Ο υπογράφων το παρόν δημοσίευμα υπηρέτησε ως διευθυντής της Δημόσιας Βιβλιοθήκης από το 1966 μέχρι το 1975. Η δεκαετής αυτή υπηρεσία του στη βιβλιοθήκη έπαιξε αποφασιστικό ρόλο και επηρέασε σοβαρά την εξέλιξή του στο χώρο των Βιβλιοθηκών. Για το λόγο αυτό αισθάνεται αγάπη και ευγνωμοσύνη προς τη Βιβλιοθήκη αυτή και ευλόγως μεγάλη ευαισθησία για τα θέματα που την αφορούν.
Αποχωρώντας από τη βιβλιοθήκη το 1975 για να αρχίσω την οργάνωση της Βιβλιοθήκης του νέου Πανεπιστημίου Κρήτης που ξεκινά ακριβώς εκείνα τα χρόνια, τη θέση του διευθυντή ανέλαβε ο κ. Γιάννης Παπιομύτογλου, ο οποίος παρέμεινε στο τιμόνι της Βιβλιοθήκης μέχρι το 2010.
Με τον κ. Γ. Παπιομύτογλου στη διεύθυνσή της, η Βιβλιοθήκη γνώρισε μεγάλη πρόοδο και ακμή, και σήμερα θεωρείται μια από τις καλύτερα οργανωμένες βιβλιοθήκες της χώρας. Από τη θέση μου ως διευθυντή της Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης ήμουν ευτυχής να βλέπω αυτή την πρόοδο, την άνθηση και την πανελλήνια αναγνώριση της βιβλιοθήκης μας, κάτι για το οποίο πιστώνεται εξ ολοκλήρου ο ίδιος και το ολιγομελές προσωπικό του.
Το 1994 ορίστηκε ως πρόεδρος του συμβουλίου της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ρεθύμνης ο κ. Μιχάλης Τρούλης. Από τότε μέχρι σήμερα ο κ. Μ. Τρούλης παραμένει αμετακίνητος πρόεδρος στο συμβούλιο παρά το πέρασμα τόσων προσώπων και κομμάτων από τη διακυβέρνηση σε τοπική και εθνική κλίμακα. Με την αποχώρηση του κ. Γ. Παπιομύτογλου, λόγω συνταξιοδότησης, και την απουσία κανονικού διευθυντή, δημιουργήθηκε, όπως ήταν φυσικό ένα μεγάλο κενό στη λειτουργία της Βιβλιοθήκης, που ήταν φυσικά αδύνατον να καλυφθεί από τον πρόεδρο. Είναι αυτονόητο ότι άλλο ο επί θητεία πρόεδρος ενός συμβουλίου και άλλο ο υπηρεσιακός διευθυντής ενός οργανισμού.
Από την ίδρυσή της η Βιβλιοθήκη φιλοξενούταν στο χώρο του παλαιού παρθεναγωγείου δίπλα από την Αγία Βαρβάρα, που ανήκει στον Καθεδρικό Ναό της Μητροπόλεώς μας. Με τη συνεργασία διευθυντή (κ. Γ. Παπιομύτογλου) και προέδρου (κ. Μ. Τρούλη) ξεκίνησε εδώ και χρόνια μια μεγάλη προσπάθεια για τη δημιουργία νέου κτηρίου για τη Βιβλιοθήκη, η αναγκαιότητα του οποίου ήταν πλέον ή κραυγαλέα. Τελικά η προσπάθεια αυτή ολοκληρώνεται αυτόν τον καιρό. Όλοι χαιρόμαστε για το γεγονός αυτό καλοπροαίρετα και ανυπόκριτα και το θεωρούμε ως μια επιτυχία της πόλης και των ανθρώπων που εργάζονται στη Βιβλιοθήκη. Η πείρα με έχει διδάξει ότι οι σοβαρές βιβλιοθήκες είναι πάντα καρπός συλλογικής προσπάθειας και ποτέ προσωπικό επίτευγμα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορεί βεβαίως να παραγνωριστεί η συμβολή του προέδρου, αλλά όμως ούτε του πρ. διευθυντή και του προσωπικού της, ούτε των λοιπών Ρεθυμνίων προκρίτων που κατά καιρούς ασχολήθηκαν με το ζήτημα αυτό (το μυαλό μου αυτή τούτη την ώρα πηγαίνει πρόχειρα στο μακαρίτη το Μανώλη Λουκάκη και όχι μόνο).
