Σε μια εποχή που οι απαιτήσεις στην εκπαίδευση αυξάνονται ώστε οι απόφοιτοι να μπορέσουν να ενταχθούν επιτυχώς στον οικονομικό ιστό, στο Ρέθυμνο υπάρχει ένα σχολείο που παρακολουθεί τις εξελίξεις εισάγοντας εκπαιδευτικές πρακτικές που θα ζήλευαν και τα καλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού. Για χρόνια η εκπαιδευτική ομάδα του σχολείου αναζητά και επεξεργάζεται τις καλύτερες δυνατές πρακτικές εκπαίδευσης με σκοπό την ανάπτυξη πλήθους δεξιοτήτων από τους /τις μαθητές/τριες. Στο πλαίσιο του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού παρουσιάστηκαν τα τελευταία έτη πλήθος πρακτικών, όπως η τέχνη του ξυλότορνου (από τον ξυλοτορνευτή Νικόλαο Σιράγα) και της ξυλοτεχνικής, δράσεις στο πλαίσιο της φυτικής παραγωγής και επαφή με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (κατασκευή μοντέλου ηλιακού οχήματος).
Με την είσοδο του νέου έτους και μετά από επαφές της σχολικής μονάδας με την StepcraftGreece και τον αντιπρόσωπο της Γιάννη Παπαδόπουλο αναπτύχθηκε η ιδέα απόκτησης ενός μηχανήματος stepcraft d420, το οποίο θα παρείχε πολλαπλά οφέλη στην εκπαιδευτική διαδικασία. Πρόκειται για ένα ρομποτικό παντογράφο, ο οποίος προγραμματιζόμενος μπορεί να παράγει πλήθος αντικειμένων με βασικό υλικό το ξύλο. Η κεφαλή λειτουργίας αφορά ένα ρούτερ αλλά με ανάλογες τροποποιήσεις μπορεί να μετατραπεί σε τρισδιάστατο εκτυπωτή ή συσκευή χάραξης λέιζερ. Αφού αξιολογήθηκε το μηχάνημα και τι θα μπορούσε να προσφέρει στην σχολική κοινότητα, την λύση στην απόκτηση του έδωσε με ευγενική χορηγία ο επιχειρηματίας Μάνος Δασκαλάκης (Χριστόφορος Δασκαλάκης ΑΒΕΚΤΕ-Παραγωγή και εμπορία ζωοτροφών) καθιστώντας δυνατή την πραγματοποίηση ενός ονείρου. Ο εξοπλισμός κατέφτασε εν μέσω καραντίνας και με φιλότιμες προσπάθειες των εκπαιδευτικών το μηχάνημα στήθηκε από το μηδέν στο εργαστήριο του σχολείου. Υπήρξε μια δύσκολη και απαιτητική διαδικασία για να καταστεί το μηχάνημα επιχειρησιακό στην οποία ηγήθηκαν ο εκπαιδευτικός τεχνολογίας ΠΕ83 Ευάγγελος Νικολουδάκης και ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής ΠΕ11 Μιχαήλ Λαμπαθάκης.
Με πολύ πάθος και μελέτη το μηχάνημα έλαβε ζωή στο σχολικό εργαστήριο δείχνοντας άμεσα τις δυνατότητές του.
Ακολούθησε η σχεδίαση πλήθους κωδικών προϊόντων που αφορούσαν την οικιακή διακόσμηση και το παιδικό παιχνίδι. Τα αρχικά προϊόντα διακοσμήθηκαν από τους μαθητές /τριες και μετατράπηκαν σε μικρά έργα τέχνης που μπορούσαν να στολίσουν την καθημερινότητά μας. Ο ενθουσιασμός και το ενδιαφέρον των μαθητών/τριων για το νέο αυτό απόκτημα υπήρξε έκδηλος. Η δυνατότητα για ασταμάτητη δημιουργία εντυπωσιακή. Με την απόκτηση του stepcraft d420:
- Παρουσιάστηκαν μελλοντικές μέθοδοι σύγχρονης παραγωγής και η δυναμική που αυτές θα φέρουν στην αγορά.
- Έγινε κατανοητή η αξία της απόκτησης ψηφιακών δεξιοτήτων-πληροφορικής στην πράξη.
- Δοκιμάστηκε στην πράξη η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στην υποστήριξη ατόμων με ιδιαιτερότητες. Συγκεκριμένα φάνηκε επιτυχώς ότι η αξιοποίησή τους μπορεί να αμβλύνει τα προβλήματα απασχόλησης και ένταξης αυτών των ατόμων στην κοινωνική δομή. Σε αυτή την βάση μπορεί να εξεταστεί μελλοντικά η σύσταση Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων Ένταξης (Κοιν.Σ.Επ.). Αυτές αφορούν στην ένταξη στην οικονομική και κοινωνική ζωή των ατόμων που ανήκουν στις Ευάλωτες Ομάδες Πληθυσμού, δηλαδή τις ομάδες εκείνες του πληθυσμού που η ένταξή τους στην κοινωνική και οικονομική ζωή εμποδίζεται από σωματικά και ψυχικά αίτια ή λόγω παραβατικής συμπεριφοράς. Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να δώσουν υψηλή παραγωγή και ασφαλές εργασιακό περιβάλλον στα άτομα με ιδιαιτερότητες. Είναι κάτι που ήδη εφαρμόζεται σε άλλες χώρες με επιτυχία και οφείλουμε να το πράξουμε και εδώ.
Απώτερος σκοπός του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου Ρεθύμνου είναι η παρουσίαση αυτής της τεχνολογίας σε όλη την σχολική κοινότητα του Ρεθύμνου με επισκέψεις σχολικών μονάδων σε εκθέσεις τεχνολογίας που θα διοργανωθούν στην πόλη μας. Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο σε όλους όσους συνέδραμαν στο να φτάσουμε ως εδώ…
Από την Διεύθυνση του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου Ρεθύμνου