Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λειτουργούν για πολλούς από τους χρήστες τους ως ένα «σύγχρονο ευαγγέλιο». Ό,τι δημοσιεύεται σε αυτά θεωρείται για ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας ως η επιτομή της αλήθειας. Όμως δεν είναι μόνο αυτό… Αποτελούν από τη φύση τους ένα βήμα δημόσιας και ελεύθερης έκφρασης, ένα τόπο ανταλλαγής απόψεων.
Αρκετοί χρήστες βέβαια «ξεφεύγουν» από το πλαίσιο μιας νηφάλιας διατύπωσης απόψεων και με ύβρεις, απειλές ή προσβλητικά σχόλια προκαλούν και προσβάλουν πρόσωπα και θεσμούς σε τέτοιο βαθμό που η στάση τους αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα «ιδιότυπο bullying» μιας και αρχές, αξίες, θεσμοί μετατρέπονται σε «διαδικτυακά κουρελόχαρτα» μέσω ενός «ποστ» στο Facebook ή ενός tweet των 140 χαρακτήρων…
Διοχετεύουν επομένως την οργή τους σε όποιους οι ίδιοι «χρήζουν» ως αντιπάλους τους (πολιτικά, ιδεολογικά, στον αθλητισμό ή ακόμα και σε ό,τι αφορά φυλετικές διαφορές ή ακόμα και τη σεξουαλική προτίμηση του άλλου) και τους επιτίθενται με φανατισμό ( και απρεπείς χαρακτηρισμούς) μόνο και μόνο επειδή διαφέρουν από τους ίδιους! Καλλιεργούν έτσι το μίσος και το φανατισμό ενώ αρκετές φορές συμπαρασύρουν σε αυτό τον «ιδιότυπο πόλεμο» και νηφάλιους ανθρώπους που χάνουν την ψυχραιμία τους και μπαίνουν σε ένα φαύλο κύκλο αντιπαράθεσης. Όταν βέβαια κάποια στιγμή οι τελευταίοι αντιλαμβάνονται τι εχει συμβεί τότε κάνουν πίσω όπως και τόσοι άλλοι που εξαρχής αρνούνται να μπουν σε μια διαδικασία που ενώ ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς (ελευθερία λόγου και έκφρασης),αν αφεθεί κάποιος στις σειρήνες του λαϊκισμού, της συνωμοσιολογίας, τη λαγνεία της δημοσιότητας, την όποια ροπή στο φανατισμό τότε χάνει τον (αυτο) έλεγχό του και τριγυρνάει πια στα μονοπάτια της «λεκτικής βίας» με υπαρκτό τον κίνδυνο -με το περιεχόμενο των αναρτήσεων του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – να συνδράμει ή να εξωθήσει άτομα σε βίαιες συμπεριφορές σε βάρος τρίτων, εκείνων δηλαδή που έχουν εξαρχής στοχοποιηθεί ως «αντίπαλοι» λόγω της διαφορετικότητάς τους…
Όταν όμως οι αρνητικές αυτές πλευρές βρίσκουν ανταπόκριση στον χώρο της πολιτικής τότε η κατάσταση γίνεται πολύ επικίνδυνη… Σε μια κοινωνία που βράζει από θυμό, οργή και αγανάκτηση μπορεί τέτοιες ενέργειες να αποτελέσουν τη σπίθα μιας κοινωνικής έκρηξης που δύσκολα θα μπορούσε να ελεγχθεί.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν χώρο ελεύθερου διαλόγου με σεβασμό στην αντίθετη άποψη, με ψύχραιμη και κριτική ματιά, χωρίς υπερβολές και προσβλητική ρητορική αλλά με επιχειρηματολογία και σωφροσύνη. Ο σεβασμός τόσο της προσωπικότητας του άλλου αλλά και των αρχών, αξιών και θεσμών της κοινωνίας θα πρέπει να αποτελούν τον γνώμονα των χρηστών του πολύτιμου αυτού «εργαλείου» επικοινωνίας.
Ο σοφός λαός μας το λέει ξεκάθαρα: «Η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει!…»
E-Mail: pgiannoulakis@yahoo.gr
Twitter: @pgiannoulakis