Μαζί με την ολοκλήρωση του κτηρίου σημειώθηκε ένα επίσης σημαντικό αν μη σημαντικότερο γεγονός που σχετίζεται με τη Βιβλιοθήκη. Ο κ. Γ. Εκκεκάκης χάρισε ολόκληρη την προσωπική κρητολογικού ενδιαφέροντος συλλογή του, αξίας πολλών εκατομμυρίων στη Βιβλιοθήκη. Η συλλογή αυτή είναι μοναδικής και ανυπολόγιστης σημασίας. Η ανάδειξη και αξιοποίηση της δωρεάς αυτής θα πρέπει να αποτελέσει μόνιμο προβληματισμό της πόλης για τα επόμενα χρόνια.
Το νέο κτήριο αποτελεί όντως επιτυχία, αλλά από μόνο του δε λύνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στους σημερνούς χαλεπούς καιρούς η Βιβλιοθήκη. Αντίθετα, αν δεν υπάρξει ομόθυμη στράτευση, χωρίς κανένα αυθαίρετο αποκλεισμό, όλων των προσώπων και φορέων που μπορούν να συμβάλουν στη δυσχερή όντως αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, είναι εμφανής ο κίνδυνος το νέο κτήριο να μετατραπεί σε ένα μεγαλοπρεπές κεκονιαμένο μαυσωλείο, ένα αποστεγνωμένο κέλυφος άσχετο με τη ζωή και τις πραγματικές ανάγκες της πόλης.
Τις μέρες αυτές επίκειται η ανανέωση του συμβουλίου της Βιβλιοθήκης. Συμφωνούμε απόλυτα με το άρθρο των «Ρεθεμνιώτικων Νέων» της περασμένης Τρίτης με τίτλο «Αναγκαία η ριζική ανανέωση του Δ.Σ. της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ρεθύμνης». Το θέμα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την πόλη. Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι:
1. Έχει σημειωθεί μεγάλη κινητικότητα και προβληματισμός σε σχέση με το θέμα αυτό που απασχολεί εκτός των άλλων παραγόντων και την ομάδα των τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.
2. Ιδιαίτερα προβληματίζει το πρόσωπο του προέδρου, όπου ναι μεν συμφωνούν όλοι ότι δεν είναι σωστή η παραμονή του ίδιου προσώπου στη θέση του προέδρου για 21 τόσα χρόνια, αλλά δε θέλουν να εκληφθεί μια τέτοια κίνηση ως ενέργεια αποκεφαλισμού του, παραγνωρίζοντας τη συμβολή του στην προσπάθεια για το νέο κτήριο και μάλιστα από μια παράταξη που μόλις πρόσφατα πήρε την εξουσία.
Σε ότι αφορά τον υπογράφοντα το παρόν θα ήθελα να υπογραμμίσω την ανάγκη ανανέωσης του συμβουλίου και ότι από το νέο αυτό συμβούλιο ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δεν πρέπει να απουσιάζουν δύο πρόσωπα. Του Γ. Εκκεκάκη και του Γ. Παπιομύτογλου, χωρίς να παραβλέπεται η χρησιμότητα της παρουσίας ενός ή περισσοτέρων εκ των λοιπών ονομάτων που αναφέρονται στο παραπάνω δημοσίευμα των «Ρεθεμνιώτικων Νέων». Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επωμίζονται μια μεγάλη ηθική ευθύνη για το θέμα αυτό. Τέλος, είναι αδιανόητο το τίμημα για την αναγνώριση της όποιας συμβολής του κ. Μ. Τρούλη για το νέο κτήριο, να γίνεται αιτία ή αφορμή αυθαίρετου αποκλεισμού από το συμβούλιο άλλων καταξιωμένων στο χώρο των βιβλιοθηκών συμπολιτών. Ένα τέτοιο προνόμιο δεν το χρωστά σε κανένα απολύτως η πόλη.
* Ο Μιχάλης Τζεκάκης είναι πρώην διευθυντής της Δημόσιας και της Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου