η προετοιμασία περιλαμβάνει προπονήσεις στο δάσος στα Πευκάκια. Φέτος, όμως, λόγω και των περιοριστικών μέτρων, αρκέστηκαν σε ατομική εκγύμναση που όμως είναι από τα βασικότερα κομμάτια της ενδυνάμωσης.
«Είναι πολύ σημαντικό πως κάναμε συστηματική δουλειά στα κομμάτια της ειδικής αντοχής και της ανάπτυξη της δύναμης, με μεγάλο φόρτο προπόνησης και πραγματικά με πολλά χιλιόμετρα σε ειδικές συνθήκες, όπως για παράδειγμα σε ανώμαλο έδαφος και συγκεκριμένα στο δάσος στα Πευκάκια. Το ανώμαλο και σκληρό έδαφος, οι εναλλαγές σε ανηφόρες και κατηφόρες και γενικότερα οι δύσκολες αυτές διαδρομές, τους προσφέρουν οφέλη στο κομμάτι της ενδυνάμωσης και τους βοηθούν σε τεράστιο βαθμό στην προετοιμασία τους», τονίζει χαρακτηριστικά ο έμπειρος προπονητής.
Ο Γιώργος Βιζιργιανάκης και η Μαρία Τσιχλάκη έμειναν απόλυτα ευχαριστημένοι από τους αθλητές τους σε αυτά τα δύο μέρη της προετοιμασίας, καθώς όχι μόνο έκαναν συντήρηση, αλλά βελτιώθηκαν και δείχνουν πανέτοιμοι να περάσουν και στο 3ο κομμάτι, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η 3η φάση είναι η προαγωνιστική περίοδος που στο μυαλό μας μπαίνει το αγώνισμα που συμμετέχει ο κάθε αθλητής. Οι γενικές ασκήσεις ολοκληρώθηκαν και πλέον περνάμε στις πιο εξειδικευμένες. Ανεβαίνει η ένταση και δουλεύουμε τα στοιχεία που θα βοηθήσουν τον αθλητή στους αγώνες».
Ο όγκος της προπόνησης μειώνεται, η ένταση ανεβαίνει και το σώμα του αθλητή προετοιμάζεται για τους αγώνες. Στοιχεία που δουλεύονται στο στάδιο. Στην προκειμένη περίπτωση στο ΔΑΚ Γάλλου… Το ταρτάν είναι σε άθλια κατάσταση, οι τραυματισμοί διαδέχονται ο ένας τον άλλο και πλέον το έχουν αντιληφθεί και οι απλοί πολίτες που ανηφορίζουν για να περπατήσουν ή να τρέξουν. Εύκολα γίνεται αντιληπτό πόσο επιβαρύνεται ένας αθλητής που προπονείται εκεί καθημερινά και σε μεγάλη ένταση.
Από την άλλη, προς το παρόν οι Σαββατιάτικες προπονήσεις πραγματοποιούνται στην παραλία. Σκληρό έδαφος και το σώμα απορροφάει κραδασμούς που δεν το βοηθούν σε προαγωνιστική περίοδο. Το ΔΑΚ Γάλλου, η μοναδική οργανωμένη αθλητική εγκατάσταση που είναι ανοικτή στο Ρέθυμνο, έχει κατεβασμένα ρολά το Σαββατοκύριακο…
Όπως και να χει, το τμήμα στίβου του Αρκαδίου καταβάλει υπερπροσπάθεια για να προπονούνται με ασφάλεια οι αθλητές του. Στην προκειμένη περίπτωση και εν μέσω πανδημίας, οι Ρεθεμνιώτες περιμένουν τις εξελίξεις σχετικά με το σταδιακό άνοιγμα του αθλητισμού, έτσι ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των αθλητών ανά γκρουπ. Τέλος, παραμένουν… στο ακουστικό σχετικά με το καλεντάρι και τις αλλαγές στον προγραμματισμό των αγώνων.