Στους Δελφούς, σε ένα από τα πιο ιστορικά μέρη του κόσμου, διοργανώθηκε πρόσφατα στη χώρα μας ένα συνέδριο παγκόσμιας ακτινοβολίας από μια ομάδα αξιέπαινων προοδευτικών ανθρώπων με σκοπό την προώθηση της Ελλάδας και την ανασυγκρότησή της.
Εκεί κοντά, στον πρόναο ιερού του θεού Απόλλωνα, ήταν αναρτημένα τα περίφημα «Δελφικά Παραγγέλματα», τα οποία κατά τη γνώμη μου αποτελούν το απόσταγμα της αρχαίας ελληνικής σκέψης στη βάση του οποίου οικοδομήθηκε ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός.
Θεωρώ επιτακτική ανάγκη την αναλυτική τους εκμάθηση και μνημόνευση τους στα σχολεία μας καθώς πιστεύω ότι καλλιεργούν την αρετή στον άνθρωπο και μέσα από την κατανόηση των εννοιών τους προάγουν την πνευματική ελευθερία.
Η υποδούλωση της Ελλάδας στο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον οφείλεται κατά τη γνώμη μου στην έλλειψη τήρησης διαχρονικών αρχών που απορρέουν από τις επιταγές της προγονικής μας κληρονομιάς κι αποτελεί σημείο αναφοράς της ανθρωπότητας.
Η λαχτάρα για την χαμένη ελευθερία και ο καημός επιστροφής σε μια προγενέστερη ευδαιμονία, υποθέτω ότι, ήταν η κινητήρια δύναμη ώστε τα τελευταία χρόνια ανελέητης μάστιγας της οικονομικής λαίλαπας, να υλοποιηθεί στον τόπο μας το τρίτο διεθνές οικονομικό συνέδριο Δελφών.
Προσκεκλημένοι και στο φετινό φόρουμ ήταν εκπρόσωποι οικουμενικών θεσμών, παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας, αξιωματούχοι πολιτικοί ξένων κι εγχώριων κυβερνήσεων, προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους, κλπ. που με τις εισηγήσεις τους διασαφήνισαν την επίκαιρη δομή διεθνών οικονομικών συμφερόντων.
Δεν θα μπορούσε να λείψει ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας μας ούτε φυσικά και η κλασική νεοελληνική αντιδικία καθώς αναδείχτηκε η διαφωνία τους σχετικά με τον τρόπο εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο.
Η σημαντική λεπτομέρεια που έχει ανακύψει είναι η παροχή, ή όχι, προληπτικής πιστωτικής γραμμής δηλαδή τη συνέχιση, ή όχι, οικονομικής στήριξης από τους ευρωπαίους εταίρους με προνομιακά επιτόκια μετά την λήξη του τωρινού ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής .
Για τους Έλληνες πολιτικούς η παροχή αυτή θα είναι άλλος ένας «πονοκέφαλος» δεσμεύσεων, ενώ η λήψη μέτρων για τους έλληνες τραπεζίτες θα είναι μια «ευχάριστη» εγγύηση βάση της οποίας θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε φτηνή χρηματοδότηση .
Το μέγα όμως ζητούμενο είναι η εξασφάλιση εμπιστοσύνης ώστε να τεθούν οι βάσεις για την ουσιαστική οικονομική ανάπτυξη και ευημερία της κοινωνίας μας, η οποία επί του παρόντος αποτελεί ένα όνειρο σε κάποιο μακρινό ορίζοντα.
Εντύπωση προκάλεσε τέως έμπειρος ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος επίσημα δήλωσε ότι η πολιτική που ασκήθηκε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα κόστισε κατά ασφαλή πρόβλεψη 200 δισ. ευρώ στον ελληνικό λαό και δεν αναπληρώνεται.
Οι Έλληνες πολιτικοί είναι απλοί «λομπίστες», υπάλληλοι που εξυπηρετούν μικροσυμφέροντα και απομυζούν την ελληνική κοινωνία στοχεύοντας κυρίως στην απολαβή οικονομικών οφειλών και προστασία προνομίων τους αφήνοντας υποθηκευμένο, υπερχρεωμένο και ορφανό το μέλλον του τόπου μας.
Αναζητώντας τα αίτια, θλίβομαι γιατί συνειδητοποιώ το μέγεθος των εγκλημάτων που έχουν συντελεστεί στην ελληνική παιδεία κι έχουν δημιουργήσει τεράστια ρήξη στη γλώσσα μας, κενά στη γνώση και απουσία συλλογικής συνείδησης με συνακόλουθη συνέπεια την υποβάθμιση της χώρας μας σε εθελόδουλη αποικία κατανάλωσης εισαγόμενων προιόντων. (Η Ελλάδα εισάγει το 88% των προϊόντων που καταναλώνει).
Παραθέτω για παρηγοριά μερικά από τα 147 παραγγέλματα που συνέταξαν οι επτά σοφοί της αρχαιότητας:
«Ηττώ υπό δικαίου» (Να υποτάσσεσαι στο δίκαιο), «Σεαυτόν ευ ποίει» (Να ευεργετείς τον εαυτό σου), «Νόμω πείθου» (Να πειθαρχείς στους νόμους), «Όσια κρίνε» (Να κρίνεις σύμφωνα με το δίκαιο των θεών), «Έπου Θεώ» (Να ακολουθείς τον θεό), «Πάσιν αρμόζου» (Να ταιριάζεις με όλους), «Φρονεί θνητά» (Να σκέφτεσαι ως θνητός), «Δαπανών άρχου» (Να ελέγχεις τα έξοδα σου)κλπ.
Αυτά τα αποφθέγματα πρέπει να τύχουν ανάλογης μελέτης και να λάβουν τη θέση που αξίζουν στην παιδεία μας και στη ζωή μας γενικότερα γιατί πιστεύω ότι αφυπνίζουν και εμπνέουν τους ανθρώπους να αγωνίζονται για μια καλύτερη κοινωνία.
«Εν δε τω προνάω τα εν Δελφοίς γεγραμμένα εστίν ωφελήματα ανθρώποις βίον» (Παυσανίας ).
Αν υπήρχε ενσωμάτωση και διάχυση αυτής της συμπυκνωμένης γνώσης στην χώρα μας, ίσως οικοδομούσαμε ένα κανονικό κράτος με λειτουργικό σύστημα χρηστής διοίκησης και χειραφέτησης υπεύθυνων, ελεύθερων πολιτών ώστε να αποτρέπαμε την απώλεια εθνικής αξιοπρέπειας και ανεξαρτησίας μας.